Is cash echt trash?

Nieuwsbrief Macrotrends

   

Is cash echt trash?  
      

 
De befaamde belegger Ray Dalio (foto), oprichter van het Bridgewater hedgefonds, zegt dat cash ‘trash’ is. Hij bedoelt daarmee dat veel te veel beleggers in cash blijven zitten en op langere termijn veel beter in een gespreide portefeuille zouden zitten. Dalio heeft zowat 160 miljard dollar onder beheer.
      

600_mt112.jpg  

“Beleggers zouden de huidige rally op de aandelenmarkten niet mogen missen,” zegt Dalio. “Iedereen mist echter de huidige rally, en je moet een zeker evenwicht hebben in een portefeuille. Je moet ook een bepaalde hoeveelheid goud in portefeuille hebben.”

Dalio is al een tijd bijzonder positief voor het gele edelmetaal. Hij raadt aan dat beleggers tussen de vijf en tien procent van hun vermogen in goud beleggen.

Veel cash aanhouden in portefeuille raadt hij af “omdat de centrale banken voortdurend geld drukken. Hierdoor verliest het papiergeld aan waarde.”

We moeten volgens Dalio ook beginnen na te denken over wat werkelijk zijn waarde behoudt, en welk actief die rol nog vervult, nu overheidsobligaties een negatieve rente opleveren.

Dalio is trouwens niet de enige beheerder die weinig cash heeft, want een maandelijkse bevraging van fondsbeheerders, uitgevoerd door Bank of America, kwam tot de conclusie dat beheerders nog nooit zo weinig cash hebben aangehouden sinds 2013.
 

Buffett

Aan de andere kant staat Warren Buffett, de nog veel beroemdere en rijkere beheerder van beleggingsvehikel Berkshire Hathaway, en mogelijk dé meest succesvolle belegger aller tijden. Berkshire Hathaway is, zoals u weet, uitgegroeid tot een conglomeraat dat belegt in de meest uiteenlopende bedrijven.

Berkshire is echter zo enorm groot geworden, dat het bedrijf geen kleinere deals meer kan doen. Bij gebrek aan interessante opportuniteiten is de cashberg van Berkshire aangegroeid tot maar liefst 128 miljard dollar!

 600_mt113.jpg

De cashberg betekent dus dat Buffett de beurzen eerder duur gewaardeerd vindt.

Hij vindt cash dus duidelijk geen trash. Volgens de befaamde Buffett-indicator, die de aandelenkoersen afzet tegenover het bbp, is de (Amerikaanse) beurs ook eerder duur gewaardeerd. De indicator is onlangs door het hoogtepunt van 2000 gestegen.

Dat zet dus aan tot voorzichtigheid. Dé visie van MACRO Trends

De visie van MACRO Trends is dat je met cash spekkoper bent wanneer dit hele verhaal van opgeblazen activaprijzen achter de rug is.

Als alles duur is tegenover cash, is cash goedkoop tegenover de rest, en dan heb jij een enorme flexibiliteit die niemand heeft.

Maar er zijn verschillende soorten ‘cash’ volgens MACRO Trends.

Een spaarboekje, daar is Brecht ook geen grote fan van, want dan zit je weer met dat tegenpartijrisico.

Activa die liquide zijn, en die bij niemand meteen opkomen als een bron van waarde-opslag, daar ziet Brecht wél potentieel in. Activa die Brecht gedurende jaren van diepgaande kennis heeft leren begrijpen en waarderen.

Dus, aandelen dan maar dumpen?

Niet zo snel…

Het is geen verhaal van of… of, maar van en… en…

Bij aandelen moet je nu enorm selectief zijn. Geen grote dure techwaarden bij MACRO Trends.

Goudmijnen dan maar?

OK, maar alleen de allerbeste!

Kies dus vandaag nog een alternatief voor je spaarboekje, en sluit je aan bij de sterk groeiende community van MACRO Trends (175 aanwezig op onze nieuwjaarsreceptie!)

Schrijf meteen in, dan krijgt u er bovendien 3 maanden gratis abonnement bij. 

      

150_button_3_maanden_gratis_pd.jpg

 
Schrijf in op MACRO Trends, uw beste belegging dit jaar! Ontdek daarnaast onze beste goud- en zilvermijnaandelen. Bovendien krijgt u nu 3 maanden GRATIS. Ons cadeau aan u om u welkom te heten bij onze club van kritsche beleggers.
  

600_button_abonneer_hier_pd.jpg  

 
Met vriendelijke groet,

Mario de Bakker
Uitgever MACRO Trends
 

PSS. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritsche beleggers*. 

  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends