Alle centrale banken moeten vernietigd worden

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Alle centrale banken moeten vernietigd worden

     

 
200_brecht_arnaert_foto2.jpgOp 25 augustus kwamen 's werelds belangrijkste centrale bankiers samen in Jackson Hole, een onooglijk klein plaatsje in de Amerikaanse staat Wyoming. Maar hoe klein dat dorp ook moge zijn: er worden beslissingen genomen die uw en mijn portemonnee op een zo direct mogelijke manier beïnvloeden. Hun beslissing is deze keer trouwens absoluut niet mals: de rente wordt globaal verhoogd.

In een vrije samenleving - dat is: een samenleving zonder centrale planning van de geldhoeveelheid - zou dit helemaal niet hoeven. De rente zou in de eerste plaats al niet zo onderdrukt geweest zijn. Dat doet men, namelijk, vanuit de hautaine illusie dat de economie moet "bijgestuurd" worden, alsof het een auto betrof. De motor van die auto moet "zuurstof" krijgen, er moet aan "gesleuteld" worden, en als 'ie te snel dreigt te gaan, dan kan 'ie "oververhitten".

Allemaal mechanistische metaforen, gehanteerd door theoretici die er heilig van overtuigd zijn dat de economie een machine is. Het machinale-mechanistische denken van de Verlichting dus, zoals prof. dr. Mattias Desmet dat zo mooi beschrijft in de eerste hoofdstukken van zijn boek over totalitarisme. Want totalitarisme, zo moeten wij begrijpen, is niet in de eerste plaats een politieke overtuiging, maar een epistemologische overtuiging: het idee dat men alles kan beheersen.

Dat idee, van totale controle over alle variabelen, is dus niet gewoon een verhaaltje van samenzweringstheoretici - ik noem ze liever "toevalstheoretici" - maar de basis die achter het denken zit van de meeste economen: de mens, qua mens, telt niet, maar is gewoon een abstracte variabele in een groter model. En als dat model niet meer werkt, dan ligt het niet aan het reduceren van die mens tot iets wat wiskundig te begrijpen valt, maar aan die mens zelf. Men is nog té onvoorspelbaar.

Vandaar dat er vanuit hun denken winst te halen valt in het kunnen reduceren van die variabele tot volledige voorspelbaarheid. Dat is het punt waarop hun wiskundig model volledig zal werken. Waar ik van mening verschil met prof. Desmet is precies op dat punt: ik zeg dat de massa-vorming waarin we nu duidelijk zitten een bewust georganiseerde strategie is door een hele kleine minderheid van dat soort lui, die, zonder dat goed te beseffen, zélf in een psychose zitten.

Is er hoop? Ja, natuurlijk. De reden dat de mensheid de grandioze fout gemaakt heeft de economie centraal te willen plannen, is in hoofdzaak onschuldig: kijken hoe ver het menselijke intellect kan gaan in het controleren van het universum. Het is wat Pandora beleefde, toen ze uit pure nieuwsgierigheid de doos opende waarvan Zeus nog zo had gezegd ze niet te openen, omdat het de verschrikkelijkste rampen bevatte. Hongersnood, oorlogen, ziekte en alle andere onheilspellende gaven.

Er bleef echter één gave van de goden achter in de doos, en dat was de hoop. Nooit mogen we de hoop opgeven dat de mens op een dag beseft dat 'ie niet naar de bank moet voor een krediet, maar dat krediet al heeft voor 'ie de bank binnenstapt, en het daar gaat verkopen in ruil voor geld. Dat is het geheim van bankieren, en pas op de dag dat de mensheid zich haar eigen innerlijke monetaire macht her-innert (cf. Plato), gaan al die rampen terug de doos in.

Dat wordt een glorieuze, stralende, prachtige dag, met blote voeten in het gras. Maar tot die dag komt, zeg ik en blijf ik zeggen: alle centrale banken moeten vernietigd worden. Of nog korter: PCDE - Pecunia Delendum Centralis Est.

  

Beste groeten,
Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends