De dollar die maar niet wou crashen

Nieuwsbrief Macrotrends

  

De dollar die maar
niet wou crashen

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgHet is weer zover: de crash van de dollar is nog maar eens voorspeld. Dit keer door Stephen Roach in de Financial Times. Volgens deze econoom en ex-bankier bij Morgan Stanley zou de dollar met 35% afzwakken tegen eind 2021. Het veroorzaakte zowaar opschudding.

Ik ben het daarmee 100% oneens. Volgens Roach zou de dollar in de problemen komen door het steeds groter wordende tekort op de handelsbalans. Niks van. Dat is oud economisch denken. Het is niet omdat je meer importeert dan exporteert dat je munt daarom zwakker moet worden. Heeft er niks mee te maken. Valuta zijn in extremis een manier om het vertrouwen in een economie uit te drukken. Vertrouwen weg: munt zakt.

Kijk maar naar de Turkse Lire. Iedereen en zijn grootmoeder weet dat de Turkse Centrale Bank niet het minste monetair beleid voert. De Turkse politieke elite beschouwt het simpelweg als hun privilege om constant te mogen bijdrukken wat ze willen. Enkel zo kunnen megalomane projecten, zoals het droompaleis van Erdogan gefinancierd worden. Met 1000 kamers doet het denken aan 1001 nacht, maar wie kapitaal heeft in Turkije, die zet dat onmiddellijk om in dollars.

Ziedaar de reden waarom we binnen dit en zoveel jaar ongetwijfeld een nieuw Plaza Akkoord voor de dollar gaan zien: de hele wereld ligt in de prak, maar de schulden blijven. En 80% daarvan (tachtig!!!) is uitgedrukt in dollar. Politiek gezien zijn er dus maar twee mogelijkheden: ofwel ga je de burger nog meer belasten, wat zo stilaan tot revoltes zal leiden. Ofwel druk je bij wat je nodig hebt in je eigen munt, koop je daarmee dollars, en los je daarmee je schuld af.

Dat is exact wat gebeurd is met de Braziliaanse Real. De Brazilianen, net zoals zoveel andere Latijns-Amerikaanse landen, hadden grote leningen afgesloten in de jaren 90, op de these van "immer stijgende" grondstoffen. Die zouden voor de dollars zorgen om die leningen mee af te betalen. En dan stort die grondstoffenmarkt in. Foetsie vreemde deviezen. Wat nu gezongen? Simpel: druk BRL’s bij, koop er dollars mee, en betaal de schuld toch af.

Dit is hoe de mega-inflatie van de FED geïmporteerd wordt in andere landen. En hier zal exact hetzelfde gebeuren. De EURO is nu enkel een beetje sterker omdat er eensgezindheid lijkt te bestaan over het EU-herstelfonds. Maar dat fonds moet unaniem goedgekeurd worden – wat betekent dat het niét goedgekeurd zal worden – en is bovendien slechts 5% van de economie van de Eurozone. Dat is om te lachen: geen luis die nog gelooft dat dit ons uit de crisis trekt.

De bikkelharde feiten zijn dat Amerika met 4% van de wereldbevolking meer dan 25% van de wereldvraag bepaalt, zelfvoorzienend is in voedsel en energie, en eigenlijk niemand nodig heeft. 88% van alle transacties in de wereld worden in dollar gedaan, en via de NATO (voor 80% gedomineerd door de VS) beschikt het over een internationale deurwaarder voor wie zijn rekeningen niet betaalt. Echt, soms vraag ik mij af in wat voor een wereld die "top-economen" leven.

Mijn advies is simpel: koop dollars, nu het nog kan.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends