Goud trekt even terug.....

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Goud trekt even terug -
can you HANDLE it?

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgTechnische analyse is een raar beestje: als je een koers bekijkt, dan kun je er allerlei patronen in zien, en tegelijk ook niet. Het hangt namelijk vooral af van de schaal waarop je het patroon meent te herkennen. Zo kun je soms een "Head and Shoulders" menen te zien, wat meestal de aanleiding is voor een bearish reversal, alleen maar om dan te ervaren hoe de prijs van een aandeel of een grondstof verder de lucht in schiet.

Het omgekeerde valt ook voor. Soms meen je een "Bullish Flag" te kunnen herkennen. Dat is een patroon waarbij er eerst een heel snelle intraday stijging te merken valt, gevolgd door rustige winstnames in de dagen daarna. Dat is bullish omdat de mensen die initieel aangetrokken werden door die snelle stijging maar zichzelf als "te laat" beschouwden bij die winstnames de kans grijpen om dit aandeel alsnog (tegen korting) in te slaan. En toch: ook hier maakte ik al enkele keren mee dat de koers daarna toch lager gaat.

Er valt dus geen lijn te trekken op Technische Analyse (pun intended). Alles hangt af van de schaal waarop je de patronen meent te zien. En toch is er ééntje dat mij nog nooit bedrogen heeft: de "Cup and Handle". Het maakt niet uit op welke schaal je er één ziet; als je die ziet, dan kun je er 99% zeker van zijn dat je hoger gaat. Je moet alleen weten waar je zit in het patroon. Bij de linkerrand van de kop, die bearish is? Op de bodem, die lang en breed kan zijn? Of al bij de handle, die het voorgeborgte is van een stijging?

Toen vele Amerikaanse beleggingsblaadjes in 2017 het idee probeerden te verkopen dat goud, na een bear market van 5 jaar sinds de eerste top (1920 USD), "nu toch wel zeker" zijn bodem bereikt had, hapte ik niet toe. Bear markets duren gemiddeld 7 jaar, dus dat klopte niet. Toen ik eind 2018 een lichte stijging zag na een berenjaar in goud, wist ik het: in 2019 bereiken we de onderkant van de tas. Prompt organiseerde ik een internationaal goudcongres en riep de bodem af op 1300 USD.

Vorige zomer schoten we los door de 2000 USD. Mijn abonnees, die ik voor 40% in goud gestoken heb, zagen hun portefeuilles aardig aandikken. Maar dit is nog maar het begin. Die 2000 USD (intraday zelfs 2070 USD) is namelijk de rechterkant van diezelfde jarenlange koffietas. Tijdens mijn webinar van 11 april laatstleden stelde ik dus iedereen gerust: de terugtrekking naar 1800 USD is binnen dit patroon perfect normaal, en duidt erop dat het oortje zich aan het vormen is.

De toekomst? Nou. Als een Cup and Handle zich voltooit, dan zie je meestal 50% winst in de fase daarna. Dat komt omdat gedurende de lange tijd dat de bodem van de tas zich vormt, de non-believers (de zogenaamde zwakke handjes, die snel bang zijn) eruit gegaan zijn ten voordele van de believers (de zogenaamde sterke handen, die zullen blijven). En zo komt het dat datgene wat ooit weerstand was, nu steun is. En niet zomaar steun: een heel sterk lanceerplatform, gebouwd gedurende jaren, van waaruit de prijs kan stijgen.

Ik snap dus al die pessimisten rond goud niet. "Goud gaat naar 1000". "Goud is al teveel gestegen". "Goud gaat nergens heen". Tja. Dacht u nu werkelijk dat een bodem die zich gedurende vijf jaar (2014 - 2019) vormt zomaar verschalkt kan worden? En dacht u nu werkelijk dat het bijdrukken van 750 + 650 + 500 miljard EUR zomaar ongestraft kan gebeuren? Dat wordt gewoon een carry trade richting de dollar, die ik eveneens hoger zie gaan. Tegen alle "goldbull-wijsheid" in zul je dus én goud én de dollar zien stijgen.

Het worden met andere woorden verwarrende tijden voor wie geen macro-economische visie op de lange termijn heeft. De waan van de dag, het artikeltje hier en daar, de twijfel die toeslaat bij de kleinste terugtrekking. En het enige wat ik zie, is een pracht van een oor aan dat kopje, dat nu voltooid is. Het zou mij dus niet verwonderen mochten we nu in zeven mijlslaarzen richting de 3000 dollar doorstappen. Et voilà: voor de eerste keer in de geschiedenis van MACRO Trends heb ik u daarmee een gratis tip gegeven.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends