Een waarschuwing inzake goud

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Een waarschuwing
inzake goud

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Wie mij al langer leest, die weet dat ik mijn eerste goud kocht in juni 2011. Ik denk dat de prijs toen ergens rond de 1900 dollar stond. Het gele goedje was al tien jaar gestegen, en in mijn naïeve veronderstelling ging het nog eens tien jaar doorstijgen. Boy was I wrong!

Gedurende de volgende zeven jaar – tot begin dit jaar eigenlijk – zaten we in een berenmarkt, en zodoende heb ik een dure les geleerd: ik weet niets, zélfs niet of ik weet. Maar goed, ik wil niet te filosofisch worden. Ik wil het over iets héél praktisch hebben: het feit dat goud vandaag al even “gederivatiseerd” is als alle andere financiële activa, en dat de overtuiging dat goud het “nec plus ultra” is in termen van kapitaalsbeschermig dus eigenlijk niet meer klopt.

Waar ligt hem de hond gebonden? Het antwoord is eenvoudig: in New York. De goudprijs wordt daar eigenlijk gevormd, in de futuresmarkten. En daar is wat mee aan de hand. Goudfutures bestonden al een hele tijd, maar sinds de crash van 1987 is er iets fundamenteel veranderd. Toen is de London Bullion Market Association (LBMA) opgericht, wat in feite niet meer is dan een consortium van grootbanken die de goudprijs OTC (onder elkaar) bepalen.

Maar dat is slechts één kant van het verhaal. De kant van The City of London. Het oude continent. Wat we zagen, in de goudprijs, is dat de goudprijs in de jaren ’90 systematisch lager werd gedrukt door OTC-gewijs het goud van de centrale banken in de markt te dumpen. Legendarisch is de verkoop van het goud van de Bank of England aan het einde van de jaren ‘90. Tussen 1999 en 2002 verkocht toenmalig gouverneur Brown goud aan absolute bodemprijzen.

En wat zien we daarna? Goud gaat stratosferisch. In de futuresmarkt kun je een Good Delivery Bar goud kopen (12,5 kg) met slechts 20% van het geld dat je daar normaal voor zou nodig hebben. De rest leen je, op margin. En eens je zo’n future hebt gekocht, gebruik je die als onderpand om er nog één te kopen, weer op margin. En zo ga je door, tot je portfolio eigenlijk een balans is van x aantal ton goud, tegenover x aantal ton schuld.

Wat betekent dit? Wel, héél concreet komt het erop neer dat sinds het begin van dit millenium schuld goud is gaan controleren. Door een derivatisering van het goud heeft de Mammon dus zijn vieze poten kunnen leggen op iets wat sinds mensenheugnis bescherming bood tegen monetaire corruptie. En ik zeg u: zélfs die bescherming is nu weg. Als morgen de crisette in de repo-markten overslaat naar de COMEX, is het mogelijk dat iedereen daar begint te liquideren.

Het idee dat goud dus niet in een bubble kan zitten is een goldbug-fabeltje. Ik ga zelfs meer zeggen: ik ben er op heden van overtuigd dat goud van 2001 tot 2011 wel degelijk in een bubble zat, en dat de “bear market” die we sindsdien hebben gezien niet meer dan een logische deflatie van die bubble was. Met andere woorden: het idee dat goud vandaag “ondergewaardeerd” is geloof ik niet. Goud is correct gewaardeerd: Mr. Market heeft altijd gelijk. 

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan vandaag nog bij ons aan. 

 
Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

Of wilt u eerst eens een proefnummer lezen?

 
Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is. 

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.   

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen 

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om eens een proefnummer te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen. 

 

De Monetaire MatrixGratis Proefnummer
 
Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos een proefnummer toegestuurd. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!
 

 

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends