Het belang van Bastiat

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Het belang van Bastiat

      

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
De selectie van aandelen die wij u presenteren gebeurt niet op basis van een louter technische analyse, noch op basis van een analyse van de zogenaamd “fundamentele” soort. Wat heden ten dage namelijk als fundamenteel gezien wordt – de cijfertjes en de resultaatjes – is slechts een flauw afkooksel van wat u wérkelijk moet doen als u investeert: het ON-geziene waarderen.

Dat is het centrale inzicht dat ik opdeed toen ik het werk van Fréderic Bastiat (1801-1850) bestudeerde. In zijn essay “Ce qu'on voit y se qu'on ne voit pas”, vijf maanden voor zijn dood geschreven, gaat hij in op het fundamentele verschil tussen boekhouders en economen: een boekhouder kijkt enkel naar wat goed is voor één bedrijf, een econoom kijkt naar wat goed is voor alle bedrijven. Een econoom is als het ware een boekhouder van het geheel, niet van het deel. Hij houdt geen boek, maar stelt te boek wat algemeen winstgevend is.

Zelf ben ik absoluut geen boekhouder. Mijn medewerkers weten ondertussen dat ik zelfs archie-slecht ben in wiskunde. Hoe selecteer ik dan mijn aandelen? Héél simpel: op buikgevoel. In het begin maak je fouten, omdat je je nog teveel laat leiden door je denken, wat in markttermen altijd rationalisaties zijn. Maar na een tijd begin je te snappen dat Mr. Market inderdaad altijd gelijk heeft: een waardering mag irrationeel lijken, tot je doorhebt dat je zelf irrationeel bent.

Een voorbeeld. De crypto die gekend staat onder de naam Ripple, hebben we na puur logische analyse niet weerhouden, omdat de visie achter de munt en ook de technologie die onder de motorkap zit ronduit erbarmelijk is. Zo zijn de meeste munten eigendom van de ontwikkelaars en is het on-ding ook technisch niet eens anoniem. “Logisch” ga je met Ripple dus nergens komen. Vroeg of laat zal de markt dat doorhebben, en dan wordt Ripple simpelweg gedumpt.

Maar de grote vraag, zij het in louter beleggings-technische termen, is of de beslissing niet te investeren in Ripple, en dit op begrijpelijke logische gronden ook psycho-logisch een verstandige beslissing was? Het antwoord, tenminste op de korte termijn, kan enkel neen zijn. Al een paar maanden zeggen we dat het niets wordt met die munt, en in de tussentijd liepen we ettelijke procenten mis. Een gevoel van gemiste kansen kan zich dan van ons meester maken. 

Ondertussen is het voor de Rippelaars echter terug naar af. En het is op zo’n momenten dat we terug Bastiat in gedachten moeten houden: boekhoudkundig – dat is dus: puur financieel – hadden we in retrospect inderdaad ongelijk, maar economisch gesproken – dat is dus: ook de ongeziene aspecten beschouwend – valt die financiële winst maar heel mager uit: één kost die bij mij altijd vrij zwaar heeft door gewogen, namelijk, is constant mijn beleggingen te moeten opvolgen.

Reken ik dat erbij, dan ben ik maar wat blij dat ik de beste specialisten in huis heb, die samen met mij fundamentele analyse doen, Bastiat style. Kapitaal, eens het opgebouwd is, zou je toch net moeten bevrijden van allerlei zorgen, niet? Welaan dan: liever één keer een goeie economische analyse (laten) maken, dan constant als een boekhouder mijn (virtuele) winst te moeten zitten tellen. En de kortetermijn winstjes? Die laten we voor de tafelspringers.

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

Het ideale geschenk

 
200_de_macht_van_de_onzichtbare_bankiers_cover.jpgPS. Graag wil ik uw aandacht vestigen op het boek genaamd "De Macht van de Onzichtbare Bankiers". Daar zijn heel veel positieve reacties op binnengekomen. Mocht u dit boek graag willen lezen, bestel het dan vandaag nog. Meer informatie over dit boek treft u hier aan. 

Dit boek is het ideale geschenk voor uzelf of iemand anders. Het brengt een perspectief waarmee u de actualiteit in 2018 veel beter zult begrijpen. Eén van onze andere abonnees, commercieel bankier van beroep, gaf ons de volgende getuigenis over MACRO Trends en het boek mee:

 


"Volgens de Mifid-II-richtlijnen zijn er twee belangrijke pijlers: (1) Het is belangrijk de klant en zijn wensen echt te kennen, en (2) De klant moet op een transparante en evenwichtige manier alle inlichtingen krijgen die hij nodig heeft om beleggingsbeslissingen te nemen.


Wel, als men zo eerlijk wil zijn tegenover de klant, waarom voegt men daaraan dan geen derde punt toe: (3) banken verplichten bord aan ingang te plaatsen met opschrift: "Uw geld deponeren bij de bank biedt u geen garantie het ooit terug te zien."


Gelukkig leerde ik Uw blad Macrotrends kennen waarbij ik onschatbare kennis opdeed en dit de laatste jaren mondjesmaat ook probeer over te dragen naar mijn trouwe klanten. Daarbij raad ik hen nu ook aan om het boek 'Macht van onzichtbare bankiers' eens te lezen, als samenvatting van alles.


Dank !


Beste groeten

Bezorgde bankagent"
 


 

U ziet het - wie abonnee wordt bij MACRO Trends vindt méér dan gewoon beleggingstips. Die vindt een hele visie op beleggen, en op de wereld zelf. Wij verkopen geen blaasjes, maar een perspectief. En wilt u weten wat dat perspectief is, dan is het boek van de heer B. Izar de beste manier om dat te leren kennen.

Bestel hieronder dit boek. Het is nu voor slechts €9,99 als e-boek los verkrijgbaar. Of bestel het fysieke boek voor €23,95 (inclusief verzendkosten). 

 
100_mt_boek.jpg

 
  Download hier het e-boek voor slechts €9,99.

 

Of bestel hier het fysieke boek voor €23,95.

 


Kiest u voor het e-boek, dan heeft u het boek binnen enkele minuten tot uw beschikking. Bestelt u het fysieke boek, houd dan rekening met +/- 1 week levertijd.