De laatste rechte lijn richting een crash

Nieuwsbrief Macrotrends

 

De laatste rechte lijn richting
een forse correctie, zoniet
 

crash

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Vorige week woensdag was het dan zo ver: de Dow tuimelde richting zijn tweehonderddaags gemiddelde. Mijn team en ik zaten deze evolutie met argusogen te bekijken, want zou de dag daarna dit niveau niet meer houden, dan zou het al voor de vierde keer doorbroken zijn sinds de correcties begin dit jaar begonnen. En ja hoor: de dag erna was het zover: 200 DMA eraan!

Dit betekent, kort gezegd, dat dit steunniveau geen sikkepit meer waard is, en de koers van de Dow nu los in de lucht hangt. Onwillekeurig moest ik denken aan de zondagmorgen als kind, toen mijn broer en ik naar de Roadrunner keken, u weet wel, die grappige cartoon waar een coyote een snel lopende vogel probeert te pakken, maar altijd wel ergens uit een bocht vliegt en dan boven een ravijn komt te hangen, alvorens hij onvermijdelijk in de diepte stort. Bovenaan het ravijn staat dan de roadrunner met de ijverige commentaar: “Meep meep.”

Soit. De reden voor mijn onwillekeurige associatie was de filosofische bedenking die mijn kinderbrein toen al maakte: de coyote hangt in elke cartoon van die serie op een gegeven moment boven het ravijn, maar curieus genoeg valt hij nooit ogenblikkelijk. Eerst dringt het besef door dat hij zal vallen. En pas dan valt hij. Is de oorzaak van zijn val dan de zwaartekracht? Of zijn gedachte? Wat er ook van zij: volgens mij zitten we met de markten in een soortgelijk scenario: iedereen weet dat 10% afwaardering niet genoeg is. Maar wil men het  weten?

Ondertussen reageert goud zoals verwacht: na een continue daling van 6 maand in de edelmetalen zien we plots een serieuze opstoot, fors door het vijftigdaags voortschrijdend gemiddelde heen. Dat is nog geen golden cross, dus er is in feite eigenlijk nog niets gebeurd, maar het feit dat ook JP Morgan, die altijd al zwaar short zat op zilver (de turbo op goud) nu zijn posities long heeft gezet zegt héél heel veel. Vergeet niet dat zij zitten op de grootste fysieke voorraad zilver OOIT. Acht keer meer dan de Hunt Brothers ooit wisten te verzamelen!

We zitten volgens mij dus in de laatste rechte lijn richting een zeer zeer forse correctie, zoniet crash. Vier keer het 200 DMA breken, zelfs al is het maar kort, is wat ik een salami-crash noem: de grote jongens trekken eruit, en het domme geld – de retail investeerder – gaat erin. En dat keer op keer op keer. Ik denk dat die grote fondsen zich ondertussen een breuk lachen met de domheid van de gemiddelde burger. Wie kan met zijn gezond verstand nu oprecht nog denken dat de aandelenmarkt the place to be is!?

Met MACRO Trends hebben we daarom vier jaar geleden al het roer volledig omgegooid: vanaf dan zijn we gaan investeren in “closely held stocks” – kleinere aandelen met een zeer groot potentieel (minstens een multiple van 10) maar die ver weg van de grote fluctuaties blijven. Terwijl de Dow bijvoorbeeld corrigeerde, zagen wij één van onze steraandelen maar liefst 15% stijgen. Om u maar te zeggen: wie de strategie van MACRO Trends volgt, die moet geduld hebben. Véél geduld. Maar finaal loont het ons dubbel en dik.

In de tussentijd kan ik enkel maar mijn geheel gratis advies herhalen: get out! 40% in goud, 30% liquide, 20% in private equity en 10% in onze steraandelen.

Steeds welkom bij onze club.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan aan bij MACRO Trends
  

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends  

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het rapport genaamd 

"Buitenkansje in de 
koper-industrie" 


met een verwacht rendement van 300% op drie jaar, gratis toegestuurd bij uw abonnement. Het is een start-up low-cost koper-project, mét een afgewerkte Feasibility Study, die enkel nog aan het wachten was op één laatste permit. En u kan het al raden: daar zijn problemen mee. De koers kende een prachtig verloop, tot begin juli. Dan ging er op enkele weken tijd maar liefst 44% van de prijs af.

Het probleem, voor alle duidelijkheid, is niet dat de overheid de permit niet zou willen toekennen. Die heeft men formeel bekomen van de EPA, het Amerikaanse "Environment Protection Agency". Het probleem is dat er nog een beroepsperiode liep van 30 dagen en dat op uitgerekend de laatste dag inderdaad beroep is aangetekend door een actiegroep.

Gegeven het feit dat er géén nieuwe issues op tafel gelegd werden, is het management ervan overtuigd dat deze actiegroep geen been heeft om op te staan. En na gedegen onderzoek acht ik het weinig waarschijnlijk dat dit permit-probleem het project zou kelderen.

Binnen ongeveer 60 dagen weten we of het beroep is verworpen of niet. Er zijn in het verleden zwaardere issues in vergelijkbare projecten die een stuk minder groen zijn door de EPA "Envirement Protection Agency" al van tafel geveegd. Mij lijkt de risk-return op deze trade dus aanvaardbaar.

Ik denk dat het ook op de langere termijn zeker de moeite waard is om dit aandeel in portefeuille te houden. Het grote voordeel is dat de bouw van de mijn spot-goedkoop is. Dit is de LAAGSTE capex die ooit nodig is geweest voor de bouw van een kopermijn. Dat komt voor een groot stuk omdat de verwerkingsfabriek (ter waarde van 60 miljoen USD) al gebouwd en betaald is, maar vooral omdat de mijn-methode de goedkoopste ooit is.

De miserie met koper is namelijk dat je het erts waarin het zit normaal gezien uit de grond moet halen en het dan moet "leachen": behandelen met zwavelzuur, in grote bassins, tot de steen weggevreten is (om het simpel te zeggen) en enkel het koper nog overschiet. Dat kost bakken geld en is milieu-onvriendelijk. 

Dit mijnbouwbedrijf is in staat om het IN de grond te doen. Het erts moet dus niet naar boven komen. Dat heet "in situ extraction". En door een slim waterplan wordt alle zwavelzuur ook meteen gerecycleerd. Er verdwijnt dus niets in de aardbodem, en er komt dus niets bovengronds. Behalve het koper. Dit project kan erin slagen om het goedkoopste pond koper ter wereld op de kaart te zetten.
 

Slotconclusie:

Dit lijkt mij een ideale gelegenheid om in te stappen in een beloftevol project.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u alle informatie over dit "buitenkansje in de koper-industrie" gratis bij uw login-gegevens toegestuurd. 


600_button_abonneer_hier_pd.jpg