Speciale actie: 100 dagen gratis abonnement

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Speciale actie

100 dagen gratis abonnement 

Voor wie geïnteresseerd is, hebben we nu een aantrekkelijk aanbod. Afgelopen vrijdag is mijn 100e nieuwsbrief gepubliceerd en ter ere van deze mijlpaal heeft mijn uitgever een aanbieding voor u. Wie zich vóór 20 april a.s. abonneert op mijn nieuwsbrief (daarna verschijnt namelijk editie 101), krijgt er 100 dagen GRATIS abonnement bij. 

100 dagen GRATIS
  

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Zopas heb ik een tracker op de Dow gekocht. Dat kan in de huidige context riskant lijken, maar ik heb redenen om aan te nemen dat dit nog niet “de” crash is. Het 200-DMA heeft namelijk stand gehouden, en dat is een belangrijke indicator: niemand wil al dat dit feestje stopt. Ik acht het dus perfect mogelijk dat we na deze dip van 23.500 in één fantastische ruk doorschieten naar een dow van 50.000. 

Niet dat ik die top zal zoeken voor ik eruit stap. Omhoog skieën is lastig, maar we moeten rekening houden met het feit dat de kortetermijnrente stijgend is. Dat heeft initieel een negatief effect op aandelen, omdat dan minder op margin kan worden gekocht. Maar finaal is het positief, omdat stijgende rentes ook het effect van dalende meerwaardes op obligaties hebben. Met andere woorden: een stuk van het geld dat nu in de obligatiemarkten zit, komt wellicht naar aandelen.

Dit is echter géén houdbare situatie, daar een stijgende kortetermijnrente ook heel nefaste gevolgen heeft op een aan schulden verslaafde economie. Ik zou de “ondernemers” (schuldslaven gelijk) de kost niet willen geven die hun personeel de dag van vandaag al betalen met overbruggingskredieten. Welnu, al dat soort kredieten zijn kortlopend, en stijgen de rentes daar, dan kun je er vanop aan dat dat zij de eersten zullen zijn die er vantussen zullen vallen.

Het effect mag duidelijk zijn: deflatie. Die kortlopende kredieten zijn namelijk niet de enige kredieten die zo’n ondernemers hebben afgesloten. Gaan ze failliet, dan evaporeren ook heel wat andere bedrijfsleningen. Om van het economisch probleem van de werknemers nog maar te zwijgen. Ook daar kunnen leningen falen. En aangezien het op basis van die leningen is dat commerciële banken geld hebben gecreëerd, gaat dat geld dus in rook op. Poef!

Deflatie dus, en geen inflatie, zoals de goldbugs graag willen geloven. De ware inflatie, die werd in het verleden aangericht door de centrale banken, maar die zetten er meer en meer de knip op. Niet zozeer omdat ze vinden dat het nu welletjes is geweest, maar simpelweg omdat ze niet genoeg obligaties meer vinden om hun dirty money aan kwijt te kunnen. De dronken economie is zo zat, zo verzadigd van kredieten, dat die geen extra bier meer wil.

Dat zal finaal ook zijn effect sorteren op de beurs. Eens de discrepantie tussen de winsten van de echte economie en de koersen van de financiële als té groot wordt bevonden (P/E’s van 100? 200?) volstaat één neerwaartse gap zoals we eind januari zagen om het hele kaartenhuisje in elkaar te doen storten. Dan wordt het geen correctie, maar een crash. Kopers en verkopers vinden elkaar niet meer. Liquiditeit droogt op. En hasta la vista baby.

Het is mogelijk dat ik fout ben, maar ik zie deze correctie als een soort adem halen voor de laatste spurt. Kan de reëele economie in de tussentijd weer gezond worden – dat is: afgeraken van zijn schuldverslaving – dan is het mogelijk dat de zatlap toch nog de eindmeet haalt. Maar ik heb er mijn grootste twijfels over. De kortetermijnrente is te vergelijken met de waard die de rekening komt brengen: de zatlap is nog steeds zat, maar kan niet meer betalen. Crack-up boom & bust. 

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in mijn nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

 

Speciale actie

100 dagen gratis abonnement 

Voor wie geïnteresseerd is, hebben we nu een aantrekkelijk aanbod. Afgelopen vrijdag is mijn 100e nieuwsbrief gepubliceerd en ter ere van deze mijlpaal heeft mijn uitgever een aanbieding voor u. Wie zich vóór 20 april a.s. abonneert op mijn nieuwsbrief (daarna verschijnt namelijk editie 101), krijgt er 100 dagen GRATIS abonnement bij.

 

100 dagen GRATIS


Niet goed, geld terug

Naast 100 dagen GRATIS abonnement heeft mijn uitgever nog iets voor u ...

Mocht het abonnement u niet bevallen, krijgt u het niet verbruikte deel van uw abonnement terug. U loopt dus geen enkel risico. Een berichtje naar onze klantenservice is al voldoende. U kunt het abonnement te allen tijde opzeggen. Wij hanteren GEEN opzegtermijn. Dit is een unieke service die uitgevers u normaal niet geven. Daar zit u gelijk vast aan een volledig abonnement!  

600_button_abonneer_hier_pd.jpg

 

Veel leesplezier en een prettig weekend toegewenst. 

 
Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het ruim 20 pagina's tellende rapport genaamd DE MONETAIRE MATRIX, met concrete oplossingen om uw vermogen buiten het monetaire systeem aan te houden, gratis toegestuurd bij uw abonnement.

 

600_mt_gratis_bonusrapport.jpg