Nuttige idioten

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Klimaat-gekkies

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Binnenkort “vieren” we in Europa de vijfde verjaardag van de invoering van negatieve rentes. Ik formuleer het wat cynisch, omdat negatieve rente natuurlijk je reinste oplichterij is: als rente de prijs van risico is, en risico de perceptie van onzekerheid, dan komt het heffen van negatieve rente neer op het volhouden van het idee dat onzekerheid niet bestaat.

Daar klopt natuurlijk geen iota van: onzekerheid is radicaal, zo radicaal zelfs, dat we niet eens weten of onzekerheid bestaat. Paradox I in mijn denksysteem. Maar dat is filosofie. Ook in louter praktische termen kun je zien dat de onzekerheid in het laatste decennium alleen maar toegenomen is: méér belastingen, meer schulden, méér migratie, méér conflict. Het lijkt het einde van het Romeinse Rijk wel.

Mocht het risico dat wij lopen dus correct geprijsd worden, dan zou de rente op zijn minst “double digits” moeten gaan. 14% voor een hypotheek, zoals dat in de jaren 50 en 60 nog het geval was. Ik herinner mij nog goed mijn eerste intrest op mijn “boekje” bij de toenmalige ASLK: 4,5%. In tijden met véél minder risico, welteverstaan. En nu? Nu is de rente zelfs négatief. Alsof de toekomst zekerder kan zijn dan de zekerheid zelf.

Absurditeit troef!

In 2017 bijvoorbeeld, kwamen een aantal banken nog in opspraak nadat ze weigerden om een compensatie te betalen aan klanten die bij hen een lening met variabele rente hadden afgesloten. Toen die rente namelijk effectief onder nul ging, moesten die banken logisch gesproken geld op de zichtrekening van hun klanten storten. En dat weigerden ze dus. Uiteindelijk werden die mensen toch uitbetaald – ook vandaag nog – op voorwaarde dat ze geen ruchtbaarheid gaven aan dit toch wel zeer absurde gevolg van de monetaire politiek.

Met andere woorden: de toestand is compleet gek, geschift, buiten proportie en van de pot gerukt. En toch zien we hier in de media bijna geen aandacht voor. Hoe zou dat toch komen? Ik zal het u zeggen: vanaf het moment dat mensen stil beginnen te staan bij de absurditeit van de situatie, beginnen ze ook stil te staan bij de absurditeit van het monetaire systeem. En dat mag niet. Nooit. Dat systeem, namelijk, draait op vertrouwen, en valt dat vertrouwen weg, dan ook de waarde van het geld zelf.

Vandaar ook dat de aandacht constant moet worden afgeleid. Of dacht u nu werkelijk dat een handvol spijbelende jongeren zomaar toevallig een publiek forum wordt gegeven? Dan bent u – no pun intended – nog wat groen achter de oren. Dit is een typisch Wag-The-Dog-scenario: verschuif de aandacht van de essentie – monetaire en fiscale uitbuiting – naar iets wat lekker controversieel is maar eigenlijk absoluut niet bewezen – mensgemaakte klimaatsverandering. Het gevolg is véél debat, ja, maar nog slechts over (geplande) non-essentials.

Mordechai Moses Marx is niet mijn beste maatje, maar hij had tenminste een term voor dat soort naïevelingen:

nuttige idioten 

 
Is uw interesse gewekt? Sluit u dan aan bij
 MACRO Trends
   

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends  

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het dossier genaamd 

 

"De Nationale Bank van België" 


met een verwacht rendement tot wel 1000% gratis toegestuurd bij uw abonnement. Dit dossier is inclusief concreet eisenpakket, hoe de private aandeelhouders van de NBB hun geschonden rechten terug kunnen herstellen. Onze verwachting is dat de koers van het aandeel (nu om en bij de €2.500) richting de 20.000 euro kan stijgen.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u alle informatie over dit "buitenkansje" gratis bij uw login-gegevens toegestuurd.