Wordt 2020 een rampjaar?

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Wordt 2020 een rampjaar?

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Halverwege september steeg de korte rente plots van 2% naar 10%, omdat liquiditeit in de repomarkt opdroogde. Geen mens die er eigenlijk bij stilstond, want het voelde niet aan als crisis. Geen bank dreigde om te vallen, geen concreet dossier was te zien.

En toch: eigenlijk is een crisis in de repomarkt érger dan een gewone crisis bij één of andere slecht gekapitaliseerde bank. De repo-rente is de rente die banken elkaar aanrekenen om hun geld “overnight” te stallen. Aan het einde van elke handelsdag, namelijk, zijn er banken die liquiditeiten teveel hebben, en anderen die er te kort hebben. Dat wordt uitgeëffend met die reporentes: overnight rates.

Dat alles gaat natuurlijk vlot als de banken elkaar vertrouwen. Het is alsof je je buur zou tegenkomen op straat, je je schoen moet binden, en even zou vragen of hij je portefeuille wil vasthouden. Niks aan de hand. Behalve, natuurlijk, als die buur zo zwaar in de schulden zit dat die wel eens met je portefeuille aan de haal zou kunnen gaan. Dan is het een ander verhaal natuurlijk.

Die banken, echter, die zitten niet enkel met teveel schulden ten opzichte van het eigen kapitaal, zoals mogelijks ook uw buurman, maar kampen daarnaast ook nog eens met het minst begrepen monetaire fenomeen ter wereld: deflatie. Mocht de goegemeente snappen wat dat is, dan breekt de crisis morgen al uit. (Vandaar dat er zoveel propaganda is: verwar & verslaaf).

Inflatie, dat snappen de meeste mensen, of dat denken ze toch. “Dat is wanneer alles duurder wordt.” Niet juist natuurlijk: dat alles duurder wordt is het GEVOLG van inflatie. Inflatie zélf, dat is het injecteren van fiatgeld in de fiduciaire geldhoeveelheid. Het gevolg benadrukken als de oorzaak, dat is waar de hele these van de centrale bankiers op gebouwd is. Geloof ze niet, ze liegen.

Deflatie, echter, dat is echter nog een stuk moeilijker te begrijpen. Vergelijk het met een kan melk die je geïnflateerd hebt. Je had één liter melk, en je voegde er één liter water aan toe. Je hebt nu twee liter melk, maar de voedingswaarde per centiliter is gezakt. Welnu, deflatie, dat is het opnieuw indrogen van die melk. Het water dat er terug uit gaat, bijvoorbeeld door toedoen van de zon.

Hoe dat in zijn werk gaat? Neem de gemiddelde electrowinkel. Kan die nog op tegen een multinational die tegen 0,1% kan lenen? Absoluut niet. Die leningen van die winkels falen dus, en dat, het falen van leningen, dat is deflatie. Dagelijks falen honderden bedrijven die de prijzenslag – enkel mogelijk met geïnflateerd geld – niet meer aankunnen. Elke dag groeit dus de deflatie.

En wat doen de centrale bankiers? De zaak re-inflateren natuurlijk. Weer water bij de melk gieten. Maar ze vergeten dat dit de voedingswaarde per centiliter nog maar eens doet zakken – dat inflatie eigenlijk “deflatie-in-de-maak” is. Voeg daarbij dat het water steeds sneller vervliegt omdat er steeds minder substantie in de melk zit, en u snapt dat dit spelletje niet kan blijven duren.

Wordt 2020 het jaar van de crash? Optimisten mogen zich melden.

 
Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan vandaag nog bij ons aan. 

 
Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

Of wilt u eerst eens een proefnummer lezen?

 
Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is. 

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.   

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen 

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om eens een proefnummer te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen. 

 

De Monetaire MatrixGratis Proefnummer
 
Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos een proefnummer toegestuurd. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!
 

 

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends