Nieuwsbrief Macrotrends

 

The Art of the Deal

       

200_brecht_arnaert_foto2.jpg

 
Toen Donald Trump aankondigde voortaan 25% op de import van staal en 10% op de import van  aluminium te heffen, schoot het linkse journaille zoals gewoonlijk weer in een anti-Trumpiaanse kramp. Protectionisme! Een nieuwe handelsoorlog! Het leek wel het einde van de wereld. Wie de aankondiging van Trump echter degelijk bestudeerd heeft, die zal meteen merken dat de strategie van Trump een stuk subtieler is: uitzonderingen zijn mogelijk.

Mexico en Canada, bijvoorbeeld, zullen zulke importheffingen niet moeten betalen, op voorwaarde dat er voortgang wordt gemaakt in het bewerkstelligen van een werkelijke vrijhandelszone tussen de drie landen. Wat Trump in mijn ogen dus terecht doet is neen zeggen aan de hypocrisie dat globalisering een neutraal proces zou zijn, en met de voeten vooruit zeggen: “America First”. Is daar iets verkeerd mee? Is daar iets hypocriets aan? Helemaal niet: het is het meest eerbare wat je kunt doen. Er is helemaal niks fout aan het verdedigen van je rationeel eigenbelang. It’s the art of the deal.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het afschermen van de import van Chinees staal een positieve zaak is voor de Amerikanen. Vanaf het moment dat de binnenlandse producenten weten dat ze tot 25% boven hun eigen prijs op hun gemak zijn tegenover het buitenland, kun je ervan op aan dat ze hun prijzen zullen laten stijgen tot die grens. Importheffingen, evenals exportsubsidies, zijn dus zonder enige twijfel nefast op de lange termijn. Op de korte termijn, echter, stelt het je wel in staat om je onderhandelingspositie een stuk te verbeteren. En dat is wat Trump dus doet.

Waarom lees ik nooit eens zo’n analyse in onze hedendaagse pers? Waarom moet en zal Trump de boeman zijn? Ikzelf ben heel kritisch voor de man, zeker inzake zijn buitenlandpolitiek. Voor 110 miljard dollar wapens leveren aan Saudi-Arabië, de oorlogsretoriek jegens Iran opvoeren en zijn ambassade van Tel Aviv verhuizen naar Jeruzalem: meer moet je niet doen om ervoor te zorgen dat de vrienden van Lockheed Martin, Raytheon en General Dynamics dik geld verdienen. Wil u in iets beleggen dat toekomst heeft, beleg dan in oorlog. Je kan er van op aan dat we dat met Trump gaan krijgen: hij is er actief naar op zoek.

Het is dus zeker niet zo dat Trump een heilige is. Finaal is het allemaal business, de moraal doet er niet teveel toe. Maar als we in dit debat nog niet eens een onderscheid kunnen maken tussen een politieke houding die op zich legitiem is – “mijn eigen gemeenschap eerst” – en de politieke filosofie die met die houding wordt uitgedragen naar de rest van de wereld – “mijn eigen gemeenschap moet domineren” – dan mogen er nog veel opiniestukjes volgen: ik zal ze niet meer lezen. De kern is dat globalisering onvermijdelijk is, zelfs sociaal, maar de ware vraag is: volgens welke filosofie gaan we dat doen?

Eén ding is zeker: de filosofie die de VS vandaag uitdraagt heeft helemaal niks meer te maken met de idealen die de Founding Fathers voorop stelden. Overal moet “freedom” worden gebracht, wat in de praktijk betekent: “Accepteer de dollar, of we bombarderen u naar het stenen tijdperk.” Thanks, but no thanks. 

Meer analyses, leugens, twijfels, waar- en onwaarheden over het monetaire stelsel treft u aan in de nieuwsbrieven op de website van MACRO Trends

 
Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends 

 

PS. Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is. 

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.   

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen 

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om mijn recente werk eens te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen. 

 

De Monetaire MatrixGratis rapport!
 
Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos mijn laatste werk toegestuurd onder de titel ‘De Monetaire Matrix’. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!
 

 

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER