King Dollar

Nieuwsbrief Macrotrends

  

King Dollar

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgPersoonlijk had ik nooit gedacht dat de Fed de rente zou verhogen, want dat betekent vrijwel zeker economische crisis: vergeet niet dat 65% van de bedrijven in de Russell 3000 Growth Index "negative earnings" rapporteren, een eufemisme voor verlieslatend zijn. Al die bedrijven hangen al jaren vast aan een infuus van quasi nulrente, en het is nog maar de vraag hoe ze dit gaan overleven.

Maar in politieke middens is logica ver te zoeken. Omdat centrale banken in de eerste plaats al geen recht van bestaan hebben - we hebben toch ook geen Centrale Bakkerij voor ons brood - leidt elke redenering die gemaakt wordt waar zij een factor in zijn, onvermijdelijk tot foute besluiten. Zo ook het mijne, van een paar maanden terug, dat ze de rente "niet konden" verhogen. Dat klopt dus niet: ze hebben het gedaan, en zonder rücksicht voor wat dat betekent voor de man in de straat.

Betekent dit echter dat mijn analyse van de dollar nu mee de vuilbak in kan? Helemaal niet. Ik blijf ervan overtuigd dat die zal stijgen, zelfs ondanks de zet van Putin om enkel nog Roebels voor zijn petroleum te willen. Veel belangrijker dan de ietwat lagere productie van de dollar (dat is wat je doet wanneer je de rente verhoogt) is namelijk het feit dat de energieprijzen in Europa de pan uitswingen, en dat dit zich binnenkort (ik reken op een paar kwartalen) zal vertalen in veel hogere prijzen. Van alles.

Dat zal natuurlijk op de koopkracht van mensen drukken, en finaal dus ook op de winst die bedrijven nog kunnen maken. In wezen is namelijk alle materie een condensatie van energie. En het is daarom dat er in mijn ogen een vlucht komt uit de euro, richting de dollar. Als je weet dat de achterliggende waarde van elke fiatmunt het vermogen is om de fiscale slavenplantage uit te melken waarin die munt gebruikt wordt, dan is het resultaat op voorhand al te voorspellen: de euro gaat door het putje.

Nogmaals, en ten overvloede: wie de prijs van energie beheerst, die beheerst de prijs van alle materie die ermee gemaakt wordt. Ik zou er bijvoorbeeld niet in verschieten mocht je binnenkort 5 EUR voor een brood betalen, en mocht petroleum nog duurder worden. Wat voor effect heeft dat op een werknemer die elke dag met zijn auto naar het werk moet om zijn brood te verdienen? Wat houdt hij of zij nog over op het einde van de maand? En wat kun je daarvan nog stelen voor de vetpotten van de staat?

Het antwoord lijkt me duidelijk: terwijl de Tax-to-GDP ratio in de VS in 2020 nog om en bij de 25% lag (cijfers: OECD), en je daar nog vlot 2% op je bankrekening krijgt, is de legale diefstal hier een stuk hoger en heb je te maken met een nulrente op het gewone spaarboekje. En dan zijn we nog niet eens begonnen over de inflatie. Als iemand dus nog een case wil maken voor een sterkere euro, dat hij dan naar voren komt: ik zeg dat het slimme geld al lang gezien heeft dat de dollar de enige veilige vluchthaven is.

Aangekomen bij de dollar gaat het overigens niet richting de aandelenmarkten, maar zoals altijd naar de obligatiemarkten, en binnen die markten richting de lange termijn. Door de stijging van de rente en de inflatie daalt de meerwaarde op de Amerikaanse Treasury (30 jaar) nu wel even, maar dat is slechts van voorbijgaande aard. Als straks blijkt dat de economie wel degelijk in crisis gaat - nogmaals: hoe hou je al die firma's op de been zonder gratis geld - zal de Fed hun beleid wel moeten corrigeren.

Tenzij, natuurlijk, de crisis het doel op zich is. Tenzij, zoals ik al jaren vermoed, dit hele scenario een vooropgezet plan is om de 198 fiscale slavenplantages die het oppervlak van de wereld besmeuren via een jarenlang geplande crisis te fusioneren in één grote plantage onder leiding van de VN, met één wereldmunt, geproduceerd door het IMF, stabiel gehouden door één geloof, geproduceerd door de vrijmetselarij. Maar hé, dat is wappietaal, niet? Nou, schiet mij maar lek.

Beste groeten,

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends