Met zulke experten heb je geen idioten meer nodig

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Verkeerde etiketten

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgHet grootste debat onder economen gaat tegenwoordig over de vraag waarom de inflatie niet aantrekt. Er is massaal veel geld in de markten gepompt, en toch lijken de prijzen niet te stijgen. Zegt men. Want voor je daarover zinnige dingen kan zeggen, moet je natuurlijk wel eerst goed definiëren wat je bedoelt met inflatie.

De betekenis die de mainstream-economen hieraan geven is "een stijging van het algemene prijspeil", terwijl deflatie, de tegenhanger van inflatie, wordt gedefinieerd als "een daling van het algemene prijspeil". Met andere woorden: als er inflatie is, dan krijg je minder waar voor je geld, en als er deflatie is, dan krijg je meer voor elke munt die je uitgeeft. Met één monetaire eenheid kun je dus meer kopen, als je kapitaal hebt, maar ook minder afbetalen, in het geval je schulden hebt.

Op het eerste gezicht lijkt daarmee alles gezegd. Druk je geld bij, dan gaan prijzen stijgen, en druk je geen geld meer bij, dan gaan prijzen zakken. Inflatie, deflatie. Maar zo simpel-mechanisch is het niet. De economie is geen mechanisme, maar een organisme, samengesteld uit miljarden micro-organismen die we tot nader order nog "mensen" noemen. En mensen worden niet louter gedreven door hun behoeften - ook (en eigenlijk vooral) door hun overtuigingen.

Als hun overtuiging is dat het printen van zoveel geld vooral gebeurt om een crisis te vermijden die finaal niet te vermijden is, dan is hun eerste reactie om dat geld op te potten. In economen-taal zeggen we dan: "Hun liquiditeitspreferentie stijgt". Dat is logisch: als u denkt dat er slechte tijden aan zitten te komen, dan gaat u niet zoveel spenderen. En dus zakt de hoeveelheid geld dat op producten jaagt, terwijl er net méér productie is. En dus zakt ook de inflatie.

Tenminste: als u gelooft in de etiketten die de mainstream economen op inflatie plakken. Want met hun definitie is heel wat loos. Zo voorspellen ze voor 2022 zonder blikken of blozen zelfs een negatieve inflatie. En die onderscheiden ze dan liefst ook nog eens van deflatie, "die toch nog iets anders is" (citaat uit privaat gesprek met de hoofdeconoom van een groot fonds). Tiens: en ik die dacht dat de daling van prijzen sowieso deflatie was? Wat is het nu?

Het enigma wordt duidelijk wanneer u doorheeft dat prijsstijgingen niet "inflatie" zijn, maar slechts het gevolg van inflatie, en die prijsstijgingen ook niet over het algemene prijsniveau gaan, maar heel goed te lokaliseren zijn: in de activa en in de grondstoffen. In de consumentengoederen is het gevolg van het plegen van inflatie (ja, dat is een misdrijf: valsemunterij) dat de prijzen zakken. En hier komt het: het is dat zakken van die prijzen dat de oorzaak is van deflatie.

Waar je naar moet kijken zijn de non-performing loans - de bedrijven die failliet gaan. Zijn dat freelancers of multinationals? Neen. Het is het middenbedrijf, vaak niet eens met zulke grote leningen. Maar ze zijn met veel, en geen van hen kan de prijzenslag overleven die tegen hen gevoerd wordt door diezelfde multinationals die aan de lopende band vers gedrukt geld kunnen lenen. Ziedaar waarom er geen inflatie is: er is nog véél en véél meer deflatie, welbegrepen.

Met andere woorden: plak eens het etiket "medicijn" op een bokaal vergif? Succes met het "herstel" van uw economie! Met zulke experten heb je geen idioten meer nodig.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends