Mijn oplossing voor deze crisis: de crisis zelf

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Mijn oplossing voor deze crisis:
de crisis zelf

     

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Onlangs voerde ik een zoekopdracht uit in Google met als termen “monetary injections BoE”. Ik wou weten hoeveel de Bank of England ondertussen al geïnjecteerd had in de Engelse economie. Ik vond het artikel, en las “50 billion pounds”. Ik vond dat verdacht weinig. En toen zag ik dat het artikel uit 2012 was.

Vandaag, acht jaar later, zouden we al tevreden zijn mochten de centrale banken maar zo weinig tussenkomen. Maar de economische toestand is ondertussen zo verslechterd, dat de cijfers niet meer in de miljarden lopen maar in de biljoenen. Ga maar na: de ECB: 1,35 biljoen. De BOJ: 1,1 biljoen. De FED: 1,35 biljoen. De Bank of England staat dan eigenlijk nog helemaal vanachter in de rij, met een “luttele” 0,745 biljoen.

Op nog geen tien jaar tijd zijn de bedragen die de centrale banken injecteren dus met een factor 10 gestegen. En als u dacht dat de boel daarmee recht getrokken zou zijn, dan zit u goed fout. De crisis van 2008, namelijk, zijn we nooit écht te boven gekomen. In plaats van die eens flink te laten doorbreken, zodat de markt zich kon zuiveren van alle toxische kredieten, hebben we het gif verdund en uitgesmeerd over 10 jaar, met een enorme deflatie tot gevolg.

Deflatie, namelijk, is iets wat je onvermijdelijk krijgt als je de geldhoeveelheid inflateert. Maar je kunt er op twee manieren mee omgaan. Ofwel erken je je fout en laat je die deflatie snel doorbreken – het barsten van een bubbel. Ofwel doe je alsof je goed bezig bent en moffel je die deflatie weg. Je laat ze maar héél traag doorbreken – het Japanse scenario. In 1991 crashte daar de Nikkei en zelfs nu, bijna 30 jaar later, zijn de niveau’s van toen nog niet hersteld.

Het is nu héél duidelijk dat de centrale banken voor “De Japanse Optie” gekozen hebben: de markt overspoelen met liquiditeiten, om zo het falen van leningen tegen te gaan. Want dat is de werkelijke betekenis van deflatie. Net zoals het stijgen van prijzen niet gelijk is aan inflatie, maar slechts het gevolg ervan, is het dalen van prijzen ook niet gelijk aan deflatie, maar slechts de oorzaak daarvan. Leningen falen omdat gewone bedrijven de prijzenslag niet meer aankunnen.

Wat we dus zullen zien, in de komende jaren, is een nog veel diepere uitholling van de economie, waarbij het middenbedrijf het slachtoffer wordt. Geert Noels noemt het terecht “gigantisme”: het eeuwige argument is dat we de grote bedrijven niet kunnen laten falen, omdat dan de hele economie in elkaar stuikt. En dus moeten we dit monetaire spel maar verder zetten, waarbij de gewone middenbedrijven geslachtofferd worden op het altaar van de Mammon.

Ik verzet mij hiertegen. Stop dit waanzinnige monetaire beleid, en laat die grote bedrijven inderdaad maar crashen. Zo krijgen de kleintjes lucht. Als een boom omvalt in het bos, dan schieten tientallen nieuwe planten op in de open plek die daardoor ontstaat. In 1997 heeft men bewust niets gedaan om de Aziatische crash te verzachten, en vijf jaar later stond Zuid-Korea aan de top. U wil een oplossing voor de crisis? Wel, ik zeg u: de oplossing IS de crisis. 
 

Beste groeten,   

Brecht Arnaert 

 
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends.

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?

 
Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is. 

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.   

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen 

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om eens een proefnummer te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen. 

 

De Monetaire MatrixGratis Proefnummer
 
Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos een proefnummer toegestuurd. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!
 

 

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends