Black Magick

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Black Magick

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgVolgende maand zal het acht jaar zijn dat ik u tweewekelijks vergast op een inkijkje in de wereld zoals die echt werkt: niet via debatten en verkiezingen, maar door het veroorzaken van financiële schokgolven, Problem-Reaction-Solution-technieken, en het gericht chanteren van sleutelfiguren om zo te kunnen komen tot een globale slavenstaat.

Vrolijk wordt u er eerst niet van, maar zoals Márquez het zo mooi zegt in "Liefde in Tijden van Cholera": blijf kalm. God wacht op u aan de overkant. Het duurt een eindje voor men zich kan deprogrammeren van de leugens die ons dagelijks op tv worden verteld, maar wie de Gouden Draad volgt, die komt vanzelf wel uit deze matrix. De Gouden Draad is mijn term voor wat het centrale devies van elke journalist zou moeten zijn: follow the money.

En doen we dat, dan komen we onvermijdelijk uit bij het verhaal van hoe centrale banken het monopolie op de geldproductie hebben verworven. Vroeger was dat niet zo. Vroeger gaf elke bank zijn eigen geld uit, met als onderpand de beloften van de ontleners van dat geld. Dat is iets wat nog steeds heel weinig mensen schijnen te begrijpen: dat het geld dat zij ontlenen in de bank niet eens bestaat voor zij hun handtekening onder het leencontract hebben gezet. Dat komt er in abstractie op neer dat zij hun werkelijke macht niet kennen.

Zolang u gelooft dat u naar de bank moet voor een krediet, begrijpt u het niet. Dat krediet hebt u namelijk al, nog voor u ook maar een voet in die bank binnen zet. Krediet is een morele categorie, geen financiële. Het is de sociale autoriteit die u door consistent leven hebt kunnen opbouwen. En het is dat krediet dat u gaat verkopen aan de bank, in ruil voor geld. Denk dus aan een bakker die jouw geld koopt met zijn brood. Omdenken, en u ziet de werkelijkheid.

Maar wat is de realiteit vandaag? Dat banken uw krediet niet meer nodig hebben. Vroeger zouden ze gevochten hebben om uw krediet te mogen kopen, want dat stond hen toe geld te verdienen aan het produceren van geld. De functie van een bank, namelijk, is uw weinig liquide IOU - bijvoorbeeld: "Arnaert betaalt 100.000 EUR terug binnen 3 jaar aan 3% per jaar" - om te zetten in de meest liquide IOU die er is: "100.000 eenheden van 1 EUR aan toonder". Et voila: het bankbiljet - de meest liquide IOU ooit - was geboren.

Bankieren is dus iets magisch: je neemt een moreel engagement van iemand dat helemaal niet zo goed verkoopbaar is in de markt - hoeveel kopers zouden er zijn voor de hierboven beschreven obligatie? - en je liquideert dat engagement in evenveel eenheden van een veel beter verkoopbare belofte: dat je met het biljet in je handen vrijwel alles zult kunnen kopen. Mocht dit een vrije samenleving zijn, dan zou ik zonder enige twijfel bankier willen zijn: je kiest wiens engagement je liquide maakt. Dat geeft je een enorme invloed.

Maar invloed kan op twee manieren aangewend worden: als macht (het vermogen immoreel te zijn zonder straf) of autoriteit (het vermogen moreel te zijn zonder beloning). En helaas is het nu eenmaal zo dat met een aantal grote tussenstappen (1535, 1708, 1694, 1789 en 1971) dat potentieel aan goedaardige invloed ten kwade is aangewend, met centraal bankieren als gevolg. Er waren namelijk ook bankiers die zomaar alle krediet opkochten, en dus geld van heel slechte kwaliteit produceerden.

Die vormden een maffiakartel, en gingen samenwerken met een ander maffiakartel: de staat. De deal was als volgt: de bankmaffia kreeg het monopolie op de gelduitgifte, en dit in ruil voor de belofte dat de staatsmaffia onbeperkt schuld kon uitgeven. Het resultaat is bekend: water bij de melk, een steeds verder dalende koopkracht, en rentes die navenant zakken, tot zelfs onder nul. Iets wat pertinent niet kan, aangezien rente de prijs van risico is, risico de perceptie van onzekerheid, en onzekerheid radicaal. Rente moet dus altijd positief zijn.

En toch bestaat negatieve rente. Er is een simpele benaming voor dingen die niet kunnen, en toch bestaan: Black Magick. Het is pas wanneer mensen gaan beseffen dat enkel hun eigen spiritueel vermogen de rotte magie van dit systeem kan breken, dat iets kan veranderen.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends