Kan u tegen een stootje?

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Kan u tegen een stootje?

     

 
200_mt_diederik_schmull.jpgDe zeepbel in alle peperdure riskante activa ("the everything bubble") zal barsten. Vraag me niet wanneer. Bent u op het ergste voorbereid? Want om dit te overleven, moet u tegen een stootje kunnen. Bent u genoeg defensief belegd? Want wat we nu meemaken is niets anders dan Wall Street in 1929 en Tokyo in 1990, net voor de diepe, jarenlange daling.

De waan van de dag is dat geld naar de knoppen wordt geholpen door het expansief monetair beleid van overheden en centrale banken.  Niets is echter wat het lijkt. Ja-knikkend kuddegedrag is een vorm van luiheid, omdat je dan zelf niet nadenkt. Luiheid is des duivels oorkussen en is tevens de oorzaak van gigantische verliezen. Luister naar je eigen instinct ('dit kan zo echt niet door-gaan') en niet naar al het lawaai om je heen. 

Ondertussen regent het confetti met 'gratis' geld en lijk je een dief van je eigen portemonnee indien je daaraan niet meedoet. Beleggingen die speculeren op een koersdaling ("short-posities") zijn nu bijna helemaal verdwenen, zonder een spoor achter te laten. De rijkste 10 miljardairs hebben hun vermogen in enkele maanden met tientallen miljarden 'op papier' zien oplopen. Het is dolle pret en iedereen neemt het ervan, want wie weet wat de dag van morgen brengt…

De toekomst is immers hoogst onzeker. Nog nooit is de wereldeconomie zo kwetsbaar geweest als nu. Niets blijft bij het oude, en het normale model van eeuwige kredietgroei is knockout geslagen. Het gevolg is dat er overal gespaard wordt als nooit tevoren. Die besparingen zorgen ervoor dat de omloopsnelheid van het geld instort en een 60-jarig dieptepunt heeft bereikt, terwijl de geld-hoeveelheid stijgt. Als het geld niet rolt, dan krijgt inflatie geen enkele kans. Dat is in Japan al 30 jaar en in het Westen al 40 jaar aan de gang. Consumenten-bestedingen bepalen 70% van de Westerse economie, maar de consument is kopschuw geworden vanwege het ene faillissement na het andere en de wankele werkgelegenheid. Na de periode van hoogconjunctuur kampen vele bedrijfs-takken met pijnlijke overcapaciteit, ook al omdat de wereldhandel inkrimpt.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft in de laatste 40 jaar een monetair beleid gevoerd waarbij de rente pas zou worden verhoogd zodra inflatie de kop opstak, ongeacht de gevolgen. Dat beleid werd onlangs gewijzigd. Een rentestijging wordt nu uitgesteld voor onbepaalde tijd, ongeacht de inflatie. Uit alles blijkt immers dat deflatie op de loer ligt nadat de consumentenprijsinflatie, vooral zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen, het al 40 jaar lang en de looninflatie het al 20 jaar lang hebben laten afweten. Het enige dat wel gebeurde was activa-inflatie, zoals hogere beurskoersen en hogere huizenprijzen. Die hebben een tijdelijk gunstig vermogenseffect, tot de feestmuziek stopt.

De mens heeft de eeuwige welvaart nog niet uitgevonden en recessies komen regelmatig voor, wat Centrale Banken en overheden ook uitproberen….

 
Diederik Schmull

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends