Het ruikt naar crisis

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Nooit geweten dat Allah monetary superpowers had

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
De hele heisa rond de Turkse lira verwondert mij een beetje. Alsof het afwaarderen van die munt een plots iets is. Al tien jaar zakt de munt in waarde, en dan vooral omdat Erdogan het monetair beleid gebruikt om allerlei prestigeprojecten te financieren, zoals een presidentieel paleis met duizend kamers. I kid you not. Die man is niet enkel megalomaan. Hij is ronduit gevaarlijk.

De trap die Trump Turkije gaf, namelijk, kan maar moeilijk als de echte oorzaak van de problemen gezien worden. Trump weet gewoon goed waar en wanneer hij moet trappen. Het ware probleem ligt hem wel degelijk in het binnenland: een inflatie van 14% per jaar komt niet zomaar uit de lucht vallen. Erdogan had al veel macht, maar sinds hij in de laatste verkiezingen letterlijk dictatoriale machten bekwam, bepaalt hij nu ook eigenhandig de rente.

Dat belooft. Turkije heeft een uitstaande dollarschuld van tegen de 500 miljard, voornamelijk in de private sector. Door de halvering van de TRY op acht maanden tijd, is die schuld dus dubbel zo moeilijk af te betalen. Niet dat dat Turkije op zich moet deren, want het is geen overheidsschuld. Wat je natuurlijk wel zult krijgen, is een terugval van de fiscale inkomsten. Maar ach? Wat is het probleem: je print gewoon bij wat er tekort is, niet?

Neen. Toen Paul Volcker in december 1979 aan de macht kwam, zette hij de rentes op 22%. Dat deed pijn, want het veroorzaakte de Savings&Loan-crisis van ‘81. Maar het was het enige middel om de “runaway inflation” tegen te gaan. De hele jaren ’70 zagen mensen hun koopkracht jaar na jaar zakken, net zoals de laatste tien jaar in Turkije. De enige manier om die inflatie dus te stoppen, is de rente minstens dubbel zo hoog als de inflatie te zetten.

Dat valt politiek natuurlijk niet te verkopen. Dan is het gedaan met stemmen kopen, en is Erdogan héél duidelijk als de schuldige aan te wijzen van de crisis. Nu heeft ie het veel gemakkelijker: hij kan Trump verwijten de schuldige te zijn, en ondertussen leidt hij de aandacht af van zijn eigen desastreus beleid. Het is een klassiek verhaal van projectie, en de reactie van de Turken in het algemeen is kinderlijk-naief. Nooit geweten dat Allah monetary superpowers had.

Het kan nochthans anders. Mocht ik dictator voor een dag zijn, dan zou ik maar één besluit nemen: de wereldwijde afschaffing van alle centrale banken. 99% van alle politieke problemen - tot stilstaan in de file toe - zijn namelijk terug te leiden op het monetair beleid. Aangezien geld de helft is van iedere transactie in de markt, is de macht over het monetair beleid de enige macht die echt telt. Al de rest is zever voor de bühne – het “democratisch” debat voorop.

Wat kunnen wij als individuen ondertussen leren van het Turks geval? Wel, dat het verdomd verstandig is om toch wat goud in te slaan. Om u een idee te geven: wie in 2008 een ons goud kocht in Istanbul, die betaalde er 500 TRY voor. Vandaag, tien jaar later, is de prijs 8500 TRY. Wetende dat de euro via Spaanse leningen innig met de Turkse problemen verbonden is, zult u het mij vast niet kwalijk nemen dat ik nog wat Napoleonnekes insla. Het ruikt naar crisis.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan aan bij MACRO Trends
  

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends  

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het rapport genaamd 

"Buitenkansje in de 
koper-industrie" 


met een verwacht rendement van 300% op drie jaar, gratis toegestuurd bij uw abonnement. Het is een start-up low-cost koper-project, mét een afgewerkte Feasibility Study, die enkel nog aan het wachten was op één laatste permit. En u kan het al raden: daar zijn problemen mee. De koers kende een prachtig verloop, tot begin juli. Dan ging er op enkele weken tijd maar liefst 44% van de prijs af.

Het probleem, voor alle duidelijkheid, is niet dat de overheid de permit niet zou willen toekennen. Die heeft men formeel bekomen van de EPA, het Amerikaanse "Environment Protection Agency". Het probleem is dat er nog een beroepsperiode liep van 30 dagen en dat op uitgerekend de laatste dag inderdaad beroep is aangetekend door een actiegroep.

Gegeven het feit dat er géén nieuwe issues op tafel gelegd werden, is het management ervan overtuigd dat deze actiegroep geen been heeft om op te staan. En na gedegen onderzoek acht ik het weinig waarschijnlijk dat dit permit-probleem het project zou kelderen.

Binnen ongeveer 60 dagen weten we of het beroep is verworpen of niet. Er zijn in het verleden zwaardere issues in vergelijkbare projecten die een stuk minder groen zijn door de EPA "Envirement Protection Agency" al van tafel geveegd. Mij lijkt de risk-return op deze trade dus aanvaardbaar.

Ik denk dat het ook op de langere termijn zeker de moeite waard is om dit aandeel in portefeuille te houden. Het grote voordeel is dat de bouw van de mijn spot-goedkoop is. Dit is de LAAGSTE capex die ooit nodig is geweest voor de bouw van een kopermijn. Dat komt voor een groot stuk omdat de verwerkingsfabriek (ter waarde van 60 miljoen USD) al gebouwd en betaald is, maar vooral omdat de mijn-methode de goedkoopste ooit is.

De miserie met koper is namelijk dat je het erts waarin het zit normaal gezien uit de grond moet halen en het dan moet "leachen": behandelen met zwavelzuur, in grote bassins, tot de steen weggevreten is (om het simpel te zeggen) en enkel het koper nog overschiet. Dat kost bakken geld en is milieu-onvriendelijk. 

Dit mijnbouwbedrijf is in staat om het IN de grond te doen. Het erts moet dus niet naar boven komen. Dat heet "in situ extraction". En door een slim waterplan wordt alle zwavelzuur ook meteen gerecycleerd. Er verdwijnt dus niets in de aardbodem, en er komt dus niets bovengronds. Behalve het koper. Dit project kan erin slagen om het goedkoopste pond koper ter wereld op de kaart te zetten.
 

Slotconclusie:

Dit lijkt mij een ideale gelegenheid om in te stappen in een beloftevol project.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u alle informatie over dit "buitenkansje in de koper-industrie" gratis bij uw login-gegevens toegestuurd. 


600_button_abonneer_hier_pd.jpg