Turkije is nog maar het topje van de ijsberg

Nieuwsbrief Macrotrends

  

De grote financier George Soros denkt dat we ons moeten opmaken voor een nieuwe wereldwijde financiële crisis 

 

 
Het was me weer het weekje op de financiële markten.

Dit keer zat Turkije in het oog van de storm. De reactie van de Turkse lira op weer eens een tweet van Donald Trump loog er niet om. Dat ziet u op de onderstaande grafiek:

 600_mt78.jpg

 
Sinds het begin van het jaar heeft de Turkse lira al bijna 40% van z’n waarde ingeroepen.

De reactie van Erdogan, die zei dat de VS de dollar hebben en zij Allah, spreekt boekdelen. Die man is enorme schade aan het aanrichten. 

U moet als Europese belegger niet te snel denken dat u geïsoleerd bent van al deze problemen. Ook de Europese banken hebben een serieuze exposure op Turkije.

Dat zullen ze u uiteraard niet zomaar zeggen. Ondertussen denkt de grote financier George Soros dat we ons moeten opmaken voor een nieuwe wereldwijde financiële crisis.
 

600_mt79.jpg

 

Het ziet er dus niet te best uit.

200_brecht_arnaert_foto2.jpgBrecht heeft altijd gezegd dat het behoud van uw vermogen op dit moment primordiaal is. Het hollen achter een paar centjes is echt een loser’s game. Doe dat dus niet en kijk eerder naar de recepten die Brecht u aanreikt.

In het jongste nummer van MACRO Trends krijgt u alle tools aangereikt om te vermijden dat uw vermogen gedecimeerd wordt door dergelijke problemen. Want Turkije is nog maar het topje van de ijsberg!

Indien uw vermogen u lief is, neemt u best NU maatregelen ter bescherming!

Teken vandaag nog in op MACRO Trends. Het wordt een van uw beste investeringen in 2018!

 

600_button_abonneer_hier_pd.jpg  

 
Met vriendelijke groet,

Mario de Bakker
Uitgever MACRO Trends 

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het rapport genaamd 

"Buitenkansje in de 
koper-industrie" 


met een verwacht rendement van 300% op drie jaar, gratis toegestuurd bij uw abonnement. Het is een start-up low-cost koper-project, mét een afgewerkte Feasibility Study, die enkel nog aan het wachten was op één laatste permit. En u kan het al raden: daar zijn problemen mee. De koers kende een prachtig verloop, tot begin juli. Dan ging er op enkele weken tijd maar liefst 44% van de prijs af.

Het probleem, voor alle duidelijkheid, is niet dat de overheid de permit niet zou willen toekennen. Die heeft men formeel bekomen van de EPA, het Amerikaanse "Environment Protection Agency". Het probleem is dat er nog een beroepsperiode liep van 30 dagen en dat op uitgerekend de laatste dag inderdaad beroep is aangetekend door een actiegroep.

Gegeven het feit dat er géén nieuwe issues op tafel gelegd werden, is het management ervan overtuigd dat deze actiegroep geen been heeft om op te staan. En na gedegen onderzoek acht ik het weinig waarschijnlijk dat dit permit-probleem het project zou kelderen.

Binnen ongeveer 60 dagen weten we of het beroep is verworpen of niet. Er zijn in het verleden zwaardere issues in vergelijkbare projecten die een stuk minder groen zijn door de EPA "Envirement Protection Agency" al van tafel geveegd. Mij lijkt de risk-return op deze trade dus aanvaardbaar.

Ik denk dat het ook op de langere termijn zeker de moeite waard is om dit aandeel in portefeuille te houden. Het grote voordeel is dat de bouw van de mijn spot-goedkoop is. Dit is de LAAGSTE capex die ooit nodig is geweest voor de bouw van een kopermijn. Dat komt voor een groot stuk omdat de verwerkingsfabriek (ter waarde van 60 miljoen USD) al gebouwd en betaald is, maar vooral omdat de mijn-methode de goedkoopste ooit is.

De miserie met koper is namelijk dat je het erts waarin het zit normaal gezien uit de grond moet halen en het dan moet "leachen": behandelen met zwavelzuur, in grote bassins, tot de steen weggevreten is (om het simpel te zeggen) en enkel het koper nog overschiet. Dat kost bakken geld en is milieu-onvriendelijk. 

Dit mijnbouwbedrijf is in staat om het IN de grond te doen. Het erts moet dus niet naar boven komen. Dat heet "in situ extraction". En door een slim waterplan wordt alle zwavelzuur ook meteen gerecycleerd. Er verdwijnt dus niets in de aardbodem, en er komt dus niets bovengronds. Behalve het koper. Dit project kan erin slagen om het goedkoopste pond koper ter wereld op de kaart te zetten.
 

Slotconclusie:

Dit lijkt mij een ideale gelegenheid om in te stappen in een beloftevol project.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u alle informatie over dit "buitenkansje in de koper-industrie" gratis bij uw login-gegevens toegestuurd. 


600_button_abonneer_hier_pd.jpg