De deflatie die niemand begrijpt

Nieuwsbrief Macrotrends

 

De deflatie die
niemand begrijpt

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Draghi is zo vriendelijk geweest om bij zijn afscheid een cadeautje achter te laten: de verlaging van de basisrente naar – 0,5% en een nieuw QE-programma van 20 miljard per maand. Ideaal. Nu kan Lagarde op de golven van dat “goeie” nieuws rustig aan haar job beginnen en moeten er geen drastische beleidswijzigingen worden doorgevoerd. Zij kan dit beleid nu gewoon gaan opschalen.

Achter de schijnbare rust van dat semi-politieke toneel, echter, gaat een realiteit schuil die zonder meer angstaanjagend is: het feit dat de inflatie niet aantrekt, zelfs niet na vijf jaar. De ECB heeft lenen van geld met haar “Zero Intrest Rate Policy” sinds 2014 effectief gratis gemaakt, en dit in massieve hoeveelheden. Volgens de mainstream monetaire theorie zou dat genoeg moeten zijn om die inflatie vér boven de doelstelling van 2% te krijgen. En volgens de theorie van de goldbugs zouden we nu zelfs al hyperinflatie moeten zien.

En toch. Er gebeurt helemaal niks. De inflatie trekt helemaal niet aan. Het klopt dat alles duurder wordt, maar volgens mij dan vooral door andere redenen, waarvan ik er twee identificeer: (1) in de tien jaar tijd na 2008 hebben overheden hun belastingdruk en reglementen enorm opgevoerd, en (2) doordat in die tien jaar héél veel kleine bedrijven failliet gegaan zijn, zijn het nu de grote bedrijven die de prijzen zetten. In een vrije markt, waar veel competitie is, kan men geen woekerprijzen hanteren. In deze markt, die voor 80% maffioos is, wel.

Schijn bedriegt dus. Het probleem is helemaal niet inflatie maar uitgerekend deflatie, en in mijn contacten met investeerders merk ik dat vrijwel niemand snapt wat dat eigenlijk is. Inflatie, dat is water bij de melk doen. Dat snapt iedereen. Maar deflatie? Het indrogen van de melk? Door … de zon? Goldbugs focussen enkel op de mensgemaakte tussenkomst in de markt. De essentie ligt hem echter bij haar metafysische (dus: niet-mensgemaakte) reactie. De markt is een levend organisme, net zoals een plant of dier of mens. Dat snapt men nog steeds niet.

Inflatie is het bijdrukken van geld. Ik ben er op zich niet tegen, op voorwaarde dat het nieuwe geld dan wordt uitgeleend aan projecten die het kunnen terugverdienen. Maar als je de markt overspoelt met goedkoop geld, zonder énig productief criterium – consumentenleningen, bijvoorbeeld, zijn pervers – dan krijgen héél veel projecten kredieten die ze in een vrije markt nooit zouden krijgen. Die falen natuurlijk, en als lijken die in een meer geworpen zijn met een dikke steen rond hun nek, duiken ze na verloop van tijd op in de balansen van de banken.

Dat opduiken van falende leningen, van die rottende lijken in een zee van activa, dàt is deflatie. Men geeft ze de eufimistische benaming “Non Performing Loans” of NPL’s, wat eigenlijk gewoonweg “Failed Investments” of FI’s zou genoemd moeten worden. Met wat ik her en der lees, schat ik dat we met een deflatie zitten van ongeveer 4 à 5% per jaar. Dat is gigantisch, zeker als je weet dat de inflatie volgens de officiële en dus gelogen cijfers nog niet eens aan 2% geraakt. Begrijpt u nu waarom er geen inflatie is? Wat men nu bijdrukt is lang niet genoeg om te compenseren wat in tegelijk rook opgaat.

Dat de ECB nog even de rente verlaagt en er 20 miljard per maand extra tegenaan wil gooien, is dus als pissen in de oceaan: je economie warmt er wel wat van op, maar dat zal de grote deflatiegolf niet tegenhouden. Die komt er onvermijdelijk aan, en met elke nieuwe injectie wordt dat alleen maar zekerder. De vraag is alleen wanneer die lijken het drinkwater zo zullen vervuilen dat Moeder Markt zelfs de aangelengde melk niet meer zal willen drinken. Ik zet alvast een wasknijper op mijn neus en koop nog wat goud. 
 

400_mt76.jpg 

 
Is uw interesse gewekt? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends, dan krijgt u er 3 maanden gratis bij.
  

200_button_3_maanden_gratis_pd.jpg
 

Niet tevreden, geld terug

Ik mag u vandaag een mooie aanbieding doen, maar ik ga nog een stap verder…

Als het abonnement u niet bevalt, krijgt u het niet verbruikte deel van uw abonnement terug. Een berichtje naar onze klantenservice is voldoende om uw abonnement te stoppen. U kunt het abonnement te allen tijde opzeggen. Wij hanteren geen opzegtermijn.
    

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends