De relatie tussen goud en de dollar

Nieuwsbrief Macrotrends

 

De relatie tussen
goud en de dollar

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Afgelopen zondag organiseerde ik te Breda de eerste editie van #TFOG, een internationaal congres over de toekomst van goud. Ik ga dat niet elk jaar doen, omdat er niet altijd genoeg gebeurt in de goudmarkt om erover samen te komen. Maar in dit tijdsgewricht zijn er een aantal ontwikkelingen bezig die maken dat ik stilaan toch positief sta tegenover het gele goedje.

Eén van die zaken is de Bank of International Settlements (BIS) die zopas nieuwe waarderingsregels inzake risico liet ingaan, die een groot effect kunnen hebben op goud. Vanaf 1 april 2019, namelijk, wordt goud voor het eerst sinds lange tijd weer gekwalificeerd als een zogenaamd “riskless asset”: een activaklasse zonder risico. In de praktijk komt dit er op neer dat gelijk welke asset-manager nu goud mag nemen als basis van zijn portfolio, wat werkelijk een mijlpaal is. Tot nog toe werden enkel overheidsobligaties die status toebedeeld.

Betekent dit nu meteen dat we op basis van dit bericht een hausse in goud zullen zien? Natuurlijk niet. Het is zelfs goed mogelijk dat dit nieuws al verdisconteerd is in de prijs, en dit ook de reden is waarom we recent weer wat hogere prijzen voor goud zagen. Wat we namelijk zéker ook niet uit het oog mogen verliezen, is wat er aan het gebeuren is in de obligatiemarkten: daar is de opbrengstcurve voor steeds meer termijnen aan het omkeren, wat altijd een indicator is voor een recessie. En wanneer dat gebeurt, dan vlucht kapitaal richting 30-year treasuries.

Het is dus niet zonder reden dat ik Diederik Schmull geprogrammeerd had als belangrijkste spreker op mijn congres. Al maanden ben ik per e-mail met hem aan het converseren over het meest probabele scenario voor goud in het geval van een recessie, en daarbij is hij niet onverdeeld positief. De belangrijkste trend die hij ziet, namelijk, is een groeiend liquiditeitsprobleem in de dollar: als je ziet dat de banken vechten om zelfs Treasuries op 90 dagen te kunnen kopen, en er totaal géén aanbod is, dan pas besef je hoe nabij een volgende crisis is.

Als de vraag naar de dollar dus stijgt en het aanbod tegelijkertijd daalt – de Fed pauzeert nu wel even zijn hikes en uitverkoop, maar toch – dan kun je ervan op aan dat de dollar hoger gaat. En dat, op zich, is dan doorgaans weer niet goed voor goud. Edoch: volgens Schmull is het geen wet van Meden en Perzen dat goud moet zakken wanneer de dollar stijgt. Correlaties zijn geen causaliteiten. Er zijn “tig” factoren die de POG bepalen, en “rendementen uit het verleden zijn geen garanties voor de toekomst.” David Hume, illustrated.

Waarop kun je dan wel nog rekenen? Op de subjectieve waarderingen van de massa. Willen mensen meer goud in de portefeuille, dan zal de goudprijs stijgen, ondanks het feit dat de dollar ook stijgt. En dat roept bij mij dan weer andere associaties op. Enige tijd geleden maakte ik gewag van “Another”, de blogger die midden jaren ’90 vanuit een zeer gepriviligeerde positie – men denkt dat de man zélf een centraal bankier was, schrijvend onder een schuilnaam – precies dat scenario voorhield: de dollar en goud die samen hogere oorden opzoeken.

Pittig detail: volgens die man was dat het internationaal afgesproken teken voor de reset van het systeem. Wat is er van aan? We zullen zien, zei de blinde.

 
Is uw interesse gewekt? Sluit u dan aan bij
 MACRO Trends
   

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends  

 

PS. Abonneer u vandaag nog op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het 229 pagina's tellende dossier genaamd  

 

"IN GOLD WE TRUST"

 
Dit rapport bevat alle info over de laatste trends in goud, de geopolitiek, en ook het cultureel systeem dat ervoor zorgt dat goud eigenlijk niet gewaardeerd wordt zoals het hoort.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u dit dossier gratis toegestuurd.