Maak u klaar voor de Fenix

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Maak u klaar voor de Fenix

      

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Wat ik steeds probeer te doen wanneer ik een analyse maak, is argumenten proberen te vinden die mijn eigen visie onderuit halen. Ik geloof bijvoorbeeld dat de dollar slechts tijdelijk een afzwakking laat zien, omdat de vraag naar dollars voor de afbetaling van de schuld wereldwijd véél te groot is om ooit nog tot een lagere dollar te komen, zeker als we nu zien dat de productie ervan traag maar zeker wordt verlaagd.

Tot op heden, echter, heb ik geen argument kunnen vinden die die visie onderuit kan halen. Bij Tom Lassing, bijvoorbeeld, lees ik dat hij gelooft dat de lagere dollar te wijten is aan Trump. En bij Eric Poelmann lees ik dat hij gelooft dat de lagere dollar te wijten is aan een zevenjarige cyclus.

De waarheid ligt volgens mij veel dieper dan dat: zélfs al zegt Trump dat hij een lagere dollar wil, dan nog is dat niet wat de dollar lager doet gaan. En zélfs al zou er inderdaad een zevenjarige cyclus zijn, dan nog verklaart dat niet waarom die cyclus er überhaupt al is. De visie Poelmann kan van praktisch nut zijn, tot blijkt dat dat niet zo is. De visie van Lassing is interessant, maar legt misschien toch niet de ware causaliteit bloot.

De vraag is dus: wat drijft de dollar werkelijk? In feite is er maar één antwoord: perceptie. Goldbugs voorspelden het einde van de dollar al tientallen keren, maar in tijden van crisis blijkt steeds maar weer dat de wereldreservemunt, hoe rot het politiek systeem ook is dat erachter zit, als veilige haven wordt gezien.

Hoe moeten we de daling van de dollar tegenwoordig dus interpreteren? Voor mij is het duidelijk: de perceptie heerst dat de economie, door het succesvolle beleid van de Fed – die nu weer hiken kan – stilaan uit het slop aan het geraken is, en het nu verstandiger is om uw liquide dollars terug te investeren.

Nog los van het feit of die perceptie juist is – ik denk het niet – dicteert de monetaire logica dat wanneer meer dollars verkocht worden – er dus weer meer mee geïnvesteerd wordt – de prijs per dollar moet stijgen. Breidt langs de andere kant het aanbod niet uit, dan zit er nog een grotere stijging aan te komen.

Robert Broncel, een ouwe rot in het vak, merkt terecht op dat de meest directe bedreiging voortvloeit uit de gigantische schuldoverhang in dollars, die in de emerging markets inmiddels is opgelopen tot ca. $3.600 miljard. Ik vraag u: hoe moet die schuld afbetaald worden, als er steeds minder dollars in omloop zijn?

Mijn antwoord is: niet. Het argument dat die schuld gemakkelijker af te betalen is doordat de dollar goedkoper wordt gaat slechts ten dele op. Feit is en blijft dat alle andere CB’s aan het drukken zijn dat het een lieve lust is, en dat het grootste stuk van die nieuwe euro’s, yen’s, ... richting “debt servicing” gaan. In dollar.

Wat ik dus voorzie is een blow-up van de USD. Géén crash&burn-scenario zoals de gold-bugs voorzien maar net het omgekeerde: een dollar die steeds duurder wordt, alle andere munten die zich in de vernieling drukken om hem toch nog te kunnen kopen. Uit de as van de aldus aangerichte chaos rijst dan, zoals reeds gepland van in 1773, de nieuwe wereldmunt.

Geloof het of niet. Het is wat ik geloof.   

Meer analyses, leugens, twijfels en onwaarheden over het monetaite stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en ga vandaag nog met deze oplossingen aan de slag! U krijgt het 20 pagina's tellende rapport genaamd DOSSIER PREPPEN van Yannick Verdyck, met concrete oplossingen hoe u voor te bereiden op een grote financiële crash, gratis toegestuurd bij uw abonnement.

 

600_mt9.jpg

Yannick Verdyck is goudhandelaar,
maar daarnaast ook specialist in het preppen