De échte democratie stierf al in 1648

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Astroturfing

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
In mijn ervaring is het zo dat de meeste mensen nog steeds denken dat oorlog neerkomt op tanks en soldaten die een stuk grond innemen, en zo de vijand verslaan. Om één of andere reden (Hollywood?) is dat beeld zo sterk dat we er maar met moeite in slagen om in te zien dat we ook vandaag existentieel bedreigd worden. De oorlog die tegen de Europese beschaving wordt gevoerd is véél abstracter, maar daarom niet minder wreed.

Een voorbeeld? In het Duitse dorpje Immerath is vorig jaar, op 9 januari 2018 om precies te zijn, de Sint-Lamberthus-Kathedraal afgebroken. De reden? In de ondergrond zit bruinkool, en gezien het de Duitse politiek menens is met de kernuitstap, had de vennootschap achter de Garzweiler-bruinkoolmijn dan ook geen enkel probleem om een mijnlicentie te verkrijgen tot het jaar 2045. De zeventien kerncentrales die Duitsland rijk is moeten ten laatste tegen 2022 namelijk allemaal zijn stil gelegd. Mooie intentie, niet?

Neen. Helemaal niet. Bekijkt u maar eens de beelden van de kranen die die kerk met de grond gelijk maken. Laat het tot u doordringen. Voor mij bestaat er géén beeld dat duidelijker uitdrukt hoe ziek Europa geworden is. In naam van de vooruitgang – die niet eens vooruitgang is, want bruinkool vervuilt zelfs méér dan kernenergie – vernielen we erfgoed. Christelijk erfgoed, met name. Stel u maar eens voor dat men een moskee of een synagoge met datzelfde doel zou willen afbreken. Het kot ware te klein.

Hetzelfde geldt voor het financieren van radicale moskeëen in Nederland met buitenlands geld. Uit een brief van minister Koolmees aan de Tweede Kamer blijkt dat het “niet eenvoudig” is om die geldstromen uit onvrije landen tegen te aan. Werkelijk? Als ik een bank binnenloop met meer dan 9.999,- aan contanten dan wordt het gemeld. Als ik van iemand een schenking krijg van meer dan 5.100,- krijg ik een aanslagbiljet. Heb ik een uitkering, dan kan een inspecteur langskomen om de tandenborstels en sokken te tellen.

Ik zeg u: wij worden bedrogen. Langs alle kanten. Langs de bovenkant, maar dat is normaal. Politiek is niets anders dan geïnstitutionaliseerd bedrog. Maar ook langs de onderkant en in het midden. En dat beseffen veel minder mensen. De media (Letterlijk: het midden) rapporteert zogezegd wat er in de samenleving op geheel spontane wijze gebeurt. Maar de boel is ondertussen al zo doortrapt dat zelfs de onderkant – die zogezegd spontane dingen – in scène gezet wordt. Dat heet “astroturfing”: het artificieel in scène zetten van spontaniteit.

Gelooft u zodoende werkelijk dat idealistische spijbelaartjes hun jonge carrière op het spel zetten voor het klimaat? Mij lijkt het veel plausibeler dat “Youth for Climate” gewoon een front is van de EU zelf, die op deze manier de agenda wil zetten voor haar eigen verkiezingen. We mogen stemmen ja, maar niet over de bewuste en meticuleus geplande destructie van het Avondland. Wir shaffen das, An ever Closer Union, en meer van die onzin. Maar échte democratie, die in staat is om die hele zwik wég te stemmen? Die stierf al in 1648.

 
Is uw interesse gewekt? Sluit u dan aan bij
 MACRO Trends
   

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends  

 

PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het dossier genaamd 

 

"De Nationale Bank van België" 


met een verwacht rendement tot wel 1000% gratis toegestuurd bij uw abonnement. Dit dossier is inclusief concreet eisenpakket, hoe de private aandeelhouders van de NBB hun geschonden rechten terug kunnen herstellen. Onze verwachting is dat de koers van het aandeel (nu om en bij de €2.500) richting de 20.000 euro kan stijgen.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u alle informatie over dit "buitenkansje" gratis bij uw login-gegevens toegestuurd.