Waarom ik een fascist ben

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Waarom ik een fascist ben

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Wat vandaag populisme wordt genoemd is eigenlijk niet meer dan de natuurlijke reactie van een bevolking die zich in de steek gelaten voelt door zijn leiders. Zelf geloof ik niet in de moderne versie van democratie, maar als de theorie dan toch gevolgd moet worden, dan zouden de lieden die nu in het parlement verkozen zijn ons moeten vertegenwoordigen.

Dat is niet zo. Zij vertegenwoordigen een autocratisch politiek systeem dat via het systeem van kieslijsten in wezen zichzelf verkiest. Het selectiecriterium voor potentiële kandidaten is wat Robert Michels de “elitaire consensus” noemde. Wie die elitaire consensus in vraag stelt, komt niet hogerop. In wezen houdt het systeem zichzelf dus op puur intellectuele wijze in stand: de filosofie selecteert de kandidaten, en de kandidaten promoten de filosofie.

Vandaar: geloof nooit dat uw eigen ideëen onzin zijn, alleen maar omdat de meerderheid van de mensen er niet in gelooft. Wat de meerderheid gelooft is bepaald door de elitaire consensus, en die, op zijn beurt, bestaat erin dat wie niet gelooft in moderne, perverse vorm van democratie, niet tot de gemeenschap van beschaafden behoort. Wie de perversie elitaire consensus vandaag in vraag stelt, die krijgt koosnaampjes toebedeeld, zoals daar zijn: “fascist”.

Hoe onredelijk dat is werd me overlaatst nog eens duidelijk toen ik in één van onze kwaliteitskranten (of wat daarvoor moet doorgaan) een analyse las over de kledingstijl van pas verkozen volksvertegenwoordiger Dries Van Langenhove. Hoe dat nog maar een onderwerp kan zijn, was me eigenlijk onduidelijk. In mijn ogen vertoont die namelijk louter het decorum dat een vertegenwoordiger van het volk moet tentoonspreiden.

Niet zo in de ogen van de vertegenwoordigers van de elitaire consensus: het zou een teken van … beginnend facisme zijn. Nou, volgens die definitie zijn alle CD&V-politici uit de jaren 60 en 70 dan door en door fascistisch, want hun kleding – soms zelfs met bolhoed en zakhorloge, stel u voor – was zo mogelijk nog klassieker. Met andere woorden: de term “fascisme”, zoals zowat alles in de laatste vijftig jaar, is zo geïnflateerd dat ze niets meer betekent.

Ik zal u zeggen wie de echte fascisten zijn: zij die het debat weigeren. Sinds Carl Shmitt, namelijk, weten we dat het enige debat dat er echt toe doet, in politieke zin, het debat is over de limieten van het debat zélf. Geïllustreerd: in een politiek spectrum dat in de jaren ’90 op zijn geheel naar links is verschoven is, is elke mening die vroeger heel gewoon was natuurlijk direct “extreem-rechts”. Fascist, met andere woorden, is dus iedereen die niet akkoord gaat met links.

Hoe neutraliseren we die diabolisering? Zeer eenvoudig: met het wapen van de goden: ironie. Als het probleem inderdaad inflatie is, laat ons die intellectuele bubbel dan zo ver opblazen tot die vanzelf uitéén spat. Als iemand zegt: “Het is warm vandaag”, dan beschuldig je hem of haar van fascisme. Als iemand zegt “Ik heb honger”, dan opnieuw: “Fascist!” Ga zo door tot men begint te vragen: “Maar wat is fascisme eigenlijk?”. Dan pas, na lange afwezigheid, zullen we weer écht debat hebben. En ook weer echte democratie.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends, dan krijgt u er 3 maanden gratis bij.
 

200_button_3_maanden_gratis_pd.jpg
 

Niet tevreden, geld terug

Ik mag u vandaag een mooie aanbieding doen, maar ik ga nog een stap verder…

Als het abonnement u niet bevalt, krijgt u het niet verbruikte deel van uw abonnement terug. Een berichtje naar onze klantenservice is voldoende om uw abonnement te stoppen. U kunt het abonnement te allen tijde opzeggen. Wij hanteren geen opzegtermijn.
    

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends