Domme beslissingen

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Domme beslissingen

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Op maandag 19 oktober 1987 – Black Monday – maakte  de Amerikaanse beurs de zwaarste crash mee in haar 200- jarig bestaan: bijna een kwart van de waarde ging in rook op. De volgende morgen kondigde de Fed aan dat ze alles in het werk ging stellen om de economie te ondersteunen. Tien dagen later verlaagden ze de intrestvoet met 0,5%.

Afgelopen woensdag deed de Fed hetzelfde, maar ze wachtte geen tien dagen: nog voor de officiële maandelijkse meeting die normaal gezien pas op 17 maart voorzien was, kwam ze al tussen in de markt, en weer met een half procent. Het effect laat zich raden: in plaats van de markt te stabiliseren, is de onrust alleen maar gegroeid. Na een korte opleving ten gevolge van dat bemoedigende nieuws, zakten de koersen alweer onderuit: nog 800 punten lager.

Het grote verschil met het verknoeien van 0,5% in het jaar 2020 in vergelijking met 0,5% in het jaar 1987, echter, is dat de intrestvoeten dertig jaar geleden nog op 7,25% stonden, en die tot woensdag, voor de verlaging van de Fed, op 1,75% stonden. Daar waar een half procent in 1987 dus nog geen 7% van de “firing power” van die instelling was, heeft men woensdag in één ruk bijna 33% van die beleidsmarge verspeeld.

De trend is trouwens duidelijk. Toen de VS in 2000 in recessie ging, was de marge die de Fed had nog 6,5%. Percentages die een droom zijn in vergelijking met nu. Toen in 2007 een nieuwe recessie aankwam, was dat nog 5,25%. Ook dan hadden ze nog ruimschoots de marge. Maar nu zitten we dus nog met een marge van 1,25%, en dat op een moment dat we voor een van de diepste recessies staan in mensenheugnis.

Wat is er in de tussentijd gebeurd? Nou, is dat eigenlijk niet evident? Het gehele zogezegde “herstel” van de laatste tien jaar (2008-2018) is louter en alleen behaald met monetaire stimulatie – als steeds meer drugs toedienen aan een verslaafde. Die 4 procentpunt verschil tussen 2007 en nu werd gebruikt om de deflatie tegen te gaan die het logische gevolg is van vorige rondes aan inflatie. En ondertussen groeide de schuld, zakten de marges, en stegen de belastingen.

Vergeet ook niet dat bij een gewone recessie de Fed de rentes gemiddeld 5% laat zakken. Dit betekent dat we dus gemakkelijk richting MIN 3 à 4% kunnen gaan indien het geval zich voordoet. En u vraagt mij of we binnenkort gaan moeten betalen om geld aan te houden bij de bank? Is dat een retorische vraag ofzo? Straks wordt pure cash nog even rendabel als de vroegere kasbons.

En dan zie ik plots het nieuwsbericht verschijnen dat het virus zich blijkbaar kan verspreiden via … cash. Nou nou. Een beter excuus om én tegelijk het systeem te laten crashen én tegelijk een digitale dictatuur te vestigen, kan ik mij niet bedenken. Bestaat er eigenlijk een beter voorwendsel om hele dorpen militair af te sluiten en cash te verbieden? Mochten virussen niet bestaan, dan zouden bankiers ze moeten uitvinden …

 
Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan vandaag nog bij ons aan. 

 
Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

Of wilt u eerst eens een proefnummer lezen?

 
Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is. 

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.   

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen 

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om eens een proefnummer te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen. 

 

De Monetaire MatrixGratis Proefnummer
 
Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos een proefnummer toegestuurd. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!
 

 

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends