Nieuwsbrief Macrotrends

  

Comptrolled Opposition

     

 
150_brecht_arnaert_foto2.jpg"Comptroller" is een oud Engels woord wat controleur betekent. Zo heette de Directeur van de Schatkist in Engeland de "Comptroller General of the Exchequer". Dat was een zeer machtige positie, want het was die persoon die bepaalde hoe en wanneer de verschillende overheidsdepartementen hun geld kregen. De comptroller was de controleur van de rekeningen.

Dat heeft mij tot de volgende gedachte geïnspireerd: alle verdenkingen die men soms uit richting individuen die protesteren tegen het beleid, maar er eigenlijk heimelijk mee samen heulen - de zogenaamde "controlled opposition" - schieten te kort. Wij moeten ons niet uitputten in het uitzoeken of iemand "contropp" is. Het enige wat we moeten doen, is vragen, heel open, hoe de persoon in kwestie zijn geld verdient. Dat is geen onbetamelijke vraag. Dat is vragen hoe iemand bijdraagt aan de samenleving.

Blijkt dat men zijn geld verdient in wat overblijft van de vrije markt, uit eigen kracht, en zelfstandig, dan is de kans heel klein dat zo iemand met het systeem gaat meeheulen, want het systeem haat precies zulke mensen, en wil ze kapot. Doet 'ie dat via subsidies of zware leningen, dan is de kans al veel groter dat men "comptrolled" opposition is: niet vanuit één of andere ideologische overtuiging of diepe metafysische reflectie, maar puur en alleen om den brode - het is meeheulen, of verzuipen.

Laten we het debat dan ook ontzenuwen van al dat soort speculaties, en gewoon als stelregel nemen dat wie de staat niet expliciet benoemt als de illusie die het maffiose deel van de bevolking gebruikt om het eerlijke deel van de bevolking uit te zuigen, zelf deel uitmaakt van die maffia, zonder het te weten. Ja, dat bestaat. Het Kwade weet niet dat het het Kwade doet - daarom is het het Kwade. Als u dus dacht dat controlled opposition gaat over kwaadaardigheid, dan beseft u niet dat het gaat om domheid.

Want de feiten zijn wat ze zijn: steeds meer mensen zijn afhankelijk van de staat, en moeten daarom het discours van de maffia overnemen, willen zij overleven. Het is niet dat zij dit bewust doen - het is precies door onbewust te zijn over hun eigen talenten (en dus hun potentieel tot soevereiniteit) dat zij in dit straatje zijn beland. Ergens moet in hen nog de wens huizen om soeverein te zijn, maar zolang ze naar de tell-a-vision kijken, blijven ze hangen in de slavernij.

Ze zijn daarom niet bewuste "controlled" opposition in die zin dat ze ons zouden willen misleiden, maar precies onwetende "comptrolled" opposition, in die zin dat ze geloven wat de manipulators van onze cultuur hen zeggen, bijna om den brode. Ze geloven dat virussen bestaan, dat de mens op de maan is geweest, dat de Chinese Muur duizenden jaren oud is, dat Hitler zelfmoord heeft gepleegd, en meer van die onbewezen zaken. Niet omdat ze dat écht geloven, maar omdat het systeem hen dat zegt.

Het is zoals Lewis Carroll zei: de meeste mensen geloven al zes onmogelijke dingen nog voor het ontbijt. Ze doen het vooral uit inertie, uit niet beter weten, uit een groeiende luiheid ook. Denken is lastig, want de conclusies kunnen frustrerend zijn. En stel je maar eens voor dat een deel van die conclusie is dat ze hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen? Dat willen ze niet horen.

Waar gaat deze hele zwik dus naartoe? Ik weet het niet. Het zal ervan afhangen of u voor uzelf begint te denken, dan wel nog de praatjes volgt, niet van de controlled opposition (daar zijn er in mijn ogen maar weinig van) maar vooral van de comptrolled opposition - de loonslaven die niét voor zichzelf nadenken. En hoe lang wil u eigenlijk zélf nog loonslaaf zijn? Geen tijd om zelfstandig te worden? Ach, ga nog wat netflixen.

Soevereine groeten,

  

Brecht Arnaert
MACRO Trends


Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO TrendsKlik hier voor meer informatie 

 

Of wilt u eerst eens een
proefnummer lezen?
 

 

Schrijf u dan onderstaand in:

 KLIK HIER

 

Het aanvragen van een gratis proefnummer is geheel vrijblijvend en verplicht u tot niets.

 

Volg MACRO Trends nu ook op Twitter


Evoluties op financiële markten gaan vliegensvlug, en dus moet ook MACRO Trends zich aanpassen aan deze nieuwe trend. Sinds een paar maanden vindt u ons dan ook op Twitter terug: 
 

600_mt104.png

 
Dit account wordt onderhouden door onze abonnee Guido Clicque, die uit alle internationale blogs de beste artikels deelt, en dagelijks in de weer is om de rest van onze beleggers-gemeenschap op de hoogte te houden. 
 

Volg ons hier: https://twitter.com/TrendsMacro

 

*) Copyright: Alle rechten van deze publicatie liggen bij uitgeverij Capital & Trends. Publicatie door derden van deze nieuwsbrief, of delen daarvan, is toegestaan zonder schriftelijke toestemming van de uitgever, maar wel met vermelding van de bron: MACRO Trends