2022: het jaar waarin goud uitbreekt?

Nieuwsbrief Macrotrends

  

2022
het jaar waarin goud uitbreekt?

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgGoud noteert vandaag aan iets meer dan 1800 USD per ounce. Dat is bijna 300 USD onder de piek van 2095 USD die we in de zomer van vorig jaar mochten noteren. Sindsdien gaat de koers zijwaarts, en sommigen vrezen dat met de tapering van de Fed de goudprijs nu weer zuidwaarts zal gaan. Zelf geloof ik dat niet, en wel om de reden die ik in mijn vorig edito heb aangehaald: het discours over taperen is quatsch.

Stel u maar eens voor, namelijk, dat de Federal Reserve de rente effectief weer op 1 procent zet. Peanuts in vergelijking met de inflatie die in de VS in 2021 maar liefst 6,8 % bedroeg. Terwijl een hogere rente lenen duurder maakt en dus een vertraging aanbrengt in zowel de consumptie als in de investeringen, gaat de inflatie als resultaat daarvan niet navenant zakken: dat is géén 1-op-1 correlatie. Het is een organische relatie, en die functioneren anders.

Als u veel gedronken heeft, dan zal u de dag erop een kater hebben. Maar niet als u regelmatig veel drinkt. Dan creëert het lichaam meer enzymen die goed alcohol afbreken, en dat is dat. De kost van die afbraak, echter, blijft. En het is niet omdat u plots stopt met drinken, dat het lichaam die dure enzymen niet nog even blijft produceren. Het lichaam heeft een geheugen. De markt ook: wat je in het hoofd verandert, zet zich maar geleidelijk aan door in het lichaam.

Maar veel blijven drinken helpt dus niet. Het is niet omdat je van twee flessen vodka per dag - zoals Boris Jeltsin - gaat naar anderhalve fles, dat je kunt gaan beweren dat de toestand genormaliseerd is. Wil je je intoxicatie écht doen zakken, dan moet je niet enkel stoppen met drinken, maar daar bovenop nog eens flink gaan wandelen ook, zodat je het uitzweet. Analoog: wil je de inflatie écht doen zakken, dan moet je de rente hoger zetten dan het inflatiecijfer zelf.

De volgende vraag is dan hoe bewust de markt is van dat mechanisme. Ik zou de fout kunnen maken om grote voorspellingen te doen voor 2022, maar de vraag is hoezeer mensen, die al jaren in een totaal artificiële economie leven, eigenlijk nog organisch kunnen denken. Het is een rare paradox: mocht iedereen zich ten volle bewust zijn van de redenering hierboven, dan zou die niet eens gemaakt moeten worden. Dan zouden zelfs centrale banken niet bestaan.

Maar dat is dus niet zo: centrale banken bestaan wel degelijk, en precies doordat ze een oneigenlijke financiële macht hebben, kunnen ze ook een deel van die macht inzetten om een oneigenlijk wetenschappelijk paradigma intact te houden. Of, zoals ik al jaren zeg: het monetair systeem is een cultureel systeem. Dé vraag is dus of de niet-systeem-media, die in mijn ogen toch elk jaar meer slagkracht krijgen, het bewustzijn over die zaken kunnen doen stijgen.

Moeilijk zal dat niet zijn, want de markt liegt niet: door het constante bijdrukken van geld zal de inflatie in de VS in de komende tijd alleen maar stijgen, en zolang de rente onder de inflatie blijft, zal dat niet verbeteren. Goud zit dus in een zetel, of het bewustzijn van mensen nu groeit of niet. Dat wil echter niet zeggen dat de stijging van dat bewustzijn helemaal niet zou helpen: het is de lont die aan het kruitvat wordt gestoken. Zo krijgen we toch nog vuurwerk......

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends