Coronavirus fungeert als dankbare bliksemafleider

  

Een antigif voor
het Coronavirus!
 

Het verschrikkelijke Coronavirus maakt overal slachtoffers,
ook op de beurs. We staan pas aan het absolute begin van de economische malaise die je portefeuille kan decimeren
  

Geachte heer/mevrouw,

 
De wereldwijde impact van het Coronavirus begint langzaam door te sijpelen bij beleggers. Niemand ontsnapt eraan en iedereen kreeg er op de één of andere manier mee te maken. 

Niet alleen jij persoonlijk kan dit verschrikkelijk virus oplopen, maar ook je portefeuille kan “besmet” worden en je zuurverdiende spaarcenten aantasten. 

Je kan nu nog voorkomen dat dit virus jouw portfolio verder besmet, en je beleggingen isoleren van de dramatische gevolgen. 

Ondanks de zeer recente dalingen in wereldwijde indexen staat het licht zeker nog niet op groen voor nieuwe aankopen, de kans is erg reëel dat dit nog maar de eerste fase is van een structurele berenmarkt

Een berenmarkt is – voor zij die het geheugen even moeten opfrissen– het fenomeen van steeds lagere koersen in een langdurige trend, je zou na vorig decennium bijna vergeten dat zoiets mogelijk is. 

Maar we weten allemaal: de markten nemen de trap naar boven, en de lift terug naar beneden en dat resulteerde in de …

 

Snelste daling ooit!

De lift die de meest gerenommeerde aandelenindex op aarde – de Amerikaanse S&P500 - de laatste weken nam, had toch wel een paar mankementen zou je denken… 

Deze spreekwoordelijke lift ging door de paniek op de beurs in vrije val en dat resulteerde in de snelste daling van 10% ooit gemeten. 

MACRO Trends

 
Laat dat eventjes inzinken, er is geen enkel precedent voor een daling van dit kaliber.

Dit was de aller-snelste minikrach ooit in de financiële geschiedenis!

Beleggers overal ter wereld werden van het ene moment op het ander volledig weggeblazen door de rond zich heen slaande paniek.

Ontstaat er hier een patroon van extreme, aanhoudende volatiliteit en dit niet alleen op de korte maar op de lange termijn?

Dit is zeker iets waar beleggers de komende tijd rekening mee moeten houden, willen ze niet vertrapt worden.

Maar goed, dat is dus alvast één record, maar wist je dat er nog eentje is die ook heel erg opmerkelijk is?

Het vorige decennium kende de Verenigde Staten geen enkele recessie, nul, noppes.

Dat is nog nooit eerder het geval geweest! 

MACRO Trends

 
We zaten dus in een expansie van historisch ongekende duur.

Maar wat moet je hier nu mee als belegger, vraag je je dan natuurlijk af.

De waarschijnlijkheden - gekoppeld aan gezond verstand - schreeuwen alvast één ding: de kans is astronomisch klein dat dit decennium erg op het vorige gaat lijken.

De eerste waarschuwingstekens van een ommekeer in trend hebben we vrij recent alvast gehad…

Denk maar aan bijvoorbeeld de millennials die met hun gratis trades via RobinHood stonden te popelen om Tesla aandelen te gaan kopen met een hefboom.

Een bedenkelijk fenomeen dat overigens luid werd aangemoedigd door de brokers, ook weer een red flag als je het mij vraagt. 

MACRO Trends

Om nog maar te zwijgen van andere tekenen zoals …

  1. De extreme concentratie van beleggers in Amerikaanse technologie-aandelen: Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet & Facebook vertegenwoordigen samen 18% van de S&P500.
     
  2. Historisch dure markten: de Price/Earnings verhouding van de S&P500 noteerde recent rond de 22 terwijl het gemiddelde meer dan 6 punten lager ligt.
     
  3. Activa die traditioneel gezien worden als veilige havens en reeds stijgende zijn: goud maakt momenteel nieuwe hoogtepunten in prijs in zowat alle valuta op aarde.

 

Dit is het signaal dat de trend gekeerd is

Maar wat is nu echt hét #1 signaal dat we nu een ommekeer in trend hebben gezien, niet alleen wat de markten betreft, maar ook de onderliggende economieën op een globale schaal?

Voor dit moeten we weer even terug naar het begin van dit artikel en het over het Coronavirus hebben.

Het virus is een stuk besmettelijker én dodelijker dan de griep, maar de meeste mensen zitten inmiddels in een lock-down waardoor verdere besmettingen moeilijker worden.

De Spaanse griep heeft 50 miljoen mensen het leven gekost, maar dit soort cijfers hoeven wij hier niet onmiddellijk te verwachten.

En hoewel de economische gevolgen in vergelijking op de tweede plaats komen, moeten we het er toch even over hebben hier.

Mensen zijn in paniek … gaan niet meer werken en zonderen zich thuis af van de buitenwereld.

Natuurlijk is het ene land al wat kwetsbaarder dan het andere en zal de pijn niet overal in dezelfde sectoren even hard gevoeld worden.

Maar bijna ieder land op de wereld zal – direct of indirect - erge economische consequenties ondervinden van dit virus…

Het betreft hier namelijk economische mastodonten zoals o.a. Duitsland, Rusland & Japan, zo stelt een studie van analytisch kantoor & rating agentschap Moody’s (en hier mag je straks ook de VS nog bij rekenen). 

MACRO Trends

De globale data wat betreft de economische bedrijvigheid was voor de komst van het Coronavirus al aan het verslechteren, maar wat we nu zien is echt ongekend!

Laten we om de ernst van de situatie te schetsen eens kijken naar de economische data bij de bron van oorsprong wat het virus betreft: China.

De PMI (Purchasing Managers index) is een erg hulpvolle indicator wat betreft de bedrijvigheid van een land en wordt dagelijks bekeken door menig econoom en belegger.

Wat we hier momenteel zien is de ergste stand van zaken ooit, het is zelfs zo slecht gesteld met de Chinese economie, dat de PMI-notering erger is dan het was in de crisis van 2008! 

MACRO Trends

Met andere woorden: China - een economische mastodont – heeft een hartaanval gehad en de gevolgen hiervan staan ons waarschijnlijk nog te wachten!

Denk maar eens terug aan de vorige crisis, die bij velen zeker en vast nog diep in het geheugen staat gegrift; de crash van 2008.

Ook toen waren er van ruim op voorhand heel wat waarschuwingstekens, net zoals we dat nu weer hebben gezien en nog steeds zien.

Eerste waren het een paar grote correcties, die door de meeste speculanten en beleggers nog als vrij normaal werden beschouwd.

Maar het werd al vrij snel meer dan dat, toen het duidelijk was dat de pijnpunten in de onderliggende economie groter waren dan gedacht.

Die pijnpunten zijn er in de globale economie vandaag weer en dat zal naar alle waarschijnlijkheid zorgen voor een nieuwe recessie, en dus ook voor een periode van erg zwakke beurzen.

De globale industriële productie valt momenteel van een klif af en dat is iets dat je als belegger zeker niet wil zien, want dan weet je dat je portfolio met de dag kwetsbaarder wordt! 

MACRO Trends

Deze index toont een groei van de productie aan boven de 50, en een inkrimping onder de 50.

Er is momenteel dus zelfs sprake van een behoorlijke inkrimping in de globale industriesector.

En het gaat nog een tijdje lang erger worden voordat het beter wordt!

De situatie is momenteel erger dan 2008...

Maar neem deze stelling niet gewoon van mij aan, er zijn namelijk heel wat beleggingsgoeroes die er hetzelfde over denken.

Een van de vele voorbeelden is Scott Minerd van beleggingsgigant Guggenheim, die ons laat weten dat het kantelpunt nu wel écht bereikt is… 

MACRO Trends

Bron: Bloomberg

Maar ook is er Robert Prince, de Co-CIO van Bridgewater Associates, het grootste hedge fund op aarde, die ervan overtuigd is dat de goede tijden achter ons liggen… 

MACRO Trends

Bron: Bloomberg

Beide heren beheren meer geld dan menig land in de spreekwoordelijke schatkist heeft en hebben een fabelachtige historie van succes op de beurzen.

De bovenstaande quotes zijn dan ook wat de boodschap betreft allesbehalve onduidelijk. Beleggers kunnen hun borst nat maken voor nog meer van wat we net gezien hebben!

Als je in dit volatiel beursklimaat zonder enige voorbereiding of bescherming te werk gaat, dan is het vrijwel zeker dat je straks aankijkt tegen dalingen van 50% … 60% … of misschien zelfs 90% in je portefeuille.

Nogmaals: dit is slechts het begin.

Wat we tot zover gezien hebben, is volgens zeer ervaren beleggers zoals Minerd & Prince nog maar het voorgerecht.

Ik heb het zelf al meegemaakt, een leuk aandeel schijnbaar goedkoop op de kop tikken in een periode waar de overkoepelende beurzen het laten afweten…

Geloof me, dat is geen aangename ervaring, de verliezen stapelden zich sneller op dan dat ik ooit voor mogelijk achtte, ondanks dat met het aandeel zelf niets mis was!

In een periode waar iedereen manisch op zoek is naar het ‘EXIT’ bordje, kan je alle rationaliteit en gezond verstand links laten liggen, daar is geen plaats meer voor in zo een situatie.

In de voorbije jaren kon je als particuliere belegger nog wegkomen met het maken van een aantal foutjes, het kopen van aandelen van ietwat slechtere kwaliteit en dergelijke.

Die tijd is nu voorbij.

Zij aan de top van de zakenwereld zijn alvast de eerste die deze storm zien aankomen!

Het zijn dan ook zij die de voorbije weken in groten getale het zinkende schip hebben verlaten. 

MACRO Trends

Hoog tijd dus voor de gemiddelde belegger om op de spreekwoordelijke tippen van de tenen te lopen!

Zo is de S&P500 op het moment van schrijven nog maar ietsje meer gezakt dan 30%. Dat is ongeveer het gemiddelde van een milde recessie.

En wat er momenteel aankomt, is allesbehalve mild, het is geen gewone verkoudheid, maar een serieuze griep!

Dezelfde beursindex gaf in 2008 van de top tot de uiteindelijke bodem gemeten maar liefst 58% prijs.

En dan kunnen we het – om een eventuele zenuwinzinking te voorkomen – beter gewoon helemaal niet hebben over de moeder der berenmarkten die de wereld gijzelde in de late jaren ’20… 

MACRO Trends

 
Maar hoe waarschijnlijk is het nu dat we nog een stuk verder gaan dalen, vraag je je dan natuurlijk af…

Wat dit betreft zijn de historische waarschijnlijkheden ook zo klaar als een klontje: je kan je klaarmaken voor een verder verval van de globale aandelenmarkten.

Zo waren maar liefst 6 van de 7 vergelijkbare periodes niet het begin van een heropleving, maar van een berenmarkt en dus verder dalende koersen. 

MACRO Trends

Bron: Crescat Capital

Maar het moet niet allemaal kommer en kwel zijn, de opportuniteiten die uit deze volatiliteit op de beurzen gaan ontstaan, zullen van een monsterlijk niveau zijn!

Echter, het zal de meeste beleggers helaas niet lukken hierop te kapitaliseren…

De reden hiervoor is dat de meeste beleggers simpelweg niet de nodige kennis, ervaring en beurswijsheid in pacht hebben om een woelige zee te doorvaren zonder te kapseizen.

Vele schippers kunnen varen tijdens een kalme zee, maar in een verwoestende storm heb je liefst de best mogelijke kapitein aan het stuur, toch?

Je hebt dus 2 keuzes die je nu kunt maken: 

Optie #1:
Je kan deze storm onvoorbereid trotseren en hopen op het beste voor je portefeuille.

OF

Optie #2:
Je gaat slim en voorzichtig te werk en roept de hulp in van iemand die het allemaal zag aankomen en je met raad en daad kan bijstaan om veilig te blijven tijdens deze storm. 

Als je optie #2 kiest, dan kom je in deze contreien al snel terecht bij Brecht Arnaert van het zeer succesvolle beleggingsblad ‘MACRO Trends’.

Nu komen we dus terug bij de titel van dit artikel, het zogenaamde antivirus dat je zal helpen met je geld te behouden en vervolgens te vermenigvuldigen.

Het is namelijk zo dat Brecht al geruime tijd bezig is met zijn eigen ark te bouwen, eentje die groot genoeg is voor zijn familie, vrienden, kennissen, zijn klanten en zichzelf.

Met deze voorbereiding en kennis van zaken is hij dan ook meer dan geschikt om de bovenstaande groepen door zelfs de ergste stormen te leiden.

Maar dat is natuurlijk niet alles. Van zodra de komende storm voorbij is en we weer veilig kunnen ademen, komen er ongeziene kansen op de beurs.

Brecht zal dan maar al te graag beginnen met zoeken tussen de beschikbare opportuniteiten om hier vervolgens beter uit te komen.

Want dat is hoe het er in het heetst van de strijd aan toe gaat. Niet alleen op de Afrikaanse savannes, maar ook op de beurs: de wet van de sterkste, of in dit geval: de slimste.

De keuze is aan jou, maar ik hoop alvast van harte dat je geen slachtoffer wordt van de komende ravage op de beurs. Vele beleggers zullen amper iets overhouden van het geld dat gespaard werd voor hun pensioen.

Winsten op de beurs maken is één ding. Alles behouden over een lange termijn is nog één andere, en eentje die velen vaak helaas onderschatten tot het te laat is…

Je geld behouden is alvast één van de vele zaken waar Brecht je mee kan helpen.

Brecht heeft een erg brede kijk op alles wat financiën en economie betreft, dit mede doordat hij in Spanje een uitgebreide opleiding als econoom heeft genoten.

