De fratsen van de Fed

Nieuwsbrief Macrotrends

  

De fratsen van de Fed

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgDe inkt van mijn vorige edito was nog maar nauwelijks droog, of de Fed deed precies wat ik daarin voorspeld had: de rente NIET verhogen. Dat was ook niet moeilijk te voorspellen, want dat is eenvoudigweg een onmogelijkheid: verhoog je de rente met zelfs nog maar een kwart procentpunt, dan breekt de rug van de kameel, en zitten we met een recessie van jewelste.

En dat mag niet, want "Sleepy Joe" mag geen steun verliezen in de Midterm Elections die eraan komen op 8 November 2022. Dan moeten maar liefst alle 435 zetels in het Lagerhuis (Congres) vervangen worden, en ook een derde van de 100 zetels in het Hogerhuis (Senate). Stel u maar eens voor dat de Republikeinen daar een landslide victory halen: dat zou de ideale set-up zijn voor een terugkeer van Trump in 2024 - een politiek correcte nachtmerrie.

Niet dat politiek mij kan schelen - dat weet u. Ik volg het devies van Frank Zappa: politiek is de entertainment afdeling van het militair-industriële complex. Ik maak daarvan: "Politiek is de marketing afdeling van de fiscale slavenplantage, waarvan de centrale bankiers de werkelijke eigenaars zijn". Het enige wat echt van tel is, is niet uw stem, maar het verder uithollen van onze koopkracht door de lieden die de links-rechts illusie runnen via de media, net als de virus-illusie, alsook de infectie-mythe.

Maar terug naar het monetair beleid, en de impact die dat kan hebben op uw en mijn portefeuille. Waar u van op aan kan, nu we zien wat al die stoerdoenerij van de Fed eigenlijk waard is, is dat deze crisette een kort leven beschoren is. Van zodra het te erg wordt, gaan de persen gewoon weer aan het draaien, en dat is dat. Men probeert nog het gezicht enigszins te redden door te stellen dat vanaf maart tenminste de bond purchases zullen verminderen, maar wie gelooft dat eigenlijk nog?

Bovendien: het verlagen van de rente gebeurt door obligatie-aankopen. Dus zeggen dat je de rente niet zal laten stijgen maar wel het opkoopprogramma zal verminderen, dat is toogpraat. Punt is dat je geen van beiden kan zonder de zieltogende economie met één pennetrek kapot te maken. Ik geef u één cijfer mee - slechts één, want ik hou niet van cijfers, wel van logisch redeneren: 65% van alle bedrijven in de Russell 3000, de breedste index die er bestaat, is verlieslatend. VIJF-EN-ZESTIG PROCENT!

Met andere woorden: we zitten nu zo ver in monetair niemandsland dat zelfs centrale bankiers nu fluiten in het donker. Ze weten geen raad meer en leven op de perceptie dat ze dat wel nog weten. Maar ik zeg u: het enige wat zij nog kunnen doen, is meer geld printen, tegen de sterren op, en dit tot de goegemeente bewust wordt van het feit dat hout en gas en plinten en glas niet duurder worden door Teun de Boskabouter, maar door het aanlengen van de melk. Moet er nog zand zijn?

Dat is dus de enige onzekere factor: hoe lang zal het nog duren voor de goegemeente doorheeft dat ze straal belogen wordt, en dat het niet meer beter wordt? Zo nu en dan geeft de Fed het signaal dat het nu toch wel gedaan is met het gratis geld, en dit om de indruk te wekken dat verbetering om de hoek is. Maar neem die goedkope rente weg, en die 65% zombie-bedrijven storten als een kaartenhuisje inéén.

En het slimme geld? Dat zit al lang in Amerikaanse Treasuries, op het lange eind. Zij hebben van de tijdelijke stijging van de rente gebruik gemaakt om de beste tickets in het theater te kopen. Tot aan de Midterms is het Act I: "Hoe geraakt de Fed weg van haar stoerdoenerij?". Daarna begint Act II: "Hoe lang voor de domme massa elkaar begint af te maken?" In de tussentijd zweer ik bij IDTL, op London.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends