Nieuwsbrief Macrotrends

 

2018: een zilveren jaar?

      

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
MACRO Trends is in juni 2011 opgericht als goudblaadje. De timing kon niet slechter. Gedurende 2012 en 2013 is goud steevast lager gegaan. Begin 2014 veranderden we dan ook onze strategie, geen dag te vroeg: ook in 2014 en 2015 daalde goud verder. Enkel in 2016 is de hoop weer wat opgeflakkerd, maar ook in 2017 lijkt het erop dat we de behaalde winst van vorig jaar af moeten geven.

Toch ben ik nu positiever dan een tijd geleden. In technische termen heeft het edelmetaal tussen midden 2013 (kort na de val) en eind 2015 twee en een half jaar tijd gehad om uit te zieken. Daar zijn dan twee jaar van gemiddeld stijgende prijzen aan toegevoegd. Het is mogelijk dat we naar het eindejaar toe dus nogmaals een low gaan opzoeken, maar als die hoger blijft dan de twee vorige lows (eind 2015 en eind 2016) dan ziet het er positief uit. Zelfs in de goudmijnen zou ik dan weer een eerste voorzichtige positie durven nemen.

Mijn grootste zorg, evenwel, is een sterk stijgende dollar. Het rentebesluit van de Fed voorziet nog maar eens in een verhoging, wat concreet betekent dat geld dat nu nog in de meerwaardes op obligaties zat, op zoek moet naar andere weiden. Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat die massa kapitaal in goud terecht komt, omdat die markt veel te klein is. De Dow en de dollar, dat lijken mij de stijgers te zullen zijn. Tot ook die bubble klapt natuurlijk. En wat dan?

In de tussentijd wil ik echter wél uw aandacht vestigen op zilver. Kijken we naar de goud/zilver-ratio, dan zien we dat die om en bij de 80 staat, wat historisch gesproken altijd een goed instapmoment voor zilver is geweest. Zilver deed het de afgelopen jaren bovendien slechter dan goud, maar zette wel een historische high rond 50 dollar neer. Eens het sentiment daar keert – zoals het nu bij goud aan het keren is – kan het snel gaan.

Zilver kent ook altijd fellere uitslagen dan goud. Dat komt vooral omdat die markt een stuk kleiner is, en de liquiditeit in het algemeen minder groot. Ik acht het dus niet onwaarschijnlijk dat we zilver zien pieken rond de 80 dollar of meer. Niet in één jaar, maar gespreid over meerdere. Dat is echter niet erg: het liefst heb ik een trage, maar gestage groei. Liever geen uitschieters, want wat snel hoog is gegaan, kan evensnel terug bergaf.

Toch is waakzaamheid geboden. Laten we niet vergeten dat in 2008 goud en zilver ook zware afwaarderingen lieten zien. Zilver halveerde, van om en bij de 20 dollar naar onder de 10. Goud verloor minder, maar toch nog een dikke 20%. Het idee dat goud je dus tegen een beurscrash beschermt moet toch enigzins gerelativeerd worden. Het beschermt je tegen een algeheel falen van het systeem, en we weten niet of het zover zal komen.

Dit gezegd zijnde: ik denk dat het verstandig is om de weging van zilver in uw portfolio groter te maken. Maar dan wel fysiek zilver, dat u waardeert in euro. Indien die dollar inderdaad fors zou gaan stijgen, dan zullen alle andere munten in termen van die dollar immers gaan zakken. En dan zou wel eens de perfecte combinatie kunnen ontstaan voor een nieuwe hausse in de edelmetalen. Eén zwaluw maakt de lente niet, maar we zagen er nu toch al een zwerm passeren.

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends.  

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

Het ideale kerstgeschenk

 
150_mt_boek.jpgPS. Graag wijs ik u op het boek genaamd "De Macht van de Onzichtbare Bankiers". Dit boek is het ideale kerstgeschenk. Het brengt u een perspectief waarmee u de actualiteit in 2018 veel beter zult begrijpen. Mocht u dit boek nog voor de feestdagen in huis willen hebben, bestel het dan vandaag nog. Meer informatie over dit boek treft u hier aan.  

Eén van onze abonnees, commercieel bankier van beroep, gaf ons de volgende getuigenis over MACRO Trends en het boek mee:

 


"Volgens de Mifid-II-richtlijnen zijn er twee belangrijke pijlers: (1) Het is belangrijk de klant en zijn wensen echt te kennen, en (2) De klant moet op een transparante en evenwichtige manier alle inlichtingen krijgen die hij nodig heeft om beleggingsbeslissingen te nemen.

Wel, als men zo eerlijk wil zijn tegenover de klant, waarom voegt men daaraan dan geen derde punt toe: (3) banken verplichten bord aan ingang te plaatsen met opschrift: "Uw geld deponeren bij de bank biedt u geen garantie het ooit terug te zien."

Gelukkig leerde ik Uw blad Macrotrends kennen waarbij ik onschatbare kennis opdeed en dit de laatste jaren mondjesmaat ook probeer over te dragen naar mijn trouwe klanten. Daarbij raad ik hen nu ook aan om het boek 'Macht van onzichtbare bankiers' eens te lezen, als samenvatting van alles.

Dank !

Beste groeten
Bezorgde bankagent" 


 
U ziet het - wie abonnee wordt bij MACRO Trends vindt méér dan gewoon beleggingstips. Die vindt een hele visie op beleggen, en op de wereld zelf. Wij verkopen geen blaasjes, maar een perspectief. En wil u weten wat dat perspectief is, dan is het boek van de heer B. Izar de beste manier om dat te leren kennen.

Bestel hieronder dit boek. Het is nu voor slechts €9,99 als e-boek los verkrijgbaar. Of bestel het fysieke boek voor €23,95 (inclusief verzendkosten). 

 
100_mt_boek.jpg

 
  Download hier het e-boek voor slechts €9,99.

 

Of bestel hier het fysieke boek voor €23,95.

 


Kiest u voor het e-boek, dan heeft u het boek binnen enkele minuten tot uw beschikking. Bestelt u het fysieke boek, houd dan rekening met +/- 1 week levertijd.