"De economie" bestaat niet

Nieuwsbrief Macrotrends

  

"De economie" bestaat niet

     

 
200_mt_ferre.jpgOp 21 juli verscheen in The New York Times een opiniestuk van Paul Krugman, boegbeeldeconoom van het monetair systeem, met als titel "I was wrong about inflation". Wanneer we Krugman op kousenvoeten schuld horen bekennen, is het nog maar de vraag of hij werkelijk de gevolgen van zijn 'overtuigingen' niet zag aankomen. Ik denk dat vele MT-abonnees, met mij, zouden claimen dat de elite maar al te goed weet hoe destructief een bepaald beleid kan zijn, en men net daarom dat beleid promoot.

Maar op de "intentie-vraag" wil ik hier niet focussen. Laat ons even, met de beste wil van de wereld, aannemen dat radicaal verschillende visies op de economie wel degelijk het gevolg zijn van een verschillende kijk en opvattingen. In hoeverre, dan, hebben de stemmen die het huidige beleid bekritiseren wel degelijk een alternatief te bieden? In hoeverre zijn andere visies écht anders?

Op het eerste gezicht natuurlijk zeer sterk: de liberaal wil weinig taxatie onder de claim dat vrijheid moreel is, terwijl de socialist meer taxatie wil onder de claim dat solidariteit moreel is. Graven we wat dieper, dan zien we enkel nog een verschil in gradaties, en blijven we graven, dan zien we dat men eigenlijk één voor één vertrekt vanuit hetzelfde geloof: dat er überhaupt zoiets bestaat als een economisch model dat voor gelijk welk volk of land, in eender welke tijd, betere resultaten zal leveren dan de alternatieven. Maar is dat wel zo?

Economie slaat op mensen, en die kunnen heel verschillend zijn. Een socialist heeft dan misschien wel een negatieve impact op 'de economie' wanneer hij een creatief, ondernemend volk aan constante, verregaande regelneverij onderwerpt, maar heeft de liberaal dat ook niet wanneer hij een goed-werkend maar verder slaafs en oncreatief volk het houvast ontneemt dat het nodig heeft om te functioneren?

Tot aan de Verlichting was er niet zoiets als "hét economisch model". Natuurlijk was er economische theorie en economisch beleid. Men geloofde in bepaalde wet-matigheden, maar wanneer deze in de praktijk moest worden omgezet, werd dit niet losgetrokken van de lokale grenzen, tradities, en sentimenten. Met andere woorden: een ander volk kan nood hebben aan een andere economie.

En dus: 'het economisch alternatief' voor de huidige malaise bestaat niet. Ieder alternatief dat algemeen genoeg is om een universeel model te worden, zal ook onvermijdelijk tot een nieuwe malaise leiden - maar dan onder een andere elite. Er is ook geen juridische oplossing die op lange termijn stand kan houden. Doet u bijvoorbeeld beroep op 'uw mensenrechten' om u vrij te vechten van de slaven-staat, dan moet u weten dat de elite die u tot slaaf maakte dezelfde elite is die het concept 'mensenrechten' heeft gecreëerd; en wanneer hun instrument te veel in hun nadeel zal gebruikt worden, dan zullen ze het herschrijven of afschaffen.

Een alternatieve economie is niet de start van een nieuw begin, maar zal eerder een van de gevolgen zijn. De economie willen aanpakken zonder de malaise in de ziel van de moderne mens aan te pakken, is dweilen met de kraan open. Want zolang er onder een volk geen identiteit leeft die het economisch leven zin en richting kan geven, kan een gezond, moreel economisch alternatief niet worden onderhouden. En zolang de elite een verdeeld dissident veld ziet aan 'individuutjes' die elk op hun eigen manier en uit eigen overwegingen beklag doen, heeft ze niets te vrezen.
    

Beste groeten,
Ferre Clabau

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends