Waarom je niet meer KAN beleggen zoals voordien

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Waarom je niet meer KAN beleggen zoals voordien

    

 
Je leest her en der weleens waarom het zo gevaarlijk is dat de meeste centrale banken zoveel geld bijdrukken.

Dit is bijvoorbeeld een plaatje van de balans van onze ECB.

 600_mt3.jpg

 
Je merkt dat de doelstelling van de ECB om haar balans op te blazen, aardig aan het lukken is.

Voorlopig is er nog geen inflatie omdat het geld gewoon niet beweegt. Het verandert niet van eigenaar, en kan dus ook geen deining veroorzaken. De omloopsnelheid is laag, zegt men dan.

Deze enorme monetaire expansie zorgt er niet alleen voor dat het geld minder waard wordt (het geld verdampt door de inflatie), het zorgt ook voor een VERSCHUIVING in het economische weefsel.

Wat wordt hiermee bedoeld?

Kleinere bedrijven zoals we die allemaal kennen, worden verdrongen door de grote bedrijven, de multinationals. De werkende klasse, zoals dat heet, wordt daarom steeds afhankelijker van steeds minder werkgevers. De fiscale inkomsten voor de overheid vallen terug.

En hier komt het perfide gevolg: ons geld is door niks meer gedekt. Het is puur papiergeld, gedekt door vertrouwen (fiat geld).

Aangezien ons geld nu eenmaal gebaseerd is op schuld, in plaats van op activa (zoals goud of iets anders wat je niet zomaar kan bijdrukken), komen we in een verschrikkelijke impasse terecht.

Verlagen we de belastingen, dan krijgen we de staatsschuld niet meer afbetaald. Verhogen we de belastingen, dan krijgen mensen hun leningen niet meer afbetaald.

Gevolg: kiezen tussen de pest en de cholera.

Alles wat je doet, is sowieso verkeerd.

Daarom, beste lezer, KAN je niet meer beleggen zoals je vroeger deed.

We ervaren op dit moment een paradigmashift. We kunnen en gaan hier nog niet alles uit de doeken doen. In een volgende mail bouwen we verder op deze redenering. Daarin leggen we je uit wat je ondertussen kan doen als belegger.

KLIK HIER EN OPEN ALVAST DE NIEUWSTE MACRO Trends

Met vriendelijke groet,

 
Mario de Bakker

Uitgever MACRO Trends