Rien ne va plus

Nieuwsbrief Macrotrends

  

Rien ne va plus

     

150_brecht_arnaert_foto2.jpgSteevast, wanneer er in het nieuws over "de" economie wordt gesproken, lijkt het wel alsof die gedragen wordt door grote bedrijven, waar dan soms duizenden ontslagen vallen. Alle aandacht gaat naar hen, en het lijkt wel alsof "de KMO" of "het MKB" bijzaak zijn. Niets van: of het nu de kleine en middelgrote onderneming is in Vlaanderen of het midden- en kleinbedrijf in Nederland, 65% van alle werkgelegenheid is bij hen.

Je zou dan ook verwachten dat de overheid er alles aan doet om die ruggengraat (eigenlijk bijna het gehele skelet) van de economie te beschermen, of tenminste niet in gevaar te brengen. Edoch: de laatste jaren is gebleken hoe vooral dat centrale deel van onze economie - de zelfstandigen - het hebben moeten ontgelden. Of het nu de onzinnige Corona-maatregelen waren die velen over de kop deden gaan, de extreem lage renteomgeving van de centrale banken, of het contraproductieve geopolitieke beleid: steeds incasseert vooral die groep ondernemers de klappen.

Hoe lang kan zoiets doorgaan? Bedenk dat gas-, stookolie- en elektriciteitskosten, die oplopen tot 5000 à 8000 euro per jaar, op hun beurt niet langer terugvloeien naar de lokale bakker, stukadoor, schoorsteenveger of sportclub. En besef dat deze bakker of stukadoor op hun beurt deze inkomsten niet langer herinvesteren in de lokale economie. Vanuit de centralistische gedachte kijkt men enkel naar de grote koppen, maar het is niet het hoofd dat het lichaam maakt; de weefsels maken het lichaam.

Kruideniers lijden meer dan ooit onder de prijspolitiek van de discounters, die enkel winstgevend zijn omdat de rentes artificieel laag worden gehouden. Verfraaiings- of verbouwingswerken worden uitgesteld omdat het vers gedrukte geld rondklotst in de grondstoffen, waar speculanten bakken geld verdienen met traden, niet om in te spelen op fluctuaties in de productie, wat hun normale en gezonde taak is, maar om fluctuaties via allerlei soorten van marktmanipulaties zélf te gaan veroorzaken.

De concrete, dagdagelijkse economie stond met andere woorden nog nooit zo ver af van de abstracte, financiële economie. Normaal zou die laatste ten dienste moeten staan van die eerste, en erin ingebed moeten zijn, als bloed in de aderen van het economisch weefsel. Maar het is alsof dat bloed haar eigen leven is gaan leiden: het is exclusief naar het hoofd van het organisme gestegen, en zuigt de rest van het lichaam alleen maar verder leeg. Tot het lichaam crasht, en het hoofd evenzeer.

Wat als de angst plots echt toeslaat bij de consumenten? Hoeveel KMO's en MKB's zullen dan de pijp aan Maarten geven? Laten we zeker ook niet vergeten dat 40% van alle handel tussen KMO's en MKB's onderling gebeurt. Wat schiet er nog over van die "Business-to-Business" (B2B) markt, goed voor zo'n 350 miljard EUR per jaar, als zij allen personeel moeten ontslaan? Ter vergelijking: de Belgische staatsschuld stond in juni al op 450 miljard EUR. In procentuele termen op 98 % van het BNP.

Dit alles hangt aan een zijden draadje, en dat draadje heet perceptie. Eens men tot het besef komt dat het écht niet meer goedkomt, dan stoppen de bestedingen, gaat het middenbedrijf voor de bijl, stijgt de schuldgraad van de staat, stijgen de rentes, en breekt de crisis door. Tenzij de ECB extra geld gaat injecteren, maar dan komt er weer hogere inflatie. Wat neerkomt op nog hogere prijzen dus. En was dat niet net het probleem?

Ondertussen blijf ik het herhalen, tot het doordringt in het vakkundig gemanipuleerde bewustzijn van eenieder: Pecunia Centralis Delenda Est.

Brecht Arnaert

  
PS. Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends. Klik hier voor meer informatie

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

PS 1. Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

PS 2. Alvast bedankt voor het lezen en eventueel doorsturen van deze nieuwsbrief naar andere kritische beleggers*. 
  

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends