Psycho-logica

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Psycho-logica

       

 

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Mijn eerste goud kocht ik in het jaar 2011, gebaseerd op een “rock solid” theorie: aangezien de centrale banken steeds maar meer fiatgeld bijdrukten, zou de euro na verloop van tijd niets meer waard zijn en zou goud als overwinnaar uit de bus komen. Het is de theorie die de meeste gold-bugs ook vandaag nog aanhangen, nu goud vijfhonderd dollar lager staat.

Mijn punt: theorie is slechts logica. Psycho-logie gaat over wat logisch lijkt in een persoonlijke, subjectieve context. Voor veel mensen is het bijvoorbeeld logisch dat er géén Centrale Bakkerij meer bestaat, en de vrije markt dus brood kan produceren. Slechts héél weinig mensen, echter, beseffen dat ook Centrale Banken helemaal niet nodig zijn. Geld, net als brood, zou perfect privaat geproduceerd kunnen worden. In 1976 al, legde Friedrich von Hayek dat haarfijn uit in zijn “Denationalization of money”. Waarom brengen we dat niet eens in de praktijk?

Wie vandaag een bank wil oprichten, namelijk, die richt eigenlijk omzeggens een filiaal van de centrale bank op. Die kun je zo’n beetje zien als de molenaar die jou dan het meel (basisgeld) bezorgt waarmee je brood mag bakken (fiduciair geld). Maar het systeem zit zo in elkaar, dat om in de eerste plaats al aan dat meel te geraken, de monetaire molenaar je verplicht om een obligatie te kopen van het gemeentehuis. Het is op basis van die obligaties, die je dan bij de molenaar in onderpand geeft, dat hij je meel bezorgt.

Ons basisgeld wordt dus gecreëerd door staatsobligaties om te zetten in geld, en wel door ze als onderpand voor je eigen lening als bakker bij de molenaar te gebruiken. U steekt zich dus in de schuld bij de molenaar. En om die schuld te kunnen afbetalen, ga je dat geld uitlenen aan wie ook maar zélf onderpand bij jou wil aanbieden. Dat is dus geen kapitalistische economie meer, waarbij vermogen wordt opgebouwd, maar iets wat je gemakshalve een “debtocratie” zou kunnen noemen: in uitgesteld relais leent iederéén bij de Centrale Bank. Er is dus maar één producent van geld.

Wat is het punt dat ik wil maken als het over de relatie tussen de prijs van goud en psycho-logica gaat? Wel, dat de eigenaars van die Centrale Banken hun businessmodel natuurlijk willen zien renderen: het is essentieel dat mensen absoluut nooit nadenken over het monetair systeem. De dag dat men doorheeft dat het onderpand van het geld dat ze gebruiken staatsschuld is, het onderpand van staatsschuld belastingen zijn, en belastingen betaald moeten worden in … geld – dat ze dus in een Diabolische Driehoek gevangen zitten – is het hek van de dam.

Is het dus zo ver gezocht te denken dat centrale bankiers niet enkel de expliciete politiek manipuleren, maar zelfs de impliciete cultuur – de manier waarop mensen dingen zien? Dat samenzwering met het oog op uitbuiting dus wel degelijk een feit is? Helemaal niet. CIA, MI6, Mossad, enz. zijn geen geheime diensten in functie van hun respectievelijke staten. Het zijn agenten van de centrale banken. Het zijn zij die de psychologische percepties in stand houden die het systeem doen draaien. Geld wordt dus niet uit “het Niets” gecreëerd. Nee. Het wordt geslagen uit de domheid van mensen. Letterlijk.

En nee, het gaat niet enkel over onze corrupte media. Noch gaat het enkel over de afstompende indoctrinatiemachines die wij universiteiten durven noemen. Het gaat zélfs over het kapot maken van het denken. Zo is het mijn diepste overtuiging dat de filosofische moderniteit wellicht één langerekte hoax is – een “long con”, zoals dat in het vakjargon van oplichters heet. Maar dat zou ons te ver leiden. Het is één van de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens de eerste editie van mijn Filosofische Sessies. Zodoende: goud moet je in portefeuille hebben. Voor het geval dat. Maar logica leidt je enkel tot conclusies. Het is de psycho-logica die de premissen bepaalt. 

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

 
Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en ga vandaag nog met deze oplossingen aan de slag! U krijgt het ruim 20 pagina's tellende rapport genaamd DE MONETAIRE MATRIX, met concrete oplossingen om uw vermogen buiten het monetaire systeem aan te houden, gratis toegestuurd bij uw abonnement.

 

600_mt_gratis_bonusrapport.jpg