Waarom Bitcoin nooit geld zal worden

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Waarom Bitcoin
nooit geld zal worden

      

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Ooit heb ik Bitcoin aan 180 euro gekocht, en vandaag noteert de “munt” om en bij de 6000 euro. Als speculatie kan dat tellen: dat is meer dan 30 keer over de kop, en dit op drie jaar tijd. Met Monero deed ik dat nog eens over, zij voorlopig met minder groot multiplicator-effect: die heb ik aan 8 euro gekocht, en vandaag noteert de “munt” 105 euro, een schamele 13 keer over de kop. Ja, soms kan het al eens tegenvallen.

Alle gekheid op een stokje: de hype kan nog een eind doorgaan, maar het moet wel duidelijk zijn dat het effectief een hype is, en niet de nieuwe Amazon of Apple waar sommigen het voor willen laten doorgaan. Wij volgen die markt met argusogen, en drukken iedereen op het hart op tijd winst te nemen – je bent van geen dag zeker. Het is mogelijk dat BTC nog doorschiet tot 10 000 euro, en XMR nog tot 500, maar het risico dat je nu nog moet nemen om zelfs nog maar één keer over de kop te gaan is mij de inspanning niet meer waard.

En toch: blijkbaar heerst de overtuiging dat Bitcoin de wereld zal veranderen. Ikzelf ben daar niet langer van overtuigd, en wel omwille van een heel simpele reden: wil geld geld zijn, dan moet de koopkracht stabiel blijven. De Bitcoin-adepten verzekeren ons dat het probleem van de hoge volatiliteit mettertijd wel zal minderen, omdat meer en meer mensen bitcoin zullen gebruiken, en die markten dus “dieper” zullen worden – meer liquide zullen zijn, met minder pieken en dalen in de prijs tot gevolg.

Ik geloof dat niet. Ten eerste wordt BTC heus niet zoveel als geld gebruikt als men wil geloven, en ten tweede zou, zelfs indien het gebruik alom verbreid was, BTC nog niet stabiel genoeg zijn om de functie van geld te kunnen vervullen. De enige markt, namelijk, die de geldmarkt genoeg diepte kan verschaffen, is de kredietmarkt. Dagelijks gaan mensen leningen aan, en betalen ze ook leningen af, wat maakt dat er een constante in- en uitstroom van geld is die de markten “dik” houdt: dump er 100 miljard in, en de prijs geeft geen kik.

Met BTC of XMR is dat allerminst het geval. De liquiditeiten in die markten zijn zo dunnetjes dat een grote crypto-eigenaar eigenlijk zelf de prijs kan zetten. En dus kan BTC of XMR, zolang die liquiditeit laag blijft, nooit geld worden. Wat je wil zien is dat mensen lenen in XMR, en daarmee een huis kopen, en verder ook obligaties kopen in BTC, en er dus een BTC-obligatiehandel ontstaat. Dan zal de diepte van die markten groter worden, en dan is prijsmanipulatie door de grote jongens niet meer zo evident.

Het punt dat ik wil maken, echter, is niet dat we daar “nog” niet zijn, maar veel straffer: dat we daar nooit zullen geraken. Principieel niet. Hoe kan er namelijk ooit een kredietmarkt in crypto’s ontstaan, als je weet dat dit het exclusieve monopolie van centrale banken is? Nog los van technische beslommeringen die zorgwekkend zijn – bitcoin is zeer traag en duur aan het worden – is het snoeiharde feit dat centrale bankiers dat monopolie – dat ze in 1694 hebben kunnen afdwingen – heus niet zomaar zullen afgeven.

Zodoende: geniet ervan. Maar maak u niets wijs: de ware opdracht is politiek.

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en ga vandaag nog met deze oplossingen aan de slag! U krijgt het 25 pagina's tellende rapport genaamd Hoe de komende crash te shorten van Brecht Arnaert & Maarten 

200_mt24.jpgRedant (optie-expert), met concrete oplossingen hoe uw portefeuille te beschermen tegen de nakende crash, gratis toegestuurd bij uw abonnement. 

Het boekwerk is een 25-pagina dik dossier, waarin ZEVEN manieren besproken worden. Na een kritische doorlichting op vlak van het tegenpartij-risico dat u met die manieren loopt, schieten er maar twee over, waarvan maar één voor retail-beleggers geschikt is.

Benieuwd hoe u de komende crash kunt shorten? Het dossier is nu ook zonder abonnement los verkrijgbaar. Meer informatie over dit rapport treft u hier aan.