Het grootkapitaal

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Het grootkapitaal

      

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Welke rol spelen wij eigenlijk, als particuliere beleggers? Ik zal het u eerlijk zeggen: de rol van de onnozelaar, slecht geïnformeerde sukkelaar, de idioot bijna, die zijn zuur verdiende centen in een bepaald aandeel of fonds stopt, alleen maar om te zien hoe die investering dan de speelbal wordt van krachten die groter zijn dan hemzelf. Een uitleg voor verlies is er wel, maar steeds is het balen.

Ik verwijs uitdrukkelijk niet naar de recente correctie op de beurs, waar veel lawaai over gemaakt werd, maar in feite een non-event is. Een afwaardering van 5% na een stijging van 28,08% in 2017 is volstrekt normaal, en is niets om over naar huis te schrijven. Het had al veel eerder moeten gebeuren. Waar ik naar verwijs is het gevoel constant bij de neus genomen te worden door banken, fondsen en wie ook maar profijt haalt uit het verleggen van de kapitaalsstromen die sukkels zoals wij in groten getale genereren.

Persoonlijk, maar dat is persoonlijk, vertrouw ik op dat vlak niemand meer. We leven in een tijd waarin het werk dat we voor een ander verrichten niet meer gebeurt op basis van eer – ik doe mijn werk omdat ik denk aan het welzijn van de mens die mijn product zal gebruiken – maar op basis van recht: ik doe mijn werk omdat ik na het leveren van mijn product aan Persoon X recht heb op tig eenheden slijk der aarde. En die eenheden, eenmaal verdiend, geef ik dan uit aan een “medemens” die zonder enige liefde hetzelfde doet voor mij.

Dat heeft zijn gevolgen op de langere termijn. De beurs, bijvoorbeeld, was ooit een plaats waar ondernemers kapitaal konden ophalen waarmee échte dingen gefinancierd werden. Vandaag is het naar de beurs brengen van een bestaand bedrijf hoofdzakelijk een virtuele operatie. Men doet het niet omdat men geld nodig heeft, maar omdat zo’n beursgang de waarde van een privaat bedrijf gemiddeld maal 15, maal 20 in waarde doet toenemen. Eénmaal de aandelen liquide zijn kan het speculeren beginnen.

Wat een verschil met het jaar 1532, toen de Spaanse handelaren in Antwerpen hun biechtvader naar de theologen in Parijs stuurden om hen te vragen of de exuberante winsten die zij maakten nog wel verantwoord waren in het licht van hun sociale taak als elite van hun samenleving. (Grice-Hutchinson, 1952, p. 38) Come again? Zou er nog één rijkaard dat gevoel hebben? Dat ie een sociale taak heeft ten overstaan van de samenleving waarin ie groot werd gebracht? Ik betwijfel het ten stelligste.

Ik heb het voor alle duidelijkheid niet over de mensen die een paar ton op de bank hebben. Zelfs niet over de ondernemer die ettelijke miljoenen overhield aan een leven van noeste arbeid. Ik heb het over de gladde jongens die weten hoe het systeem werkt: je koopt een bedrijf, je leent bij de bank genoeg om een ander bedrijf over te nemen, en op basis van dat geconsolideerde onderpand koop je wéér een ander bedrijf. Je gaat zo door tot je een conglomeraat hebt, en dat breng je dan in één ruk naar de beurs. En dan kan iedereen de pot op.

En de particuliere belegger? Die komt toe op een feest waar alle champagne al leeggezopen is. Geen geld, geen glorie. Ik zeg: de pot op met dat systeem.

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

Het ideale geschenk

 
200_de_macht_van_de_onzichtbare_bankiers_cover.jpgPS. Graag wil ik uw aandacht vestigen op het boek genaamd "De Macht van de Onzichtbare Bankiers". Daar zijn heel veel positieve reacties op binnengekomen. Mocht u dit boek graag willen lezen, bestel het dan vandaag nog. Meer informatie over dit boek treft u hier aan. 

Dit boek is het ideale geschenk voor uzelf of iemand anders. Het brengt een perspectief waarmee u de actualiteit in 2018 veel beter zult begrijpen. Eén van onze andere abonnees, commercieel bankier van beroep, gaf ons de volgende getuigenis over MACRO Trends en het boek mee:

 


"Volgens de Mifid-II-richtlijnen zijn er twee belangrijke pijlers: (1) Het is belangrijk de klant en zijn wensen echt te kennen, en (2) De klant moet op een transparante en evenwichtige manier alle inlichtingen krijgen die hij nodig heeft om beleggingsbeslissingen te nemen.


Wel, als men zo eerlijk wil zijn tegenover de klant, waarom voegt men daaraan dan geen derde punt toe: (3) banken verplichten bord aan ingang te plaatsen met opschrift: "Uw geld deponeren bij de bank biedt u geen garantie het ooit terug te zien."


Gelukkig leerde ik Uw blad Macrotrends kennen waarbij ik onschatbare kennis opdeed en dit de laatste jaren mondjesmaat ook probeer over te dragen naar mijn trouwe klanten. Daarbij raad ik hen nu ook aan om het boek 'Macht van onzichtbare bankiers' eens te lezen, als samenvatting van alles.


Dank !


Beste groeten

Bezorgde bankagent"
 


 

U ziet het - wie abonnee wordt bij MACRO Trends vindt méér dan gewoon beleggingstips. Die vindt een hele visie op beleggen, en op de wereld zelf. Wij verkopen geen blaasjes, maar een perspectief. En wilt u weten wat dat perspectief is, dan is het boek van de heer B. Izar de beste manier om dat te leren kennen.

Bestel hieronder dit boek. Het is nu voor slechts €9,99 als e-boek los verkrijgbaar. Of bestel het fysieke boek voor €23,95 (inclusief verzendkosten). 

 
100_mt_boek.jpg

 
  Download hier het e-boek voor slechts €9,99.

 

Of bestel hier het fysieke boek voor €23,95.

 


Kiest u voor het e-boek, dan heeft u het boek binnen enkele minuten tot uw beschikking. Bestelt u het fysieke boek, houd dan rekening met +/- 1 week levertijd.