Rentmeesterschap

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Rentmeesterschap

      

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Onlangs kwam de vraag van een nieuwe abonnee of ik niet eens kort kon samenvatten hoe we tot het perspectief gekomen zijn waarmee we in dit blad de financiële actualiteit analyseren. Het antwoord is dat dat vrijwel onmogelijk is, omdat zo’n dingen organisch tot stand komen. Ik weet wel één ding: sinds ik in 2009 “Atlas Shrugged” gelezen heb, is mijn devies: “If you notice a contradiction, check your premises”.

Een contra-dictie, dat is een tegen-spraak. Maar tegen wat? Heel eenvoudig: uw basaal gevoel. U denkt iets, maar voelt tegelijk iets anders. Het resultaat is wat Leon Festinger in 1976 al identificeerde als cognitieve dissonantie. Wie een miljoen euro te beheren heeft, en voelt dat het een zeer onveilige tijd is om dat te doen, die zal in constante cognitieve dissonantie blijven leven zolang hij denkt dat hij goed geïnformeerd is. Maar denken is geloven, en voelen is weten.

We moeten met andere woorden weer leren voelen. Dingen testen, niet aan ons logisch vermogen – dat eenvoudig om de tuin te leiden is – maar aan een ander vermogen, dat sinds de moderniteit volledig is ondergesneeuwd: ons vermogen tot resonantie. Dat dingen waar moeten “klinken” is niet toevallig: logica zonder context is als een café zonder bier. Het is pas als uw uitgangspunt correct is, dat de logica kan werken. En dat uitgangspunt moet uw buik zijn, uw hara.

Het begint al hoe bij beleggen de dag van vandaag wordt voorgesteld. Beleggen, dat zou zogezegd een daad van ondernemerschap zijn: je moet iets doén! Marketingcampagnes alom die u het FOMO-gevoel geven: “Fear of Missing Out”. Spectaculaire belegging! Die kans mag u niet missen! Het gevolg is dat de abonnementen inderdaad de deur uitvliegen, maar ook dat de enige die geld verdient vaak de uitgever van die magazines zelf is.

Waar gaat beleggen dan werkelijk over? Volgens mij niet over entrepreneurship. Net niet. Ondernemen, dat is het opzoeken van risico, in de hoop zo een kans te kunnen uitbuiten. Maar wie echt belegger is, die heeft die fase al achter de rug. Die heeft al een kapitaal opgebouwd, en dat kapitaal wil ie nu vooral niet verliezen. Echt beleggen, volgens mij, is dus meer een zaak van stewardship: hoe ben ik de beste rentmeester van wat ik al bezit?

Hoeft het gezegd dat dit een totaal andere filosofie behoeft? Als het beperken van risico centraal staat, namelijk, dan moet er vooral een studie gebeuren van welke risico’s uw welstand dreigen te ondermijnen. En dan is het ondernemende aspect vooral te zoeken in het herconfigureren van uw portfolio vis-à-vis die risico’s. Dat is waar wij bij MACRO Trends voluit op inzetten: kapitaalbehoud in reëele termen. Al de rest is winst.

De hamvraag is dus niet welke laatste super-de-luxe-aandelentip u rijk zal maken. De hamvraag is wat de reële termen van morgen zijn. En om daar een beeld op te krijgen moet de analyse een stukje dieper gaan dan normaal: we leven in extreem rare tijden. Al vier jaar heb ik de eer om een groeiende groep aan beleggers van dat soort analyse te mogen voorzien. Als het van mij afhangt, doen we er nog eens zoveel bij. En wie weet waar we dan zullen staan?

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaite stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en ga vandaag nog met deze oplossingen aan de slag! U krijgt het 25 pagina's tellende rapport genaamd Hoe de komende crash te shorten van Brecht Arnaert & Maarten 

200_mt24.jpgRedant (optie-expert), met concrete oplossingen hoe uw portefeuille te beschermen tegen de nakende crash, gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

Het boekwerk is een 25-pagina dik dossier, waarin ZEVEN manieren besproken worden. Na een kritische doorlichting op vlak van het tegenpartij-risico dat u met die manieren loopt, schieten er maar twee over, waarvan maar één voor retail-beleggers geschikt is.

Benieuwd hoe u de komende crash kunt shorten? Het dossier is nu ook zonder abonnement los verkrijgbaar. Meer informatie over dit rapport treft u hier aan.