De komende explosie van de dollar

Nieuwsbrief Macrotrends

 

De komende explosie
van de dollar

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Onlangs was er een crisis in de repo-markt - dat is de markt voor "overnight lending" tussen commerciële banken. Daar kreeg je plots een piek in de prijs van de zogenaamde "repurchase agreements" en de Fed moest 75 miljard aan liquiditeiten injecteren om de markt draaiende te houden. Niets aan de hand? Wel, dat bedrag vandaag is ongeveer hetzelfde als wat men in 2008 moest injecteren om één bank te redden (AIG kreeg toen 85 miljard).

Met andere woorden: de toestand is 10 jaar later beduidend ernstiger geworden. Voor ons als MT’ers niets nieuws, maar voor de meeste investeerders nog steeds een "fait divers" – een nieuwsbericht onder de nieuwsberichten. Hou evenwel steeds in gedachten dat élke nieuwe monetaire injectie (elke bewust aangerichte inflatie dus) een vervorming van de markt-compositie met zich meebrengt: steeds meer middenklasse-bedrijven gaan er van tussenuit.

Wat je overhoudt zijn aan de ene kant mastodonten (zombie-bedrijven die draaien op goedkope rente) en aan de andere kant "zelfstandige" freelancers, die piepklein zijn en als satellieten rond die mastodonten cirkelen. Wetende dat de fiscal flow vooral uit de middenklasse moet komen (rijke bedrijven betalen sowieso géén belastingen en freelancers verdienen dikwijls niet genoeg) ben je dus het probleem alleen maar aan het verergeren.

Hamvraag is natuurlijk hoe lang de Fed op dit elan kan verder gaan. De rente verhogen zit er niet meer in – zoveel is duidelijk. En de dollar, die zal met de toenemende internationale instabiliteit alleen maar verder stijgen. De voorbode daarvan zie je nu al in de 30-jarige Treasuries. Dat is de eerste vluchtheuvel, omdat die wel nog rendement op dollars geven. Maar stilaan is er zelfs daaraan een gebrek, en dan zul je de dollar zien schieten als een vuurpijl.

Die analogie is trouwens heel treffend, want daar waar goldbugs een implosie van de dollar verwachten, zie ik net het omgekeerde: een explosie, waarna niets nog hetzelfde zal zijn. De dollar zal op een gegeven moment zo ongelofelijk duur worden, dat de internationale handel simpelweg stil valt. Dit omdat héél wat landen (vooral emerging economies) hun leningen - in dollar - niet meer zullen kunnen afbetalen.

Trump is dus correct dat de dollar lager moet. Maar of hij daarin zal slagen is nog maar de vraag. In 1985 ondertekenden de geïndustrialiseerde landen het Plaza-akkoord, waarbij ze beloofden om meer van hun eigen munt bij te drukken, zodat de dollar relatief kon dalen. Vandaag hebben zij die ruimte niet meer: als ze zelf nog veel meer bijdrukken, dan krijgen ze bankruns wegens negatieve rente. Met andere woorden: wat ik in 2011 al voorspelde komt nu stilaan uit.

Macrotrends zijn trends die andere trends bepalen. Wat uw investeringsprofiel ook is, ik zeg u, klaar en duidelijk: tegenpartijrisico. Dat is het sleutelwoord. Analyseer uw portfolio in termen van de kredietwaardigheid van uw tegenpartij. Is het antwoord daarop twijfelachtig, dan zou u eigenlijk niet meer mogen slapen. 

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends, dan krijgt u er 3 maanden gratis bij.
  

200_button_3_maanden_gratis_pd.jpg
 

Niet tevreden, geld terug

Ik mag u vandaag een mooie aanbieding doen, maar ik ga nog een stap verder…

Als het abonnement u niet bevalt, krijgt u het niet verbruikte deel van uw abonnement terug. Een berichtje naar onze klantenservice is voldoende om uw abonnement te stoppen. U kunt het abonnement te allen tijde opzeggen. Wij hanteren geen opzegtermijn.
    

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
   

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends

PS. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends