Rijk worden en rijk blijven

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Rijk worden en rijk blijven

     

 
200_mt_diederik_schmull.jpgDiscipline, tijd en geduld zijn de vuistregels voor financiële onafhankelijkheid en rijkdom. Als spaarder en belegger kan men het kapitaal exponentieel laten groeien door samengestelde interest ("rente-op-rente"). Het is raadzaam om zowel te sparen, hoe laag of negatief de rente ook is, als om te beleggen, hoe duur een belegging ook schijnt te zijn. Niemand kan immers de toekomst met zekerheid voorspellen. Maar men kan wel, in de loop der tijd, het accent daarvan verschuiven.

Daarom moet men niet al zijn eieren in één mandje leggen. Het spreiden van vermogen is essentieel voor de meeste beleggers om ervoor te zorgen dat men het niet kwijtraakt. Men moet wedden op meerdere paarden. Een enkeling, zoals de Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie, kon dat advies naast zich neer leggen: "The way to become rich is to put all your eggs in one basket and then watch that basket." Daarom wordt slechts een enkeling waanzinnig succesvol.

Met een strategie van high risk & high reward kennen succes en verlies geen grenzen. Maar die enkele geluksvogel moet wel bereid zijn om gewoon door te gaan, mocht eerst de ene mislukking volgen na de andere. Nooit opgeven, is dan het motto. Doorzettingsvermogen is dan de kracht die alles ten goede moet keren. Doorzettingsvermogen is overigens veel belangrijker dan hoogbegaafd zijn.

Rente-op-rente of "compounding" is de manier om rijk te worden en te blijven voor de gemiddelde belegger. Er komt, na een oorspronkelijke belegging of inleg, winst uit de bus, die op zijn beurt weer winst oplevert, als men maar steeds her-investeert. Tijd is geld, want hoe meer tijd men heeft, des te sneller er sprake is van vermogensgroei. Men moet daarom proberen om zo vroeg mogelijk met investeren te beginnen. Tijd is belangrijker dan het jaarlijkse beleggingsresultaat.

De 91-jarige Warren Buffett heeft een netto-vermogen van $104 miljard, maar een groot gedeelte daarvan werd pas in de laatste 40 jaar, na zijn 50ste verjaardag dus, verdiend. De basis daarvoor werd gelegd op zijn 10de jaar, toen hij serieus begon te beleggen, terwijl hij uiterst zuinig was. Tegen zijn 30ste had hij $1 miljoen bij elkaar, ongeveer $10 miljoen in het geld van vandaag. Bovendien wist hij een gemiddeld jaarlijks rendement te behalen van 22%.

Maar de 83-jarige Jim Simons van het kwantitatieve hedge fund Renaissance Technologies, speelde het klaar om sinds 1988, met het interne Medallion Fund, een jaarlijks rendement van 66% in de wacht te slepen... Toch is het netto-vermogen van Simons 'slechts' $25 miljard, 75% lager dan van Buffett. Dat komt omdat Simons pas goed op gang kwam na zijn 50ste verjaardag. Het toont ten volle de kracht van "compounding" aan in een vroeg stadium! Stel eens voor dat Simons ook ruim 70 jaar lang, net zoals Buffett, jaarlijks zijn 66% had kunnen scoren. Zijn netto-vermogen zou dan zijn gestegen tot de amper begrijpelijke som van $63,000,000,000,000,000,000. Tijd en doorzetting, daar draait het om.

 
Diederik Schmull

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends