Het Verloren Paradijs

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Het Verloren Paradijs

     

 
200_mt_diederik_schmull.jpgHet beroemde epos uit de 17de eeuw van dichter John Milton, "Paradise Lost" ("Het Paradijs Verloren"), gaat over de gevallen engel (Satan) en zijn wraak, als slang, op de nieuw geschapen mens in het Hof van Eden, Adam en Eva. Beiden werden uit het Paradijs verdreven na hun zondeval, de onverwachte val van de mens. Belicht worden de helse onderwereld, de duisternis, en de branden. Milton was toen al geheel blind geraakt. Het waren destijds ook bijzondere tijden, gekenmerkt door een Pestepidemie en de Grote Brand van Londen.

Alles lijkt tegenwoordig naar wens te gaan. Alles stijgt ook nog eens in waarde! De waardering van de effectenbeurzen heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Krediet is nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop geweest als nu. Iedereen kan op afstand werken, de wereld lijkt in orde. De COVID-pandemie? Een kniesoor, die daarom maalt. Dat virus krijgt op den duur immers de status van een griep.

Ondertussen danst iedereen met elkaar alsof het paradijs eeuwig duurt en alsof alles in evenwicht blijft. Iedereen is o.a. met elkaar verbonden via schuld, aandelen, derivaten, handel, en onroerend goed. Maar de huidige ideale omstandigheden, terwijl ernstige speculatie hoogtij viert, kunnen leiden tot systeemrisico's en tot een onverwachte crisis. Hoe langer een economische hausse duurt, die wordt voortgezet met excessieve hefboomfinanciering, des te waar-schijnlijker men in slaap is gesust. De stemming kan dan spoedig hevig omslaan - het gevreesde "Minsky-moment". Alles raakt plotseling uit evenwicht.

Professor Hyman Minsky wees vroeger op de gevaren van een abnormaal lange cyclus, die aanleiding geeft tot algemene zelfgenoegzaamheid. Men wordt blind voor risico. De Russische econoom Nikolaj Kondratjef wees in de jaren 20 op de theorie van lange golfbewegingen van 50 tot 60 jaar. De Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter vulde die theorie aan met mogelijke innovatiecycli. Ondanks de niet onbegrijpelijke scepsis ten aanzien van het bestaan en nut van zo'n theorie, kan een belegger er toch wat van opsteken. Er is immers een cyclus van opgang en neergang, hoog- en laagconjunctuur, in alles en iedereen. In de lente kan men meer risico's nemen en schuld verhogen, als voorbereiding op de zomer. Maar in de herfst lijkt meer voorzichtigheid geboden en moet schuld worden verlaagd, als voorbereiding op de winter. Net als de eekhoorntjes die zich in de herfst voor-bereiden op de winter door nootjes te verzamelen in een boomholte.

Volgens de gangbare interpretatie van de lange golfbewegingen van Nikolaj Kondratjef, bevindt de wereld zich momenteel aan het einde van de herfst. Deze periode wordt gekenmerkt door relatief lage groei en relatief lage consumenten-prijsinflatie. Hierna zal men rekening moeten gaan houden met negatieve economische groei, chronische recessie, en... deflatie. Geloof het of niet! De excessieve totale schuld, als percentage van de economie, vertraagt de economische groei structureel.

De boodschap is, meer dan ooit, dus: beleg defensief!

 
Diederik Schmull

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends