Bubbles en broodroof

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Bubbles en broodroof

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgAls u denkt dat op de beurs aandelen verhandeld worden, dan heeft u het goed mis. Wat verhandeld wordt zijn verwachtingen, en meer bepaald winstverwachtingen. De reden dat een aandeel in waarde stijgt, is omdat men denkt dat een bedrijf meer winst zal boeken dan voorheen het geval was. Is dat niet zo, dan zakt het aandeel. Is dat wel zo, dan stijgt het.

Dat verklaart waarom aandelen bij goeie kwartaalcijfers soms zakken. Als belegger met weinig ervaring begrijp je daar niks van: de waarde moet toch stijgen bij goeie cijfers? Maar opnieuw: het gaat niet over de aandelen, maar over de verwachtingen inzake de winsten. Dikwijls is de verwachting van een stijging al verdisconteerd in de prijs van het aandeel, nog voor de cijfers worden gepubliceerd, en als er dan toch een correctie plaatsvindt, dan is het omdat de verwachtingen té optimistisch waren.

Dit alles geldt natuurlijk enkel in een vrije markt. Vanaf het moment dat er centrale banken in het spel zitten, wordt de zelf-regulerende aard van de aandelenmarkt (het in lijn brengen van de winstverwachtingen met de realiteit) compleet vervalst. Hoe kun je anders verklaren dat in maart vorig jaar de zaak nog naar de haaien ging, en we vandaag nieuwe recordhoogtes zien? Heel simpel: de verwachtingen van beleggers gaan niet meer richting de bedrijfswinsten, maar richting de monetaire stimuli.

Als ik als belegger namelijk weet (dat is: zeker ben) dat de Centrale Banken de rente nooit zullen laten stijgen omdat anders de staten failliet zouden gaan, dan kan ik er donder op zeggen dat bij het minste zuchtje paniek nieuwe monetaire stimuli zullen worden aangekondigd. In maart vorig jaar schreef ik letterlijk: "Dow naar 50.000 punten". Geen kat die mij geloofde op dat moment. En wat deed Lagarde? 750 + 600 + 500 miljard EUR. Hoe zou u dan willen dat aandelen niét stijgen?

Maar niet enkel aandelen zitten in de lift. Ook het rendement op obligaties zakt, wat betekent dat hun waarde over pari stijgt. En vastgoed, dat stijgt ook. Grondstoffen stijgen eveneens. Het enige wat niet stijgt zijn de consumentenproducten zoals elektronica. Maar dat komt precies omdat door al die niet-aflatende monetaire stimuli een overproductie is ontstaan. Ook de job rapporten zijn goed, maar de enige reden is dat men aangenomen wordt in dat soort vals-lucratieve sectoren.

Met andere woorden: het is één grote soep. Terwijl Wall Street ongekende hoogtes opzoekt - we gaan écht wel naar 50.000 punten - wordt Main Street steeds verder uitgehold. Het middenbedrijf verdwijnt en daarmee ook de middenklasse. Inflatie (het bijdrukken van extra geld) verdeelt de samenleving in twee: een kleine klasse van bezitters en een overgrote meerderheid van steeds armer wordende burgers, die reikhalzend uitkijken naar het Universeel Basis Inkomen, alsof het hun redding is.

Ik zeg u: het is hun ondergang. In plaats van te eisen dat de overheid hen voorziet in een vervangings-inkomen, en ze dus vragende partij zijn, zouden ze veel beter eisen dat de overheid hen laat werken. Het doet denken aan het antwoord dat Minister van Financiën Jean-Baptiste Colbert ontving toen hij in opdracht van Louis XIV aan de industrie vroeg wat de overheid kon doen om hen te helpen. Hun antwoord was: "Laissez-nous faire".

Of hoe de geschiedenis zich steeds maar weer herhaalt. Ik stel dus de simpele vraag: hoe komt het dat mensen met een café al zes maanden aanvaarden gebroodroofd te worden en afhankelijk zijn van de staat? Ik zeg u: als de revolutie begint, dan is het aan een clandestiene toog. Zet voor mij alvast een pint klaar.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends