It’s the dollar, stupid

Nieuwsbrief Macrotrends

  

It’s the dollar, stupid!

(+TIP)

 

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Een vrij korte update dit keer in deze vakantieweek (in België althans).

Ik kreeg gisteren namelijk weer telefoon van Brecht. Dat doen we regelmatig, en telkens leer ik er iets van bij.

Dit keer attendeerde Brecht mij op de behoorlijk sterke stijging van de Amerikaanse dollar (USD index). Die geeft aan hoe de USD presteert ten opzichte van andere belangrijke valuta’s.

 

600_mt87.jpg

 

Je ziet dat we hier op een belangrijk keerpunt zitten.

Gaat hij erdoor, of gaat hij er niet door?

Brecht wijst er al een heel tijd op dat de Amerikaanse dollar dé toevluchtsmunt is voor beleggers wanneer de zaken onaangenaam worden op de markten. Dat is dit keer absoluut niet anders.

En wat wil die stijgende USD zeggen?

Precies, dat de liquiditeit op de markten aan het afnemen is.

Dat is wel behoorlijk vervelend voor al die groeilanden die hun schulden hebben gefinancierd in USD. En dan zitten we zelfs nog niet in een echte panieksituatie.

Kan je je inbeelden wat dit gaat geven wanneer ‘shit hits the fan’?
 

LEES HIER HOE JE IN DOLLARS BELEGT

 
Dit is echter niet het enige ijzer dat Brecht in het vuur heeft.

Weet je nog Zwitserland, een toevluchtsoord voor bange beleggers?

Vroeger kocht iedereen de Zwitserse frank. Maar Brecht heeft een paar maanden geleden een opportuniteit gezien op de Zwitserse beurs die ENORM ondergewaardeerd is.

Echt enorm goedkoop.

Ondertussen zit hij al aan 50% winst, maar het beste moet nog komen! Dit aandeel is een perfecte bescherming tegen beursstormen. Een echte must in je portefeuille.

Wil je ook veiligheid en bescherming inbouwen in je portefeuille?

Klik dan HIER

600_button_abonneer_hier_pd.jpg  

 
Met vriendelijke groet,

Mario de Bakker
Uitgever MACRO Trends  

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het rapport genaamd 

"Buitenkansje in de 
koper-industrie" 


met een verwacht rendement van 300% op drie jaar, gratis toegestuurd bij uw abonnement. Het is een start-up low-cost koper-project, mét een afgewerkte Feasibility Study, die enkel nog aan het wachten was op één laatste permit. En u kan het al raden: daar waren problemen mee. De koers kende een prachtig verloop, tot begin juli. Dan ging er op enkele weken tijd maar liefst 44% van de prijs af.

Het probleem, voor alle duidelijkheid, is niet dat de overheid de permit niet zou willen toekennen. Die heeft men formeel bekomen van de EPA, het Amerikaanse "Environment Protection Agency". Het probleem is dat er nog een beroepsperiode liep van 30 dagen en dat op uitgerekend de laatste dag inderdaad beroep is aangetekend door een actiegroep.

Gegeven het feit dat er géén nieuwe issues op tafel gelegd werden, is het management ervan overtuigd dat deze actiegroep geen been heeft om op te staan. En na gedegen onderzoek acht ik het weinig waarschijnlijk dat dit permit-probleem het project zou kelderen.

Er zijn in het verleden zwaardere issues in vergelijkbare projecten geweest die een stuk minder groen waren door de EPA "Envirement Protection Agency" al van tafel geveegd. Mij leek de risk-return op deze trade dus aanvaardbaar. 

En jawel, op 5 oktober j.l. is bekend geworden dat de beroepsprocedure van de actiegroep door de EPA is verworpen.

Ik denk dat het ook op de langere termijn zeker de moeite waard is om dit aandeel in portefeuille te houden. Het grote voordeel is dat de bouw van de mijn spot-goedkoop is. Dit is de LAAGSTE capex die ooit nodig is geweest voor de bouw van een kopermijn. Dat komt voor een groot stuk omdat de verwerkingsfabriek (ter waarde van 60 miljoen USD) al gebouwd en betaald is, maar vooral omdat de mijn-methode de goedkoopste ooit is.

De miserie met koper is namelijk dat je het erts waarin het zit normaal gezien uit de grond moet halen en het dan moet "leachen": behandelen met zwavelzuur, in grote bassins, tot de steen weggevreten is (om het simpel te zeggen) en enkel het koper nog overschiet. Dat kost bakken geld en is milieu-onvriendelijk. 

Dit mijnbouwbedrijf is in staat om het IN de grond te doen. Het erts moet dus niet naar boven komen. Dat heet "in situ extraction". En door een slim waterplan wordt alle zwavelzuur ook meteen gerecycleerd. Er verdwijnt dus niets in de aardbodem, en er komt dus niets bovengronds. Behalve het koper. Dit project kan erin slagen om het goedkoopste pond koper ter wereld op de kaart te zetten.
 

Slotconclusie:

Dit lijkt mij een ideale gelegenheid om in te stappen in een beloftevol project.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u alle informatie over dit "buitenkansje in de koper-industrie" gratis bij uw login-gegevens toegestuurd. 


600_button_abonneer_hier_pd.jpg