Obligaties… super riskant!

Nieuwsbrief Macrotrends

 

Obligaties … 
super riskant!
 

      

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Wie er vorige week niet kon bij zijn op de MACRO Trends beleggersnamiddag in Antwerpen, heeft heel wat gemist. Brecht Arnaert en nog enkele experts behandelden verschillende boeiende onderwerpen die van het grootste belang zijn voor uw vermogen. 

Wie abonnee is van MACRO Trends, kan dat verslag lezen in de jongste editie. 

Vandaag zou ik het eens over obligaties willen hebben. Je weet wel, de rentestand is extreem laag en beleggers denken nog steeds dat obligaties een veilige haven zijn in een portefeuille. 

Niets is minder waar, en dat komt doordat ze de wiskundige bewegingen van obligaties niet kennen. Er is namelijk een vuistregel in de wiskunde van obligaties: indien de rente met één procent stijgt, zal de prijs van de obligatie met ongeveer één procent dalen. 

Het is een vuistregel, en dus niet 100% accuraat. Dus indien de duration (rentegevoeligheid) van een obligatie op 10 jaar 9 is, en de rentevoet stijgt van 1,6% tot 2,6%, dan zal de obligatie ongeveer 9% van z’n waarde verliezen. 

Dus indien de rente met 1% stijgt en de obligatie zakt 9%, vind je dat dan riskant? 

De meeste mensen begrijpen dit mechanisme niet, omdat ze denken dat op het einde van de rit je toch altijd de obligatie terugbetaald krijgt aan pari (100%). Maar obligaties kunnen enorm riskante beleggingen zijn. Mensen hebben hun duration altijd maar verlengd om toch nog maar een beetje extra rendement te krijgen. 

WEL, DAT ZIJN IDIOTEN, VERTELDE BRECHT ME. 

Sorry dat ik hier een beetje vloek, maar het is wel zo als je er even bij stilstaat. Mensen hebben hun renterisico’s immers enorm zien toenemen door toch maar wat verder op de rentecurve te gaan staan. 

Ook professionele beleggers (fondsbeheerders) zijn in hetzelfde bedje ziek en nemen enorme risico’s. Heel wat mensen zitten in overheidsobligaties met een lange looptijd. 

De langstlopende obligaties, die op 30 jaar, hebben een duration van ongeveer 21 en meer. Dus als de rentevoeten (in Amerika) van 2,4% naar 3,4% zouden stijgen, dan daalt de waarde van die langlopende obligatie met…

21%!

Hallo kroket!

Obligaties risicoloze beleggingen? Vergeet het maar! Ik durf ervoor te wedden dat de meeste mensen niet weten dat obligaties dergelijke risico’s inhouden, anders hadden we al lang een crash gezien op deze markt. 

Waarom mensen dan blijven zitten en hun vermogen aan enorme risico’s blootstellen? Omdat ze denken “dat het allemaal wel zo’n vaart niet zal lopen”. 

Wel, Brecht denkt daar helemaal anders over. 

Gelukkig zijn er alternatieven. In de laatste nieuwe editie van MACRO Trends legt hij alvast uit wat je NIET met je geld moet doen. 

Dat is ook al heel wat, als je dat weet. 

Verder belicht Brecht nog enkele van zijn aandelenselecties, legt hij uit hoe hij over de dollar en het goud denkt, en nog veel meer. Ik kan u alleen maar warm aanbevelen om meteen in te schrijven op een abonnement op MACRO Trends

Het zal de beste investering zijn die u ooit gedaan heeft. 
 

JA, IK WIL METEEN TOEGANG TOT DE ADVIEZEN! 

 

Met vriendelijke groet,

Mario de Bakker
Uitgever MACRO Trends

 
PS. Abonneer u meteen op MACRO Trends, en ga vandaag nog met deze oplossingen aan de slag! U krijgt het ruim 20 pagina's tellende rapport genaamd DE MONETAIRE MATRIX, met concrete oplossingen om uw vermogen buiten het monetaire systeem aan te houden, gratis toegestuurd bij uw abonnement.

 

600_mt_gratis_bonusrapport.jpg