Laten we leven in realiteit, niet in actualiteit

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Opiniedrang

     

 
200_mt_ferre.jpgEr zijn weinig zinnen die ik mensen de afgelopen jaren meer heb horen mompelen dan "ik weet niet meer wat ik moet geloven". Het nieuwe decennium bracht ons een zogenaamde pandemie, een zogenaamde revolte aan het Capitol in de States, een zogenaamde silver squeeze, een zogenaamde verovering van Kabul, en nu een zogenaamde oorlogs-initiatie door Rusland - en we zijn nog maar twee jaartjes ver.

De opinie-motor draait weer overuren. Iedereen volgt netjes 'de stroom der relevantie', en neemt hun positie in. Voor de meeste mensen is die positie simpel: er is onnodig lijden, en daar draagt Poetin de schuld voor - wij staan met Oekraïne. Mensen willen goeie mensen zijn, en dat neem ik ze niet kwalijk. De spin doctors van het systeem, de media, doen naarstig hun werk, en blijken ondanks hun tanende relevantie nog steeds efficiënt. Het huidige discours toont ons dat veel mensen nog steeds moeten leren dat onze eigen leiders een veel groter gevaar vormen voor onze welvaart, ons welzijn, en onze veiligheid dan een Rusland of een China.

De dissidente denker doet echter ook mee aan het opinie-spel, en gaat in de tegen-aanval. Begrijp me niet verkeerd: er zijn wel degelijk deftige argumenten aan te halen om het voorgekauwde narratief te bekritiseren. Een geopolitieke analyse over de keuzes van NATO, die Poetin meer en meer in een hoek hebben gedreven, bijvoorbeeld. De naties die volop gedemoniseerd worden door de westerse hegemonie zijn verder niet blind: Rusland en China zien hoe zwak de globale economische keten werkelijk is, en gruwelen bij de gedachte even afhankelijk te moeten zijn als zovele Europese landen.

Rusland en China zien tevens de morele nivellering in het westen en willen niet ten prooi vallen aan diezelfde richtingloosheid. Tegenover de ruïnes van wat ooit een culturele grootmacht was, maar nu slechts een stuk grond waarop individuen worden geleid door boekhouders met grootheidswaanzin, wil men zich profileren als een échte natie. Geconfronteerd met het nihilisme, lijkt het Oosten (zij het van Europa, zij het van Azië) zich te willen opwerpen als spirituele leiders die een andere weg aanbieden.

Is dat ze dan, de 'correcte opinie'? Dat kunnen we, in deze informatie-oorlog, niet weten. Wat als er geen "good guy" is, maar slechts acteurs die hun rol spelen? Vijanden op het podium, aimabele collega's achter de coulissen. Wat als de populistische hoop die zich zo nu en dan vastgrijpt aan bepaalde personen - Farage, Trump, Poetin - niet enkel "politiek incorrect" is, maar ook simpelweg verschrikkelijk naïef? Ik stel de vraag, ik beantwoord ze niet. Wat is het antwoord dan? Wat moeten we nu denken?

Wel, waarom is de vraag van belang om te beginnen? Waarom die druk om over ieder onderwerp dat ons op een bord wordt geserveerd een opinie klaar te hebben? Waarom onze gesprekken én onze gedachten laten leiden door wat het onderwerp 'zou moeten zijn'? Misschien is het een gevolg van een 'pluralistische democratie' waarin de enige betekenisvolle identiteit die nog overblijft het profileren van de politieke identiteit is, maar eraan toegeven is nog steeds een keuze.

Pleit ik voor onwetendheid? Neen. Non-actie dan? Ook niet, maar soms is het simpelweg een kwestie van te focussen op de zaken die u wel in de hand heeft. Terwijl u op sociale media uw opinie-tegenstanders tevergeefs probeerde te overhalen, kon u die tijd in de plaats gebruikt hebben om een moestuin aan te leggen die uw gezin van groenten zal voorzien, te helpen bij de lokale restoratie van een eeuwenoud kapelleke, uw kennis over het beleggen uit te breiden, uw kinderen te laten kennismaken met een vergeten vaderlandse auteur, of om uw kleinkinderen een gouden muntje te schenken en in het enthousiasme in hun ogen de hoop te herwinnen die u even verloren had.

Kortom: laten we leven in de realiteit, en niet in de actualiteit. 

Ferre Clabau

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends