Laat u niks wijsmaken

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Laat u niks wijsmaken!

 

200_brecht_arnaert_foto2.jpg 
De beurzen, en dan vooral die in de Emerging Markets, daveren op hun grondvesten. Van Turkije tot Indonesië tot Zuid-Afrika, het ziet er allemaal zo mooi niet uit.

Uiteraard heeft elk land wel z’n eigen problemen om aan te pakken. De situatie verschilt per land, Emerging Markets zijn immers geen homogeen blok, maar er is toch wel één constante: de Amerikaanse dollar.

Toen ik gisteren met Brecht belde, bracht hij me heel duidelijk in herinnering wat hij al vaak had geschreven in MACRO Trends: dat de wereld zwaar heeft geleend in USD en dat die valuta’s nu moeten worden terugbetaald.

Pay-back time, vooral in de Emerging Markets!

Die hebben zwaar ontleend in USD en uiteraard moeten die leningen wel eens terugbetaald worden. Dat doet een tekort aan USD ontstaan waardoor de koers hoger gaat. En een hogere USD is een symptoom van lagere liquiditeit op de markten… met het bekende gevolg dat we vandaag zien.

Maar ondertussen blijft de ECB wel volop geld drukken. Kijk je eens mee naar de onderstaande afbeelding van de balans van de ECB?

 

600_mt80.jpg

 
Ik zie hier echt geen afbouw van de kwantitatieve versoepeling, jij wel?

De ECB blijft gewoon lustig geld drukken en stuurt ondertussen tegenstrijdige berichten de media in. Voor beleggers is het zaak om de ‘ruis’ uit de markten te filteren. Je leest vandaag zoveel zaken die je gemakkelijk op het verkeerde been kunnen zetten.

Laat je hier niet aan vangen! En laat je vooral niet vangen met vastgoed. Want dat is de eerste reflex die nogal wat Vlamingen en Nederlanders hebben om hun vermogen te beschermen tegen de ravage van een oplopende inflatie.

Vastgoed is duur, en weinig liquide.

Zijn er dan geen beleggingen die je bescherming bieden en bovendien ook weinig samenhangen met de prestaties van de brede markten?

Ze zijn er, maar niet dik gezaaid.

Elke keer bespreekt Brecht wel een van die toppers in MACRO Trends. Soms worden die zelfs aangedragen door onze wijze abonnees. Al vele lezers van MACRO Trends hebben er hun voordeel mee gedaan.

MACRO Trends is een echte community geworden waar kennis en ervaring wordt gedeeld… tot profijt van de abonnees. Winsten van honderden en zelfs duizenden procenten zijn in het verleden méér dan eens voorgekomen!

Ik kan je dus alleen maar warm aanbevelen om een abonnement op MACRO Trends te nemen. Je vermogen zal er wel bij varen!

 

600_button_abonneer_hier_pd.jpg  

 
Met vriendelijke groet,

Mario de Bakker
Uitgever MACRO Trends 

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het rapport genaamd 

"Buitenkansje in de 
koper-industrie" 


met een verwacht rendement van 300% op drie jaar, gratis toegestuurd bij uw abonnement. Het is een start-up low-cost koper-project, mét een afgewerkte Feasibility Study, die enkel nog aan het wachten was op één laatste permit. En u kan het al raden: daar zijn problemen mee. De koers kende een prachtig verloop, tot begin juli. Dan ging er op enkele weken tijd maar liefst 44% van de prijs af.

Het probleem, voor alle duidelijkheid, is niet dat de overheid de permit niet zou willen toekennen. Die heeft men formeel bekomen van de EPA, het Amerikaanse "Environment Protection Agency". Het probleem is dat er nog een beroepsperiode liep van 30 dagen en dat op uitgerekend de laatste dag inderdaad beroep is aangetekend door een actiegroep.

Gegeven het feit dat er géén nieuwe issues op tafel gelegd werden, is het management ervan overtuigd dat deze actiegroep geen been heeft om op te staan. En na gedegen onderzoek acht ik het weinig waarschijnlijk dat dit permit-probleem het project zou kelderen.

Binnen ongeveer 60 dagen weten we of het beroep is verworpen of niet. Er zijn in het verleden zwaardere issues in vergelijkbare projecten die een stuk minder groen zijn door de EPA "Envirement Protection Agency" al van tafel geveegd. Mij lijkt de risk-return op deze trade dus aanvaardbaar.

Ik denk dat het ook op de langere termijn zeker de moeite waard is om dit aandeel in portefeuille te houden. Het grote voordeel is dat de bouw van de mijn spot-goedkoop is. Dit is de LAAGSTE capex die ooit nodig is geweest voor de bouw van een kopermijn. Dat komt voor een groot stuk omdat de verwerkingsfabriek (ter waarde van 60 miljoen USD) al gebouwd en betaald is, maar vooral omdat de mijn-methode de goedkoopste ooit is.

De miserie met koper is namelijk dat je het erts waarin het zit normaal gezien uit de grond moet halen en het dan moet "leachen": behandelen met zwavelzuur, in grote bassins, tot de steen weggevreten is (om het simpel te zeggen) en enkel het koper nog overschiet. Dat kost bakken geld en is milieu-onvriendelijk. 

Dit mijnbouwbedrijf is in staat om het IN de grond te doen. Het erts moet dus niet naar boven komen. Dat heet "in situ extraction". En door een slim waterplan wordt alle zwavelzuur ook meteen gerecycleerd. Er verdwijnt dus niets in de aardbodem, en er komt dus niets bovengronds. Behalve het koper. Dit project kan erin slagen om het goedkoopste pond koper ter wereld op de kaart te zetten.
 

Slotconclusie:

Dit lijkt mij een ideale gelegenheid om in te stappen in een beloftevol project.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u alle informatie over dit "buitenkansje in de koper-industrie" gratis bij uw login-gegevens toegestuurd. 


600_button_abonneer_hier_pd.jpg