Hoernalistiek - erratum

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Hoernalistiek - erratum

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
In mijn vorig edito trok ik hard van leer tegen wat ik gemakshalve de “hoernalistiek” ben gaan noemen: het klakkeloos napraten van een door professionele spinners geschreven narratiefje. Bekijk ik namelijk het huidige medialandschap, dan merk ik maar weinig écht originele analyse meer. Veelal zijn het doorslagjes van wat elders al is “uitgezocht”, zonder al te veel persoonlijke inbreng.

Wie hard van leer trekt, echter, moet oppassen dat hij zichzelf niet snijdt. Ook ik zat op het moment van schrijven volledig in ego, en in al mijn wijsheid vond ik het dus niet nodig om de aantijging van Putin te checken. Gelukkig heb ik een hele schare MACRO Trends-abonnees die zeer bij de pinken zijn, en mijn constant herhaalde devies opvolgen: “Geloof geen woord van wat ik zeg. Doe uw eigen huiswerk.” Het resultaat was dat binnen de kortste keren mijn mailbox blank stond met links naar artikels die de leugen van Putin zonder enig probleem onderuit halen.

Die presteerde het te beweren, namelijk, dat de campagne van Clinton zo maar eventjes 400 miljoen US Dollars had gekregen van een zakenman die dat geld op illegale wijze in Rusland had verdiend. Een simpele feitencheck had me kunnen aantonen dat dit een grove leugen was. Het totale budget dat Clinton zelf bijeen kon harken (los van partijfondsen en de zogenaamde Super PAC’s) was om en bij de 623 miljoen, hetgeen zou betekenen dat Mr. Browder twee derde van dat budget zelf beïnvloed zou hebben.

Zéér straf dus. Te straf. De website Politifact, die bewust niet wil opiniëren maar naar de data zelf gaat, vond dat de totale donaties die terug te voeren vallen op de Ziff Brothers Investments, het investeringsvehikel van Browder, op $17 700. Zelfs de rectificatie van 400 miljoen tot $400 000 door Putin, die in feite nog voor mijn vorig edito gebeurde – ik had dat moeten checken, dat was erg dom – klopt dus voor geen meter. $17 700 op een budget van 623 miljoen. Dat is de invloed die Browder op Clinton uitgeoefend heeft.

Is daarmee echter de kous af? Nou, nee. Niet in het minst. Wie het personage Browder namelijk van dichterbij bestudeert, die vindt dat zijn invloed véél dieper gaat dan wat campagnebijdragen. Hij is de man achter de zogenaamde Magnitsky-act, die, gebaseerd op het moreel krediet van een martelaar voor de goede zaak – of dat moeten we toch geloven – sinds 2012 op alle mogelijke manieren een anti-Russisch sentiment probeert aan te wakkeren. Magnitsky was Browders advocaat en stierf in een Russische gevangenis.

Dat, op zich, is natuurlijk erg, en zegt veel over de burgerrechten in dat land. Op zich is het echter ook weer niet het bewijs dat Browder dan “de good guy” zou zijn. Het is niet omdat je in een maffia-oorlog betrokken bent geraakt, dat je zelf niet maffioos bent. Ik herhaal wat ik in mijn vorig edito al zei: Browder harkte zijn fortuin bijeen op de rug van de Russen zelf, toen in de Wilde Jaren Negentig aasgieren zoals hij in een toestand van volledige chaos het land leegroofden. De pose die hij inneemt als slachtoffer, via Magnitsky, is dus ronduit grotesk.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik een fout gemaakt heb. Die beschouw ik bij deze dan als rechtgezet.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan aan bij MACRO Trends
  

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 


 

De Macht van de
Onzichtbare Bankiers

 
200_de_macht_van_de_onzichtbare_bankiers_cover.jpgPS. Graag wil ik uw aandacht vestigen op het boek genaamd "De Macht van de Onzichtbare Bankiers". Daar zijn heel veel positieve reacties op binnengekomen. Mocht u dit boek graag willen lezen, bestel het dan vandaag nog. Meer informatie over dit boek treft u hier aan. 

Dit boek is het ideale geschenk voor uzelf of iemand anders. Het brengt een perspectief waarmee u de actualiteit in 2018 veel beter zult begrijpen. Eén van onze andere abonnees, commercieel bankier van beroep, gaf ons de volgende getuigenis over MACRO Trends en het boek mee:

 


"Volgens de Mifid-II-richtlijnen zijn er twee belangrijke pijlers: (1) Het is belangrijk de klant en zijn wensen echt te kennen, en (2) De klant moet op een transparante en evenwichtige manier alle inlichtingen krijgen die hij nodig heeft om beleggingsbeslissingen te nemen.


Wel, als men zo eerlijk wil zijn tegenover de klant, waarom voegt men daaraan dan geen derde punt toe: (3) banken verplichten bord aan ingang te plaatsen met opschrift: "Uw geld deponeren bij de bank biedt u geen garantie het ooit terug te zien."


Gelukkig leerde ik Uw blad Macrotrends kennen waarbij ik onschatbare kennis opdeed en dit de laatste jaren mondjesmaat ook probeer over te dragen naar mijn trouwe klanten. Daarbij raad ik hen nu ook aan om het boek 'Macht van onzichtbare bankiers' eens te lezen, als samenvatting van alles.


Dank !


Beste groeten

Bezorgde bankagent"
 


 

U ziet het - wie abonnee wordt bij MACRO Trends vindt méér dan gewoon beleggingstips. Die vindt een hele visie op beleggen, en op de wereld zelf. Wij verkopen geen blaasjes, maar een perspectief. En wilt u weten wat dat perspectief is, dan is het boek van de heer B. Izar de beste manier om dat te leren kennen.

Bestel hieronder dit boek. Het is nu voor slechts €9,99 als e-boek los verkrijgbaar. Of bestel het fysieke boek voor €23,95 (inclusief verzendkosten). 

 
100_mt_boek.jpg

 
  Download hier het e-boek voor slechts €9,99.

 

Of bestel hier het fysieke boek voor €23,95.

 


Kiest u voor het e-boek, dan heeft u het boek binnen enkele minuten tot uw beschikking. Bestelt u het fysieke boek, houd dan rekening met +/- 1 week levertijd.