Goud, tot vervelens toe

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Goud, tot vervelens toe

      

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
De zomer van 2017 zal een zomer zijn die beleggers in crypto-currencies niet snel zullen vergeten: daar waar een bitcoin in juli nog rond de 2000 USD noteerde, is die koers vandaag meer dan verdubbeld, tot 4400 USD. Wij hebben onze abonnees alvast de raad gegeven om winst te nemen bij zo’n uitzonderlijke verhogingen, want dit is duidelijk bubble-terrein – een reële economische groei ging er niet mee gepaard.

Langs de andere kant kan men zich evenwel de vraag stellen voor welke asset class dat eigenlijk wél nog geldt. Zitten aandelen dan niet in een bubble? Of obligaties? Of vastgoed? Mij lijkt het zo te zijn dat alles veel te duur is, en het er vandaag de dag eerder op aankomt te kunnen inschatten wat bij een correctie of crash minder waarde zal verliezen dan de rest. En doe je die oefening, dan is er één asset class waar niemand schijnt mee bezig te zijn: liquiditeit zelf.

Als alles overgewaardeerd is in termen van geld, namelijk, zou het dan niet kunnen dat geld is ondergewaardeerd in termen van alles? Het is een andere manier om naar hetzelfde te kijken. Geld is blijkbaar zo schaars dat Draghi er 60 à 80 miljard per maand van moet bijdrukken, en nog krijgen de markten er niet genoeg van. Het schuldmonster zwelgt zoveel liquiditeit op, dat zonder die injecties de markten nu al droog zouden staan – lees: zouden crashen.

Ok dan. Liquiditeit. Maar hoe hou je dat aan in een banksysteem dat zélf ook op instorten staat? De depositogarantie van 100 000 EUR, namelijk, is een klucht. Hoe kan een virtueel failliete staat, die zelf moet lenen om het begrotingstekort te dichten, ooit een geloofwaardige crediteur zijn als het misgaat? Als banken vallen, namelijk, wat zal de garantie van een instituut dat zijn fiscale inkomsten ziet verdwijnen als sneeuw voor de zon dan nog waard zijn?

Neen. We zitten als ratten in de val. De vraag is niet OF u kapitaal zal verliezen, maar hoeveel. En wie erin slaagt om er minder te verliezen dan een ander, die is ook rijk. In Nederland, bijvoorbeeld, zitten maar liefst 1,7 miljoen mensen onder water met hun hypothecaire lening. Gevangen in een restschuld, waar ze door de hoge rentes op wat ze moeten bijlenen om het onderpand aan te vullen wellicht nooit meer uit zullen geraken.

Voila: dat soort situaties vermijden alleen al, maakt u rijker dan hen. Het mag cynisch lijken, maar het is bittere realiteit. Als ik met Amerikanen van mijn leeftijd spreek, dan ben ik een rijkaard. Niet omdat ik een paar ton op de bank zou hebben, maar omdat ik géén schulden heb. Dat kunnen ze bijna niet geloven. Wil je in De States ook maar enig diploma op zak hebben, dan zit je minstens al tot je 40ste in de schuld. En dan heb je nog niet eens een huis.

Laten we ons geen blaasjes wijsmaken: zo wordt het hier ook. De Europese Unie, die niet eens een unie is, maar een superstaat met 27 provincies, is een kolonie van de VS, en het monetaire beleid dat hier gevoerd wordt, is erop gericht om ons net zoals de Amerikanen tot schuldslaven te herleiden. Vroeg of laat zal daar actie moeten tegen komen. Maar tot die dag komt is fysiek goud de enige manier om uw kapitaal veilig te stellen tegen de crash die komen moet.   

Meer analyses, leugens, twijfels en onwaarheden over het monetaite stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en ga vandaag nog met deze oplossingen aan de slag! U krijgt het 20 pagina's tellende rapport genaamd DOSSIER PREPPEN van Yannick Verdyck, met concrete oplossingen hoe u voor te bereiden op een grote financiële crash, gratis toegestuurd bij uw abonnement.

 

600_mt9.jpg

Yannick Verdyck is goudhandelaar,
maar daarnaast ook specialist in het preppen