Met Brecht aan het roer is MACRO Trends een erg veelzijdig blad dat met alles onder de voeten uit kan. Het is zeker niet het zoveelste blad met de beruchte ‘hot stock tips’ die vaak eendagsvliegen blijken.

Als abonnee van MACRO Trends krijg je niet alleen Brecht zijn kijk op de laatste nieuwe economische ontwikkeling voorgeschoteld, maar ook zijn kijk op het meer algemeen actueel nieuws.

Zeer interessant dus voor zij die een extra dimensie en wat context willen toevoegen aan hun (beleggings)wereld.

Maar uiteraard is de absolute prioriteit om winsten te maken voor de abonnees, en liefst natuurlijk zoveel mogelijk.

En daar heeft hij tot zover zeker niet teleur in gesteld, integendeel!

MACRO Trends heeft zijn capaciteiten als beursblad in het verleden meermaals bewezen, het track-record spreekt dan ook voor zich…

Zo was de recente beurscrash voor Brecht niet echt een verrassing.

Hij schreef op 17 januari in MACRO Trends namelijk al dat er misschien wel eens onweer op komst zou kunnen zijn…

MACRO Trends

Bron: MacroTrends #138

De grootste klapper tot nu toe werd gepubliceerd door MACRO Trends in januari 2012 toen het blad de – inmiddels zeer gekende – cryptovaluta Bitcoin adviseerde… 

MACRO Trends

Bron: MacroTrends #94

Deze aanbeveling gebeurde initieel aan de belachelijk lage prijs van $5.36, de prijs van één Bitcoin ging uiteindelijk naar maar liefst $20.000 per stuk alvorens het zijn top bereikte.

En alsof dat nog niet genoeg was, werd dit gigantische succes nog een keer ‘dunnetjes’ overgedaan. Dit keer met een cryptovaluta onder de naam van ‘Monero’.

Brecht en zijn abonnees kochten in maart 2015 hun initiële positie en ook hier was alweer snel sprake van een rendement van tienduizenden procenten! 

MACRO Trends

Bron: MacroTrends #93

En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de door MACRO Trends op de beurs behaalde successen…

Dat is dus wat MACRO Trends zijn lezers biedt: niet alleen de bescherming van je kapitaal, maar ook een forse groei ervan!

En zoals je van een man als Brecht verwacht, heeft hij nog wel wat meer ijzers in het vuur liggen.

Deze aanpak is immers ook de modus operandi van de legendarische belegger Stanley Druckenmiller.

“The way to build long-term returns is through preservation of capital and homeruns.”

In andere woorden: behoud van kapitaal en met enige regelmaat een topbelegging, dat is hoe grote fortuinen worden gebouwd voor de lange termijn.

Laat dat nu eens exact de specialiteit zijn van een man als Brecht Arnaert en een beleggingsblad als MACRO Trends.

Het is daarom ook dat Brecht niet vaak een tip geeft om bepaalde activa te kopen, hij kiest liever voor de crème de la crème, het allerbeste wat de beurs te bieden heeft.

Brecht weet dat de kans op een dergelijke homerun dramatisch de lucht ingaat als hij zich beperkt tot het kopen van geweldige assets tegen nog betere prijzen.

Het zal je dan ook niets verbazen dat Brecht momenteel klaar staat om te profiteren van de komende koopjes.

Opportuniteiten genoeg, maar zoals altijd zullen slechts enkelen hier écht gebruik van maken…

De meeste zullen helaas uitgespuwd worden door Mr. Market, maar niet als het aan Brecht en MACRO Trends ligt!

En het is zeker nog niet te laat om je bij het winnende team te voegen, al tikt de tijd - langzaam maar zeker - wel weg…

Wees alsjeblieft niet de schipper die dit woelige water alleen tracht te trotseren!

U bent al abonnee van MACRO Trends voor een zéér redelijk bedrag, namelijk 89 EUR per kwartaal!

Voor het soort bescherming dat Brecht biedt, is dit extreem goedkoop en zou het dus bijna onverantwoord zijn om dit aanbod links te laten liggen.

Een klein foutje op de beurs kan je namelijk al snel het veelvoud kosten…

Het abonnement voor één jaar heb je al voor een luttele 1 EUR per dag - 365 EUR per jaar dus - ook dit is uiteraard een koopje van jewelste. 

En als klap op de vuurpijl is er ook nog eens een ‘Niet tevreden? Geld terug’ garantie.

Je hebt 60 volle dagen de tijd om te beslissen of je abonnee wil blijven. Toch niet helemaal je ding? Stuur ons een mail en je abonnement wordt integraal terugbetaald.
  

Ja, ik wil MACRO Trends 60 dagen uitproberen