Hybride Oorlogsvoering

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Hybride Oorlogsvoering

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgDe meeste mensen lijken nog steeds te denken dat brainwashing iets is dat in één keer gebeurt. Een vrij kinderlijke Scooby-Doo-voorstelling waarbij er een rad voor de ogen wordt gedraaid, er een raar geluidje te horen is, en mensen plots in een hypnose belanden. Niets is echter minder waar: brainwashing gebeurt heel langzaam. Eerst is er een georganiseerde bewustzijnsvernauwing. Dan is er een bewust veroorzaakte, angstwekkende crisis. En dan is er herhaling, herhaling, en nog eens herhaling.

Die eerste fase van bewustzijnsvernauwing, is de meest subtiele, en vergt jaren geduld. Yuri Bezmenov, een ex-KGB-agent die in de jaren 90 uit de biecht sprak over massamanipulatie-technieken, schat dat die fase 15 tot 20 jaar vergt. Dat is het aantal jaar dat nodig is om de uitgangspunten van een debat te veranderen. Dat gebeurt door " hit & run" kritieken te geven: kleine intellectuele provocaties, waarvoor de auteurs ervan echter nooit verantwoordelijkheid nemen.

Vergelijk het met de techniek van Hannibal tegenover het Romeinse leger. Hij wist dat hij het nooit frontaal kon aanvallen, en dus viel hij het vele keren aan, met vaak slechts enkele doden tot gevolg. Maar het psychologische effect daarvan was groot: dat leger was nooit meer op zijn gemak. Zo is het ook met wie conservatieve waarden verdedigt: steeds is er wel één of andere politiek-correcte nitwit die weg komt met een sofisterijtje, en zo het publiek op de hand krijgt.

Dat is dus de eerste fase, en het maakt de serieuze intellectuelen - normaal de mensen die de vrije samenleving verdedigen - vooral heel erg moe. Het demoraliseert. De kwaliteit van het debat zakt beneden elke standaard, en op de koop toe lijkt de massa de nieuwlichters ook nog eens te geloven ook. In het zorgvuldig opgebouwde betekenisweb - een cultureel werk van generaties - komen steeds meer gaten te zitten, en het gat zelf wordt de referentie. Nihilisme troef.

De tweede fase is destabilisatie. Op een bevolking die eigenlijk al gedemoraliseerd is, laat je allerlei schokkende gebeurtenissen los. Je huurt bijvoorbeeld een bende criminelen in, en je laat die 29 mensen afknallen in een Delhaize in Aalst. Je noemt ze "De Bende van Nijvel", en je zorgt ervoor dat ze nooit gepakt kunnen worden. Door goed speurwerk van journalisten (toen er nog echte bestonden) worden de schuldigen toch gevonden? Geen probleem: dan zorg je gewoon dat die 'gezelfmoord' worden in hun cel.

Die schokken hebben een functie. Die zorgen ervoor dat de psyche naar een nieuwe balans zoekt, en het is in die vlucht naar een nieuwe stabiliteit dat je die vrijgekomen energie nu kunt afleiden. Vergelijk het met een zwerm vinken die je graag zou willen vangen. Die vogels zijn slim, en gaan niet uit de struik vertrekken omdat ze weten dat je op vinkeslag zit. Schud echter eens goed aan de struik, en nu bestaat de mogelijkheid dat ze in je netten vliegen.

Om die mogelijkheid echter ook effectief om te zetten in een realiteit, heb je vervolgens een crisis nodig. Dat is de derde fase, die voor de gemanipuleerde massa een moment lijkt, maar dus wel degelijk een fase is: problem-reaction-solution. De massa, gedemoraliseerd en gedestabiliseerd, kan geleid worden naar een vooraf geprogrammeerde reactie. Dat doe je door een superschok toe te dienen die de vrijgekomen energie laat neerslaan richting je vooraf geprogrammeerde einddoel.

Dat was 9/11. Dan begon de vierde fase: normalisering. We gingen het normaal vinden dat overheden ons konden bespioneren, "want het was voor onze veiligheid". We gingen het normaal vinden dat journalisten propagandisten werden, "want het was voor de goede zaak". We gingen het normaal vinden dat de staat meer en meer macht kreeg, "want de mensen zijn niet in staat tot verantwoordelijkheid". En zo, langzaam maar zeker, werd alles exact het omgekeerde van wat het is in een vrije samenleving.

Er is echter hoop. De perversie kan namelijk niet blijven duren. In kosmische termen is een eeuw minder dan een carnavalsnacht, en het mooie is dat de nar (de absurditeit) niet eens nar kan zijn als er geen koning (de norm) is. Precies wanneer de perversie dus obsceen wordt - wanneer ze voorgesteld wordt als de norm - is haar einde nakend. Dus mocht u soms de moed verliezen temidden al deze waanzin, vrees dan niet: als de wanhoop het hoogst is, is de redding nabij.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends